Άλμπερτ Αϊνστάιν: Μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη! - Ο genius φυσικός ανακοίνωσε τη Θεωρία της σχετικότητας (φωτό - βίντεο)
Υπήρξε μια από τις πιο δημιουργικές διάνοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας και άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη.
«Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού» όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει για το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν ο μεγάλος σύγχρονος Αμερικανός αστροφυσικός, Neil deGrasse Tyson. Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 1905, ο μεγάλος επιστήμονας, διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».
Ο Αϊνστάιν «δικαιώθηκε» στις 29 Μαΐου 1919
Ο Αϊνστάιν ενημερώθηκε ανεπίσημα το Σεπτέμβριο του 1919 για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του και έγραψε τα «ευχάριστα νέα» στη μητέρα του. Για να γιορτάσει μάλιστα το γεγονός, ο Αϊνστάιν αγόρασε ένα βιολί!
Η Θεωρία της Σχετικότητας άλλαξε ριζικά τη φυσική και την αστρονομία
Για να κατανοήσει κάποιος έστω και λίγο τη σημαντικότητά της, αρκεί να σκεφτεί πως έχει διάφορες σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως το δορυφορικό σύστημα GPS και τα συναφή συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (SatNav), η καλύτερη πρόβλεψη του καιρού μέσω υπολογιστών κ.α.
Δείτε τον Αϊνστάιν να εξηγεί τη Θεωρία της σχετικότητας:
Στα 26 επινόησε μία νέα θεωρία για τον χώρο και τον χρόνο. Οδήγησε σε έναν έξυπνο τρόπο απλοποίησης της φυσικής, αντιμετωπίζοντας τον χώρο και τον χρόνο, σαν ένα πράγμα: τον χωροχρόνο. Αλλά απλά ζεσταινόταν. Δεν ήταν ικανοποιημένος με τη μυστηριώδη δύναμη της βαρύτητας του Ισαάκ Νεύτωνα. Και ξεκίνησε να δουλεύει στη δική του θεωρία. Και τα κατάφερε. Η μάζα αναγκάζει τον χωροχρόνο να καμπυλώνεται. Η φυσική κίνηση των αντικειμένων είναι να ακολουθούν τον πιο απλό δρόμο καθώς κινούνται στον χωροχρόνο. Αλλά μιας και τα αντικείμενα με μάζα καμπυλώνουν τον χωροχρόνο, τα αντικείμενα κινούνται προς το αντικείμενο με τη μεγαλύτερη μάζα. Αυτό νιώθετε κι εσείς σαν βαρύτητα. Είναι ο κυρτωμένος χωροχρόνος που κρατά τα πόδια σας στο έδαφος. Παραμορφωμένος χώρος.
Ακούγεται ακόμα πιο παράλογο. Αλλά αν πάρετε ένα ακριβές ρολόι στην κορυφή ενός κτιρίου, θα δείτε ότι τρέχει λίγο πιο γρήγορα από ένα ίδιο στο έδαφος. Αυτό είναι γιατί όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο ενός πλανήτη, ο χώρος και ο χρόνος είναι λιγότερο παραμορφωμένοι.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein) γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στο Ουλμ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας από εβραίους γονείς: τον επιχειρηματία Χέρμαν Αϊνστάιν (1847-1902) και την Παουλίνε Κοχ (1858-1920), μία αξιόλογη πιανίστρια, που έστρεψε από νωρίς τον γιο της στην κλασική μουσική. Σε ηλικία 5 ετών, ο μικρός Αλβέρτος ξεκίνησε μαθήματα βιολιού και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν αποχωριζόταν το αγαπημένο του όργανο.
Η Μίλεβα ήταν η ισχυρή γυναίκα πίσω από τον ισχυρό άνδρα. Το επιστημονικό alter ego του, με το οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον πολιτικό μηχανικό Χανς Άλμπερτ Αϊνστάιν (1904-1973) και τον Έντουαρντ Αϊνστάιν (1910-1965).
Το 1948 διαγνώστηκε με ανεύρυσμα αορτής και η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε δεν έλυσε το πρόβλημα. Η υγεία του έβαινε διαρκώς επιδεινούμενη. Όταν το ανεύρυσμα παρουσιάστηκε και πάλι αρνήθηκε νέα χειρουργική επέμβαση, δηλώντας ότι προτιμούσε να φύγει από τη ζωή όταν έλθει η ώρα του. Αυτό συνέβη στις 18 Απριλίου 1955, στο νοσοκομείο του Πρίνστον.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr