Χαιρόμαστε πολύ: να πως ομόρφυνε η Νανά Καραγιάννη που πάσχει από νευρική ανορεξία και πήρε 5 κιλά-Διαβάστε τι λέει στη συνέντευξη της στον Γιάννη Βίτσα

Με δύναμη, κουράγιο, θετική διάθεση παλεύει τον...εχθρό της ανορεξίας και μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα της μέχρι πρότινος ζωής της, παίρνοντας τα περισσότερα κιλά των τελευταίων ετών. Η Νανά Καραγιάννη έχει ψυχή, σθένος, ενέργεια και ονειρεύεται πια μόνο υπέροχες ημέρες.

Με δύναμη, κουράγιο, θετική διάθεση παλεύει τον...εχθρό της ανορεξίας και μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα της μέχρι πρότινος ζωής της, παίρνοντας τα περισσότερα κιλά των τελευταίων ετών. Η Νανά Καραγιάννη έχει ψυχή, σθένος, ενέργεια και ονειρεύεται πια μόνο υπέροχες ημέρες.



από τον Γιάννη Βίτσα στο ΕΓΩ Weekly

 
Δε θέλω πια να ανησυχεί κανείς. Θέλω να με κοιτούν και να είναι χαρούμενοι και περήφανοι.

Είναι πολύ πιθανό. Είναι τρομακτικό τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να πάρει λίγη αγάπη. Γι΄' αυτό πρέπει να είμαστε απλόχεροι στα συναισθήματά μας, να λέμε ότι αγαπάμε, να μην το ξεχνάμε και να μη το θεωρούμε δεδομένο. Εγώ πάντα το κάνω. Είμαι πολύ τρυφερή.

 

Νομίζω ότι κάνεις τη μεγαλύτερη προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών αναφορικά με τη νευρική ανορεξία

Ναι. Δίνω την πιο ουσιαστική μάχη μου. Είναι η πιο αποτελεσματική προσπάθεια συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες.

Πώς είναι αυτή η περίοδος ;

Καλύτερη εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν. Κάθε άνθρωπος θέλει να πάρει τον χρόνο του. Πέρα από αυτό που σου λένε και καταλαβαίνεις ότι πρέπει να κάνεις υπάρχουν στιγμές που εθελοτυφλείς, το προσπερνάς. Είναι η πιο ουσιαστική περίοδος εδώ και καιρό. Είμαι και χαρούμενη επαγγελματικά γιατί μετά από μεγάλο διάστημα που ταλαιπωρήθηκα ήρθε ξαφνικά μία πρόταση εντελώς διαφορετική από πράγματα που είχα κάνει μέχρι στιγμής, Μου προτάθηκε η θέση της υπεύθυνης επικοινωνίας στα κομμωτήρια Οικονομάκης και αυτό μου έδωσε πραγματικά πολύ μεγάλη ενέργεια, χαρά και ζωντάνια. Γνώρισα καινούργιους ανθρώπους. Ασχολούμαι με τη γυναικεία ομορφιά ως κοκεταρία που πάντα ήμουνα.

Πέρασες ένα δύσκολο διάστημα το προηγούμενο καλοκαίρι.

Είχα φτάσει πραγματικά στα όρια. Είχα αφήσει εξαιτίας της κακής διαχείρισης μου το θέμα να αγγίξει τα όρια. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι μόνη μου πια, χωρίς να χρειαστεί κάποια παρουσιάστρια να μου κάνει εκπομπή και να με σύρει στα νοσοκομεία είπα “Νανά μου με χαμηλούς τόνους και χωρίς πολλές ανακοινώσεις και δηλώσεις κάνε αυτό που πρέπει”. 'Έτσι κινήθηκα.



Κινδύνεψε ουσιαστικά η ζωή σου το καλοκαίρι;

Οι γιατροί έλεγαν καιρό ότι υπήρχε κίνδυνος σε παθολογικό πια επίπεδο γεγονός που πια το πιστεύω, το καταλαβαίνω και φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα το καταλάβω περισσότερο.

Μου κάνει εντύπωση πώς παρά το ότι ήσουν μία τόσο ωραία κοπέλα ήρθες αντιμέτωπη επί χρόνια με τη νευρική ανορεξία.

Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι είμαι ωραία κοπέλα, ασχέτως με τα κιλά μου. Δεν ένιωθα επίσης μπάζα αλλά ένας κανονικός άνθρωπος με τις χιλιάδες ανασφάλειες και κόμπλεξ. Θεωρούσα ότι όλες οι άλλες χιλιάδες κουκλάρες που έβλεπα γύρω μου ήταν πιο ωραίες και γι' αυτό και δε βασίστηκα ποτέ στην εμφάνιση .

Σκέφθηκες πώς προέκυψε η ανορεξία στη ζωή σου αν θες για ποιο λόγο στην πορεία των επτά ετών δε βρήκες τη δύναμη να την αντιμετωπίσεις;

Το έχω σκεφθεί πολύ. Το έχω συζητήσει και αναλύσει. Το γιατί είναι ένα βαθύ θέμα που έχει αφορά στιγμές μου πολλά χρόνια πίσω και δεν έχει να κάνει με το πώς θα μπω στο τάδε μπικίνι. Ποτέ δεν είχα ζυγαριά σπίτι μου. Πήρα όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία και πρέπει να παρακολουθώ το βάρος μου από την αντίστροφη πια μεριά. Δεν αισθάνθηκα η κουκλάρα για να προσέχω να μη χάσω τις αναλογίες μου. Ξεκίνησε ψυχολογικούς λόγους που αφορούσαν σε προβλήματα από την παιδική ηλικία μου που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν.



Δεν ένιωθες αποδοχή στα παιδικά σου χρόνια;

Ναι. Δεν ένιωσα ποτέ αποδοχή.

Αγάπη;

Όχι ιδιαίτερη.

Αισθάνομαι ότι είσαι ένα πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, που απλά ήθελες προσοχή.

Ναι και με τον εντελώς λάθος τρόπο υποσυνείδητα προσπάθησα να την πάρω τραβώντας την προσοχή όλων για τους λάθος λόγους. Προκάλεσα συναισθήματα που δεν ήθελα από οίκτο, μέχρι φόβο. Ταλαιπώρησα ανθρώπους που πραγματικά με αγαπάνε.

Είσαι ακόμα πληγωμένη ;

Προσπαθώ να διαχειριστώ. Έχω συγχωρέσει τους ανθρώπους γιατί το αντίστροφο δε βοηθά σε κάτι.

Υπήρξαν άνθρωποι της δουλειάς που αισθάνθηκες ότι σε καπηλεύθηκαν;

Συνέβαινε μέχρι και πάρα πολύ πρόσφατα. Επέτρεψα όμως εγώ να συμβεί. Φταίω γιατί δεν ήθελα να τους στεναχωρήσω. Καταλάβαινα ότι ήταν πουλιστερό το θέμα μου και έλεγα “Εντάξει δεν πειράζει να πουν και μία κουβέντα παραπάνω”. Δεν ήθελα να χαλάσω χατήρι. Ξέρω πόσο ανταγωνιστικός είναι ο χώρος και δεν ήθελα να στερήσω σε κάποιον μία δήλωση, μία συνέντευξη. Γι' αυτό και ποτέ δεν έστειλα εξώδικα, παρά μόνο όταν πια η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το μόνο που πραγματικά με ενόχλησε σε έσχατο βαθμό δεν είναι όλο το κράξιμο που κάποια στιγμή έφαγα , αλλά όταν πια μπήκαν στο στόχαστρο πολύ κοντινοί μου άνθρωποι που δεν το άξιζαν. Εκεί σκύλιασα. Ήταν ένα κίνητρο ακόμα για να πω “Φθάνει! Ως εδώ”.

Πήγες σε ψυχολόγο;

Φυσικά. Δε μπορείς να το λύσεις διαφορετικά όση αγάπη και υποστήριξη και αν έχεις από το περιβάλλον σου.

Σε τι σε έχει βοηθήσει ο ψυχολόγος ;

Στα πάντα. Είπα πράγματα που ούτε φανταζόμουν ότι είχα μέσα μου, θυμήθηκα και ανέσυρα μνήμες που πραγματικά δεν ήξερα ότι με έχουν στεναχωρήσει και υπήρξαν τόσο πολύ καθοριστικές για τη ζωή μου.



Δεν είχες συνειδητοποιήσει τότε τι σε στεναχωρούσε;

Προσπερνούσα τα πάντα. Προσπαθούσα με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, με το να τα καλιαρντέψω να τα προσπεράσω. Συνέχεια τα έθαβα. Κάποια στιγμή όσα βίωσες έρχονται και σε βρίσκουν σε μία περίοδο που φαινομενικά είναι όλα καλά και είσαι ήρεμος. Εγώ ήμουν μία χαρά στη δουλειά μου και την προσωπική μου ζωή. Εκεί...έσκασαν όλα.

Βίωσες τραυματικές στιγμές ως παιδί;

Απ' ότι φαίνεται για εμένα ήταν πολύ τραυματικές. Τις έκρυβα. Και στο σχολείο δεν είχα τους πολλούς κολλητούς φίλους. Πάντα είχα μία μοναχικότητα. Τη διατηρώ ως άνθρωπος ακόμη και σήμερα. Είναι πολύ λίγοι οι κοντινοί μου άνθρωποι που θα μιλήσω ανοιχτά.

Ποιες περιόδους της ζωής σου ένιωσες μοναξιά ;

Τις μεγαλύτερες . Τα τελευταία χρόνια όμως δεν αισθάνομαι μοναξιά.

Πέρασες κατάθλιψη;

Σίγουρα όλο αυτό είναι μία μορφή κατάθλιψης.

Αισθανόσουν την συμπάθεια του κοινού στο πρόσωπό σου πριν από την περίοδο της ανορεξίας;

Όχι. Αντιλήφθηκα την συμπάθεια και την αποδοχή μετά. Δε μπορείς να φανταστείς πόσες εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης και αγάπης λαμβάνω καθημερινά,

Νιώθω ότι κάποια στιγμή μία περίοδο δεν έπαιρνες κιλά φοβούμενη μήπως χάσεις όλη αυτή την αγάπη αν θεραπευθείς.

Αν συνέβη έγινε υποσυνείδητα ίσως επειδή πραγματικά λαχταρούσα τόσο πολύ όλη αυτή την αγάπη και την τρυφερότητα . Το έχω σκεφθεί και εγώ. Είναι επίσης ένα λανθάνων γεγονός. Σίγουρα δεν ήθελα να χάσω την τεράστια αγκαλιά που μου προσέφεραν οι άνθρωποι. Τώρα πια ξέρω ότι δεν πρόκειται να την χάσω.

Το έχεις καταλάβει πια;

Ναι. Γνωρίζω ότι απλώς θα σταματήσουν να ανησυχούν. Δε θέλω πια να ανησυχεί κανείς. Θέλω να με κοιτούν και να είναι χαρούμενοι και περήφανοι.

Νομίζω ότι αρρώστησες τον εαυτό σου εξαιτίας της ανάγκης για αποδοχή.

Είναι πολύ πιθανό. Είναι τρομακτικό τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να πάρει λίγη αγάπη. Γι΄' αυτό πρέπει να είμαστε απλόχεροι στα συναισθήματά μας, να λέμε ότι αγαπάμε, να μην το ξεχνάμε και να μη το θεωρούμε δεδομένο. Εγώ πάντα το κάνω. Είμαι πολύ τρυφερή.

Σου έλειπε τόσο πολύ η αγάπη;

Πολύ. Δε νομίζω ότι χορταίνεις ποτέ από αγάπη. Θα ήθελα να έχω λεφτά και να έχω πενήντα κατοικίδια και είκοσι παιδιά για να μπορώ να δίνω αγάπη και φροντίδα.

Περνάς δύσκολα οικονομικά αυτή την περίοδο;

Και ποιος περνάει εύκολα; Έμεινα εκτός δουλειάς. Η μόνη πηγή εισοδήματός μου ήταν η εργασία μου. Δεν είχα περιουσία. Ζορίστηκα όπως ο περισσότερος κόσμος. Ποτέ δεν ήμουν μαθημένη όμως στις ανέσεις . Οπωσδήποτε η καθημερινότητα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Φαντάζομαι έψαξες για εργασία.

Έχω χτυπήσει πόρτες για δουλειά Είναι δύσκολο όπως φαίνεται πολύ σ' αυτό το χώρο.

Νομίζεις ότι φοβούνται;

Ναι. Το καταλαβαίνω. Νιώθουν μια ανασφάλεια. Λένε “Ας γίνει πλήρως καλά και βλέπουμε”.

Υπήρξαν ημέρες που δε μπορούσες να κινηθείς, που ζαλιζόσουν;

Στο μακρινό παρελθόν ναι. Σωματικά δεν ήμουν καλά. Εγώ είμαι πολύ δημιουργικός άνθρωπος. Δε θέλω την κλεισούρα, το καθισιό. Έχω μάθει να φεύγω από το σπίτι μου στις πέντε το πρωί και να παράγω. Είμαι ένας δραστήριος άνθρωπος. Υπήρξε μία περιοδος προ τριετίας που δεν αισθανόμουν καλά. Δεν είχα την κλασική ενέργεια μου.

Σήμερα πάντως έχεις πάρει αρκετά κιλά..

Τα περισσότερα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Τρως λοιπόν.

Είμαι όλη την ημέρα στο τσιμπολόγημα. Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που τηρείται ευλαβικά. Πόσα γεύματα κάνεις πια την ημέρα ;

Τώρα κάνω πολλά. Με διευκολύνει και εμένα περισσότερο. Σίγουρα πέντε την ημέρα και έχω παράλληλα ξηρούς καρπούς και χυμούς ενδιάμεσα που δίνουν πολύ ενέργεια και γεύση.

Πόσο άλλαξε τη ζωή σου η ανορεξία;

Την κατέστρεψε βασικά. Αυτή είναι η αλήθεια. Επηρέασε τη δουλειά, εμένα ψυχολογικά ,τις σχέσεις μου με ανθρώπους. Όλα τα χάλασε. Είναι μία σαρωτική ασθένεια. Δεν την εύχομαι ούτε στον εχθρό μου.

Αν γύρναγες το χρόνο πίσω τι δε θα έκανες;

Θα ήμουν λιγότερο ξεροκέφαλη. Σαφώς δε θα ήθελα να έχει συμβεί τίποτα απ' όλα αυτά αλλά προφανώς για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους έπρεπε να γίνει. Θα ήθελα να είχα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Αποδέχθηκες την ασθένειά σου;

Απόλυτα. Αρχικώς βέβαια όταν το συνειδητοποίησα σοκαρίστηκα.

Τι έμαθες τα επτά αυτά χρόνια;

Πολλά. Ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με ένα κάρο βλακείες, ότι δεν είναι δυνατόν να αγχωνόμαστε με τόσες μπούρδες καθημερινά, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι στ΄αλήθεια η εμφάνιση δε μετράει, αντιλήφθηκα τι σημαίνει η ρήση ...υγεία πάνω απ΄όλα. Νομίζω ότι δε μπορούσα να το αποφύγω και ενδεχομένως έπρεπε να φάω την σφαλιάρα μου. Απλά έπρεπε να το έχω διαχειριστεί πιο σωστά. Αυτό μου το χρεώνω απόλυτα.

Πόσες φορές έφτασα έφτασες στα όρια;

Αυτή η ασθένεια είναι οριακή. Όσο είσαι μέσα σ΄ αυτή βρίσκεσαι στα όρια. Περισσότερο ή λιγότερο οριακά εν τέλει δεν εχει σημασία Είναι μία κατάσταση σιχαμένη και αειδιαστική.

Τα έβαλες με τον εαυτό σου;

Μόνο με τον εαυτό μου τα έβαλα. Δεν είμαι μικρή . Είχα υποστήριξη και καθοδήγηση. Εισέπραξα βοήθεια. Άλλοι άνθρωποι δεν τα έχουν αυτά και παλεύουν πολύ πιο δύσκολα μόνοι τους. Ενώ ποτέ δεν υπήρξα αχάριστη δεν κινήθηκα όσο γρήγορα έπρεπε. Μου το χρεώνω αυτό. Αποφάσισα όμως ότι οφείλω να γίνω καλά στον εαυτό μου και στους δύο ανθρώπους που είναι ακόμη δίπλα μου με τέτοια θέρμη και αγάπη.

Πώς θα ήθελες να είσαι σε πέντε μήνες από τώρα;

Θέλω να έχω ψυχική γαλήνη. Αυτό με ενδιαφέρει πιο πολύ. Να συνεχίσουν όλα να πηγαίνουν όπως ονειρεύομαι και τίποτα να μη διακόψει αυτή την πορεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr