Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Victoria cake - Είναι λαχταριστό κι εντυπωσιακό γλυκό σαν τούρτα από αφράτο παντεσπάνι
Είναι αφράτο, νόστιμο με λίγα υλικά και πανεύκολο κέικ.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
-
250 γρ. μαλακό βούτυρο
-
250 γρ. ζάχαρη
-
250 γρ. αυγά
-
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
-
1-1/2 κ.γ. υγρή βανίλια
Για την γέμιση
-
250 γρ. μαρμελάδα φράουλα
-
250 γρ. σαντιγί
Για το σερβίρισμα
-
Λίγες φράουλες
-
Λίγη άχνη
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ξεκινήσουμε την συνταγή
- Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια των 20 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160º C, στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
- Για το εύκολο Victoria sponge sandwich cake όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Χρησιμοποίησα soft βούτυρο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ αφράτο κέικ φουσκωτό.
- Θα χρησιμοποιήσουμε 4 μεγάλα αυγά ή 250 γραμ. αυγά. Το αλεύρι για το κέικ πρέπει να είναι κοσκινισμένο.
- Στην ουσία φτιάχνουμε 2 παντεσπάνια φουσκωτά κι αφράτα και τα κλείνουμε σε σάντουιτς κέικ, βάζοντας ενδιάμεσα στρώση από κόκκινη μαρμελάδα και σαντιγί.
- Είναι λαχταριστό κι εντυπωσιακό γλυκό σαν τούρτα από αφράτο παντεσπάνι.
Για το Victoria Cake
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός, το πολύ μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη για 4-5’ να γίνουν κρέμα.
- Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε την βανίλια.
- Σκάβουμε τον κάδο με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και χτυπάμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα, να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και με μια σπάτουλα απαλά ανακατεύουμε το μείγμα.
- Ισομοιράζουμε το κέικ στις δυο έτοιμες φόρμες.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Χτυπάμε την φόρμα στον πάγκο για φύγει ο αέρας που τυχόν εγκλωβίστηκε.
- Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 25 με 30′, ανάλογα τον φούρνο.
- Ειναι έτοιμα όταν ροδίσουν, φουσκώσουν και ξεκολλήσουν από τις φόρμες. Προσοχή πάντα ελέγχουμε την καρδιά του αν ψήθηκε, μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος.
- Αφήνουμε να σταθούν για 10′ στην φόρμα.
- Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως
Μοντάρισμα
- Βάζουμε 1 κουταλιά σαντιγί στο κέντρο της πιατέλας.
- Ακουμπάμε επάνω το ένα κέικ.
- Αφαιρούμε λεπτή φέτα από την επιφάνεια του ώστε να ρουφήξει την μαρμελάδα.
- Κάνουμε μια στρώση την μαρμελάδα φράουλα αφήνοντας κενό 1 εκατοστό περιμετρικά.
- Βάζουμε την σαντιγί με κορνέ ή με κουτάλι.
- Ακουμπάμε επάνω το δεύτερο κέικ.
Για το σερβίρισμα
- Αχνίζουμε με λίγη άχνη.
- Γαρνίρουμε το Victoria sponge sandwich cake με ολόκληρες φράουλες.
- Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Ιδανικά τρώγεται ολόφρεσκο.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες καλά σκεπασμένο.
- Το Victoria cake μπορείτε αφού το ψήσετε και κρυώσει καλά να το διατηρήσετε τυλιγμένο στην κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες. Όταν θέλετε να το σερβίρετε θα το αποψύξετε και θα το γεμίσετε με μαρμελάδα και σαντιγί.
Μυστικά
- Δεν βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο, αν δεν σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν στο κέντρο τους.
- Αν τα βγάλετε πρόωρα και δεν έχουν ψηθεί σωστά, θα βουλιάξουν στην μέση.
- Αν τα παραψήσετε, θα στεγνώσουν και θα είναι ξερό το γλυκό.
- Με 20 εκ. φόρμες, βγαίνει πολύ φουσκωτό
- Με 22 εκ. φόρμες, βγαίνει μέτριο σε ύψος.
- Με 24 εκ. φόρμες, θα βγει χαμηλό αλλά με μεγαλύτερη επιφάνεια και περισσότερα κομμάτια για σερβίρισμα.
- Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες μεγαλύτερες από 20 εκ., τότε θα αλλάξει και ο χρόνος ψησίματος. Μετά τα 18’ πρέπει να τσεκάρετε τα κέικ.
- Αν φουσκώσουν πολύ στο κέντρο, τότε αφαιρέστε λεπτή φέτα από την επιφάνεια λίγο πριν το μοντάρισμα του γλυκού, για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Ιστορία της συνταγής
Το αφράτο και πανεύκολο Victoria cake, πήρε το όνομα του από την βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, η οποία συνήθιζε να το απολαμβάνει καθημερινά με το τσάι της. Λέγεται επίσης Victoria sponge cake ή Victoria sandwich cake και υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Όμως η κλασική συνταγή Victoria cake αποτελείται από βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και βανίλια.
Η γέμιση από σπιτική μαρμελάδα φράουλα ή μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα και αφράτη σαντιγί, το κάνουν λαχταριστό. Λόγω της ευκολίας, το κέικ Victoria διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr