Πάνω από 16.000 νεκροί σε Τουρκία & Συρία, εκτίμηση για 184.000 εγκλωβισμένους – Φόβοι ότι σταματούν οι έρευνες μετά τις 72 ώρες
Ο χρόνος δεν είναι υπέρ των ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών
Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία, ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.
Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.
Εκτίμηση για 184.000 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια από Τούρκο σεισμολόγο
Ο τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν στο gazeteduvar.com εκτιμά με βάση τους υπολογισμούς του ότι υπάρχουν 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.
«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (gazeteduvar.com)
Ο ίδιος προσθέτει ότι καθώς μόνο ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια διασώζεται κατά μέσο όρο, μόνο το 5% των ανθρώπων που περιμένουν να διασωθούν, έχουν την ευκαιρία της επιβίωσης. Διευκρινίζει, βέβαια, ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και με την προϋπόθεση πως οι υπολογισμοί του είναι σωστοί.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι έγκυρες φωνές λένε: «Γνωρίζουμε τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ταυτότητες των ανθρώπων κάτω από κάθε κτιριακή δομή. Τότε ας μας εξηγήσουν πόσοι είναι πραγματικά; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επιζώντες;», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ετοιμότητα του τουρκικού κρατικού μηχανισμού.
«Εάν είχαν συμμορφωθεί με τον κανονισμό»
Δηλώνει, άλλωστε, ότι σπάνια μεν ο κόσμος βλέπει μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή, αλλά από την άλλη έχουμε στην πραγματικότητα «έναν καλό κανονισμό αντισεισμικής προστασίας».
«Εάν είχαν συμμορφωθεί μ’ αυτόν τον κανονισμό, θα είχαν κατασκευάσει κτίρια που δεν θα κατέρρεαν. Το χειρότερο είναι ότι κατέρρευσαν και οι νεόδμητες οικοδομές» επισημαίνει σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Εμείς οι γεωφυσικοί μηχανικοί γνωρίζουμε πού και σε ποια χρονικά διαστήματα και περίπου τι μεγέθους σεισμοί θα συμβούν στην Τουρκία. Το 2001 έγραψα ένα βιβλίο, στο οποίο ανέφερα 33 σημεία όπου αναμένεται σεισμός.
»Αυτά περιλαμβάνουν το Van, την Isparta, τη Sisam (σ.σ.: Σάμος), το Midilli και το Kahramanmaraş (σ.σ.: όπου έγινε ο καταστροφικός σεισμός), τα Adana και το Ceyhan» τονίζει ο Δρ Ερτζάν. Φυσικά αυτά τα στοιχεία τα στέλνουμε και στους πολιτικούς», προσθέτει.
Όλα εξαρτώνται από τον πολιτικό άνθρωπο»
«Υπάρχει λοιπόν ένα τέτοιο βιβλίο. Αποκτήστε το και διαβάστε το. Οι επιστήμονες έχουν μια στάση κατανόησης για τη ζωή. Αλλά ένας σεισμός δεν έχει πολιτική θέση, δεξιά, αριστερά, θρησκευτική ή άθρησκη. Παρέχουμε πάντα πληροφορίες. Αυτό είναι το καθήκον μας.
»Ολα λοιπόν εξαρτώνται από τον πολιτικό άνθρωπο. Η παραγωγή γνώσης είναι καθήκον των πανεπιστημιακών, αλλά δεν μπορούμε ν’ αναλάβουμε δράση. Η εκτελεστική εξουσία είναι η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Τουρκίας» υπογραμμίζει με νόημα ο τούρκος επιστήμονας.
Κρίσιμες οι πρώτες 72 ώρες
Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).
Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.
“Τα παιδιά μας έχουν παγώσει”, καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
“Καίμε παγκάκια”
“Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο”, προσθέτει. “Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”, τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.
Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. “Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή”, εκτίμησε.
Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει καμιά δωδεκαριά ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.
Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χατάι, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 12.873 νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 1999, όταν σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.
Αργή βοήθεια προς τη Συρία
Συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι “είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στη Συρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 3.162 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές και τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, “ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές”, εξηγεί ο Χάσαν, ένας κάτοικος.
“Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα”, προσθέτει.
Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα.
“Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης”, τονίζει ο 40χρονος άνδρας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr