Γαριδομακαρονάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου -η καλύτερη που έχετε δοκιμάσει! - Μία εύκολη συνταγή

Η καλύτερη συνταγή για γαριδομακαρονάδα, με τέλεια σάλτσα ντομάτας και το ούζο να κάνει τη διαφορά.

Υλικά 

Για τη γαριδομακαρονάδα

  • 8 γαρίδες μέτριες κατά προτίμηση φρέσκιες
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
  • 1/4 φλ. ούζο
  • 1 πρέζα/ες καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
  • 2 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 300 γρ. σπαγγέτι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για σίγουρη επιτυχία

Για το καθάρισμα της γαρίδας

  • Βγάζουμε το κέλυφος από το σώμα και αφήνουμε το κεφάλι, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νοστιμιά. 
  • Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας που θα χρησιμοποιήσουμε.

Για τη γαριδομακαροναδα

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την καυτερή πιπερίτσα, για έξτρα σπιρτάδα.
  • Σβήνουμε με το ούζο, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά.
  • Βγάζουμε τις γαρίδες σε μία πιατέλα και τις σκεπάζουμε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην παραβράσετε τις γαρίδες.
  • Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά.
  • Ξαναρίχνουμε τότε τις γαρίδες να βράσουν, για 2 λεπτά μόνο, με τη σάλτσα.
  • Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε με μία τσιμπίδα.
  • Τα ρίχνουμε στο τηγάνι όπως στάζουν νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα στη σάλτσα για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά για να γλασάρει η σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

Πασπαλίζουμε τη μακαρονάδα με το μαϊντανό.

Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Για περισσότερη νοστιμιά κρατάμε το κεφάλι πάνω στην γαρίδα. Αυτό είναι το μυστικό της Αργυρώς για να έχετε έντονη και ζωντανή γεύση στο φαγητό σας.

Πως θα πετύχω την πιο ζουμερή και τρυφερή γαρίδα σαν τη γαριδομακαροναδα της γιαγιάς;

Μη μαγειρεύετε πολύ ώρα τις γαρίδες. Ελάχιστα λεπτά είναι αρκετά για να βγάλουν όλη την γεύση και την νοστιμιά τους στην σάλτσα, αλλά συγχρόνως να παραμείνουν ζουμερές και τρυφερές. Όσο πιο πολύ τις βράζετε τόσο πιο στεγνές, σκληρές και συρρικνωμένες θα βγουν.

Τελειώστε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα για τη γαριδομακαρονάδα 

Δυο φορές πιο νόστιμη θα βγει η γαριδομακαρονάδα σας με αυτόν τον τρόπο. Βράστε τα μακαρόνια σας 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τελειώστε το βράσιμο τους μέσα στην πλούσια σάλτσα. Έτσι θα ρουφήξουν όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά

Ούζο ή κρασί;

Ψηφίζω ούζο με διαφορά, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Δοκιμάστε το και περιμένω εντυπώσεις.

Απολαύστε χωρίς τυρί την γαριδομακαρονάδα

Σε αυτή τη συνταγή το τυρί απαγορεύεται δια ροπάλου. Άλλωστε έχετε ένα τόσο φρέσκο, πολύτιμο υλικό που σας κάνει να γεύεστε τη φρεσκάδα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε αμέσως και μην αφήσετε για κανένα λόγο αυτή τη γαριδομακαρονάδα να περιμένει για ώρα.

Κρύο νερό στα μακαρόνια για τη γαριδομακαρονάδα;

Ποτέ μην κρυώνετε τα μακαρόνια σας σε τρεχούμενο νερό. Είναι περιττό. Κρατήστε όλη την νοστιμιά του ζυμαρικού κι αφήστε να ρουφήξει την υπέροχη σάλτσα και όχι νερό. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και να το προσθέσετε στη σάλτσα με τις γαρίδες για να αραιώσει.

Πώς να συντηρήσετε τις γαρίδες

  • Πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, γιατί μαυρίζουν.
  • Τις συντηρούμε μερικές ώρες στο σουρωτήρι, σκεπασμένες με νωπή πετσέτα μέσα στο ψυγείο στο πιο κρύο ράφι.
  • Μπορούμε να τις καταψύξουμε, αλλά δεν θα έχουν τη φρεσκάδα των νωπών.Εάν καταψύξετε τις φρέσκες γαρίδες, σφραγίστε καλά την σακούλα τροφίμων για να μην τις κάψει η
  • κατάψυξη.
  • Όταν ξεπαγώνετε τις γαρίδες, μην τις βάζετε σε μπολ με νερό. Αφήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ ή ακόμα καλύτερα μέσα σε μπολ στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.

Αυτή η συνταγή θα σας μείνει αξέχαστη!

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr