“Architectural Objects”: Νέες Αρχιτεκτονικές γλυπτικές κατασκευές συνδεδεμένες με τα κοσμήματα POLINA ELLIS
Η Polina Ellis πρόσφατα συνεργάστηκε με τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου συμμετείχε μαζί με άλλους Έλληνες σχεδιαστές σε ανοιχτό διαγωνισμό.
Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η POLINA ELLIS, παρουσίασε το καινούριο της project “Architectural Objects”, που αποτελεί εξέλιξη των σχεδίων των κοσμημάτων της.
Οι συλλογές MINOTAVROS, TETHRIPPON, ENOSIS, SYNDESIS αναβίωσαν με την μορφή μαρμάρινων γλυπτικών κατασκευών (διακοσμητικά αντικείμενα, φωτιστικά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ανθοδοχεία, έπιπλα και άλλα).
Η παρουσίαση έγινε στον εμβληματικό και ιστορικό χώρο του Fondazione / Βιβλιοθήκη Ίδρυμα Σ. Λοβέρδου σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, στην καρδιά της Κηφισιάς. Η Πολίνα Έλλις καλεσμένη του concept maker Γεώργιου Θησέα Καράμπελλα, Curator / Creative Director του Fondazione υποδέχθηκε σε ένα ιδιαίτερο κάλεσμα, το κοινό της σε ένα Salon με θέμα το Design, την Αρχαιολογία, το Κόσμημα. Και τον Θησέα!
Έτσι πραγματοποιήθηκε η 7η κατά σειρά δράση των Les Salons Littéraires στο Fondazione με την οποία ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, που ξεκίνησαν στις αρχές του 2022 και συνεχίζονται δυναμικά το 2023.
Για ακόμη μία φορά αναβίωσε δημιουργικά η ατμόσφαιρα των παλαιών αστικών λογοτεχνικών σαλονιών κάτω από μια σύγχρονη ματιά και μέσα σε ένα υπέροχα δημιουργικό κλίμα.
“Όλη η φιλοσοφία μου πηγάζει από τον μινιμαλισμό της ανασκαφής”
Η καταξιωμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων και αρχαιολόγος Πολίνα Σαπουνά Έλλις (brand POLINA ELLIS) μύησε τους καλεσμένους της σε ένα ταξίδι στην τέχνη του Design και του Κοσμήματος με πολύτιμο οδηγό το πάθος της για την Αρχαιολογία αλλά και την γνώση της ως διδάκτωρ της αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Με δημιουργική ματιά, καινοτόμα αισθητική και βαθιά γνώση του αντικειμένου της, ξενάγησε το κοινό στον μοναδικό κόσμο του Κοσμήματος και της Τέχνης της μέσα από μια μαγική αναδρομή στο παρελθόν. Μίλησε για τα πρώτα της βήματα ως αρχαιολόγος και τις ανασκαφές από την Κρήτη ως τα Κύθηρα, για την ιστορία του κοσμήματος και αναφέρθηκε στις πηγές της έμπνευσής της.
«Όλη η φιλοσοφία μου πηγάζει από τον μινιμαλισμό της ανασκαφής, από αυτή την απίστευτη σύνδεση όλων των χρόνων σε έναν. Μόνο η δύναμη της απέριττης γραμμής μπορεί να μεταφέρει αρχετυπικά σύμβολα, και να επικοινωνήσει πληθώρα εμπειριών χωρίς να επιλέγει χρόνο ή χώρο
Έχοντας ζήσει συγκλονιστικές εμπειρίες στις ανασκαφές των θείων μου, του ζεύγους Σακελλαράκη: στο παλάτι Αρχανών, στο νεκροταφείο στο Φουρνί, στο ιερό στα Ανεμόσπηλια, στη Ζώμυνθο, στα Κύθηρα και την Εύβοια, είχα την τύχη να είμαι παρούσα σε στιγμές που μέσα από την γη έβγαιναν έργα τέχνης αμύθητης αξίας και κοσμήματα απαράμιλλης αισθητικής που έφεραν νεκροί. Αυτή και μόνο η μαρτυρία αποτυπώθηκε βαθιά στην ψυχή μου, και μου αποκάλυψε ότι το κόσμημα είναι το πιο προσωπικό, διαχρονικό έργο τέχνης που θέλουμε να φέρουμε επάνω μας, σε άμεση επαφή με το σώμα μας.
Εκτός από σύμβολο κοινωνικής, θρησκευτικής, ή πολιτικής εξουσίας πρώτιστη σημασία έχει η μαγική, αποτρόπαϊκή ιδιότητα ενός κοσμήματος, ως φυλαχτό. Για αυτό τον λόγο τα κοσμήματα που δημιουργώ φέρουν αρχετυπικούς συμβολισμούς που πηγάζουν από την αρχαία Ελληνική παράδοση και γίνονται κομμάτι της ψυχής μας».
Η νέα σειρά της «Architectural Objects» με σχεδιασμό αντικειμένων ακολουθεί απόλυτα τις συλλογές κοσμημάτων της στην αισθητική κ φιλοσοφία της σχεδιάστριας. Η POLINA ELLIS επέλεξε ως υλικό το μάρμαρο λόγω της ισχυρής ελληνικής ρίζας του αλλά και για την διαχρονικότητα του που έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνη.
«Αυτό μου δίδαξε η ανασκαφή, την σημασία των διαχρονικών υλικών που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, και χάρη σε αυτά αναβιώνουμε την συνέχεια της ιστορίας μας. Το μάρμαρο είναι διαχρονικό υλικό που συνδέεται με μοναδικά έργα τέχνης: από τα προϊστορικά χρόνια, για παράδειγμα βρίσκουμε τα παγκοσμίου φήμης μαρμάρινα ειδώλια, αλλά και εκπληκτικά έργα τέχνης καθώς και μνημεία των αρχαϊκών και των κλασσικών χρόνων».
Τελειώνοντας επεσήμανε «Να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας γιατί μόνο ανασκάπτοντας το παρελθόν μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Έχουμε χρέος να σταθούμε αντάξιοι στους προγόνους μας και να θυμόμαστε ότι η τέχνη εξυψώνει. Χωρίς την τέχνη δεν υπάρχει πολιτισμός!»
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πιστοί φίλοι αλλά και εικαστικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου και της μόδας αλλά και επιχειρηματίες.
PLUS INFO:
Η Polina Ellis πρόσφατα συνεργάστηκε με τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου συμμετείχε μαζί με άλλους Έλληνες σχεδιαστές σε ανοιχτό διαγωνισμό.
Έτσι σχεδίασε αποκλειστικά για τον ΟΔΑΠ κοσμήματα που αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής κοσμημάτων των πωλητηρίων των Αρχαιολογικών Χώρων και Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας συμβάλλοντας στην νέα εποχή των πωλητηρίων που έχουν κοινό όραμα την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας με σύγχρονους τρόπους έκφρασης.
Βιογραφικό Σημείωμα – Σαπουνά-Έλλις Πολυτίμη (Πολίνα)
Διδάκτωρ Αρχαιολογίας – Σχεδιάστρια κοσμημάτων και ιδρύτρια της εταιρίας κοσμημάτων POLINA ELLIS
Η Πολίνα Σαπουνά Έλλις, γεννημένη στη Γερμανία, είναι διδάκτωρ της κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στην επιστημονική της διαδρομή συμμετείχε για πολλά χρόνια στις ανασκαφές των γνωστών αρχαιολόγων Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και στην Εύβοια.
Παράλληλα με την καριέρα της στην αρχαιολογία σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ζωγραφική. Η συνύπαρξη με ευρήματα και έργα τέχνης αμύθητης αξίας, και η ανάγκη της να είναι η ίδια δημιουργός, την οδήγησαν, εκτός από την ζωγραφική, στο μεγάλο της πάθος: το κόσμημα.
Το 2011 ίδρυσε την εταιρεία κοσμημάτων POLINA ELLIS, με έδρα την Κηφισιά και το 2022 επέκτεινε τον τομέα των δραστηριοτήτων της στον σχεδιασμό αντικειμένων από μάρμαρο, μέταλλο και ξύλο.
Η πορεία της στην αρχαιολογία αναπόφευκτα επηρέασε το σχέδιο της.
Αρχαία ελληνικά σχήματα και μοτίβα διαπερνούν τα σχέδιά της υποσυνείδητα και μεταφέρονται στις δημιουργίες της με αφαιρετικό τρόπο. Η συμμετρία, βασική αρχή στα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, και η λιτότητα των καθαρών γεωμετρικών γραμμών την εμπνέουν και παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη δουλειά της.
Η POLINA ELLIS συνεργάζεται με γνωστά εργαστήρια της Αθήνας και υπόσχεται κορυφαία ποιότητα.
Τα κοσμήματά της πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα καθώς και σε μουσεία σε Αθήνα, Μύκονο, ανά την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ η διάθεση των αντικειμένων γίνεται αποκλειστικά από το showroom της στην Κηφισιά (τηλ. 211-4113338) και μέσω του POLINAELLIS.COM
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr