Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας μας μαγειρεύει γαριδόσουπα - Μια υπέροχη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει
Στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας όπου ασκητεύει, έχει το διακόνημα του μάγειρα αλλά και του ψαρά.
Ο Μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης, περίφημος μάγειρα στο Άγιον Όρος, ασκητεύει στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας το οποίο κτίστηκε το 1518 και υπάγεται στην Μονή Κουτλουμουσίου.
Έχει αναλάβει το του μάγειρα εδώ και 17 χρόνια στο Αγ. Όρος, έχοντας μυηθεί στα μυστικά της μακραίωνης Αγιορείτικης μαγειρικής τέχνης από τους παλαιούς πατέρες, οι οποίοι την εμπλούτισαν και την εξέλιξαν παράλληλα από τις επιρροές που είχαν από τον τόπο καταγωγής του ο καθένας.
Αυτή την φορά μας δείχνει πως να φτιάξουμε γαριδόσουπα.
Ένα ιδιαίτερο μέρος της Αγιορείτικης ιεροτελεστίας του μαγειρέματος -που ξεκινά πάντα με προσευχή- είναι το μαγείρεμα στα ξύλα που θυμίζει έντονα -όπως τόνισε ο π. Νικήτας- τα φαγητά των γιαγιάδων και των παππούδων μας.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την γαριδόσουπα του μοναχού Νικήτα είναι:
Μισό κιλό γαρίδες μέτριες,
4 πατάτες,
5 καρότα
1 κρασοπότηρο λάδι,
μια κουταλιά βούτυρο,
2 κουταλιά σούπας μανέστρα,
ψιλοκομμένο άνηθο,
μισό κρασοπότηρο λεμόνι,
μαύρο πιπέρι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr