Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Γαριδομακαρονάδα με ζωμό γαρίδας - θα σου μείνει αξέχαστη

Η γαριδομακαρονάδα ενισχύεται με ζωμό γαρίδας και η γεύση της απογειώνεται. 

Υλικά 

Για τη γαριδομακαρονάδα με ζωμό γαρίδας

  • 1 συσκ. γάμπαρη Αργεντινής Pescanova

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο

  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 10 ντοματίνια μακρόστενα (κομμένα στη μέση)

  • 300 γρ. τριμμένη ντομάτα

  • 50 ml ούζο

  • 300 ml ζωμό γαρίδας

  • Αλάτι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 400 γρ. linguini ή άλλο λεπτό ζυμαρικό

  • Λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο για το τελείωμα

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

EKTEΛEΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες γάμπαρη από το κέλυφος και αφαιρούμε το έντερο από την ράχη.
  • Αφήνουμε μερικά κεφάλια σε λίγες γαρίδες για το γαρνίρισμα του πιάτου.
  • Με τα κελύφη, τα υπόλοιπα κεφάλια από τις γαρίδες και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα, φτιάχνουμε πλούσιο ζωμό με γεύση θάλασσας για να ενισχύσουμε την γαριδομακαρονάδα.
  • Χρησιμοποιούμε τον ζωμό γαρίδας στην γαριδομακαρονάδα για να ενισχύσουμε την γεύση γαρίδας στην συνταγή. Στην ουσία με αυτή την τεχνική φτιάχνεις την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.
  • Για τον ζωμό χρησιμοποιούμε τα κελύφη, λίγα κεφάλια από τις γαρίδες και ένα κομμάτι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην σάλτσα.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη γαρίδας που καθαρίσαμε καθώς και λίγα από τα κεφάλια γαρίδας.
  • Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2’ -3’ ,μέχρι να αλλάξουν χρώμα να καούν και να κοκκινίσουν
  • Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι, μισό καρότο ,1 σκ σκόρδο, μισό κλωνάρι σέλερι, 1 φλούδα πράσο, 1 φλούδα φινόκιο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε 2-3 ντοματίνια και αφήνουμε να ψηθούν για 1’.
  • Σβήνουμε με ένα σφηνάκι κονιάκ.
  • Συμπληρώνουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό, λίγους κόκκους πιπέρι 1 δαφνόφυλλο, λίγο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.
  • Βράζουμε τον ζωμό για 20’.
  • Σουρώνουμε

Σάλτσα για γαριδομακαρονάδα

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες γάμπαρη συνολικά και από τις δυο πλευρές για 1 – 1½ λεπτό μέχρι να κοκκινίσουν.
  • Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις σκεπάζουμε.
  • Τις διατηρούμε προφυλαγμένες από αέρα για να μην στεγνώσουν.
  • Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο ψιλοκομμένα.
  • Σοτάρουμε για 3-4’ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση .
  • Σοτάρουμε για 1-2’ ανακατεύοντας.
  • Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε να γλασάρει η σάλτσα γαρίδας στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό γαρίδας.
  • Βράζουμε την σάλτσα ντομάτας για 10’ να μελώσει.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ωστόσο βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία τους.
  • Όπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά και στάζουν, με μία τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στην σάλτσα ντομάτας.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια 1-2´ στην σάλτσα γαρίδας, ανακατεύοντας κυκλικά με την τσιμπίδα στο κέντρο του τηγανιού.
  • Στο τελευταίο λεπτό βρασμού προσθέτουμε ξανά τις μισομαγειρεμένες γαρίδες στην μακαρονάδα καθώς και όλα τα υγρά που έχουν αφήσει στο πιάτο.
  • Βράζουμε για 1-2’ κι αν χρειαστεί υγρασία η γαριδομακαρονάδα ,προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζωμό γαρίδας ή νερό που έβρασαν τα λιγκουίνι.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.
  • Αμέσως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr