Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Το «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - «Χάσαμε έναν μεγάλο φίλο του αθλητισμού»
Ως ένδειξη σεβασμού, η Ολυμπιακή σημαία θα κυματίσει μεσίστιη στο Ολυμπιακό Μέγαρο της Λωζάνης για τρεις ημέρες
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπήενημερώθηκε για τον θάνατο του επίτιμου μέλους της ΔΟΕ Α. Μ. Βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 82 ετών.
Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας στην κατηγορία Dragon στους Αγώνες της XVII Ολυμπιάδας Ρώμης 1960, ο Α.Μ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος υπηρέτησε το Ολυμπιακό Κίνημα ως μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα από το 1963 έως το 1974 και στην συνέχεια εξελέγη επίτιμο μέλος της ΔΟΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε: «Χάσαμε έναν μεγάλο φίλο του αθλητισμού. Ήταν συνάδελφος Ολυμπιονίκης και, όποτε συναντιόμασταν, μοιραζόμασταν το πάθος μας για τον αθλητισμό και συζητούσαμε την αγάπη μας για τον Ολυμπισμό και τη ζωή ενός αθλητή. Πάντα τον ενδιέφερε η ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος και οι συζητήσεις μας ήταν πολύ εμπλουτιστικές. Θα μου λείψουν πολύ αυτές οι πάντα φιλικές συναντήσεις. Οι σκέψεις μας είναι με τη βασίλισσα Άννα-Μαρία και με όλη την οικογένειά του».
Photo: International Olympic Committee (IOC)
Για αρκετές δεκαετίες, ο Α.Μ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος υπηρέτησε τον κόσμο του αθλητισμού ως Πρόεδρος και στη συνέχεια Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της Βασιλικής Ελληνικής Ένωσης Ναυπηγών, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας, προστάτης πολλών ιστιοπλοϊκών συλλόγων και της Διεθνούς Ένωσης Μοντέρνου Πεντάθλου (UIPM). Ήταν επίσης επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από την ίδρυσή της.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, αρχικά ασχολήθηκε με τον ιππικό αθλητισμό, πριν τον μυήσει ο πατέρας του στην ιστιοπλοΐα.
Σε ηλικία 20 ετών, μαζί με το πλήρωμά του, κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης 1960. Ήταν το πρώτο ελληνικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Για αυτό το κατόρθωμα, ανακηρύχθηκε «Έλληνας αθλητής της χρονιάς» μαζί με το πλήρωμά του και γιόρτασε με μια μεγάλη παρέλαση με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη.
Δείτε επίσης: Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Όταν έκλαψε για τους Ολυμπιονίκες – Πως τον αποχαιρέτησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (βίντεο)
Ήταν επίσης ο Έλληνας σημαιοφόρος σε αυτούς τους Αγώνες, οδηγώντας την ελληνική ομάδα στην Τελετή Έναρξης.
Εκτός από εξαιρετικός ιστιοπλόος και ιππέας, ήταν επίσης εξαιρετικός σουτέρ, και του άρεσαν πολύ τα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ και το χόκεϊ.
Ήταν επίσης ο ιδρυτής του Hellenic College of London (Μ. Βρετανία) και του «Round Square», ενός παγκόσμιου δικτύου καινοτόμων σχολείων σε 40 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Η ΔΟΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του. Ως ένδειξη σεβασμού, η Ολυμπιακή σημαία θα κυματίσει μεσίστιη στο Ολυμπιακό Μέγαρο της Λωζάνης για τρεις ημέρες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr