Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δημιουργεί ένα ακαταμάχητο γλυκό - Τιραμισού με παντεσπάνι
Μία παραλλαγή του αγαπημένου μας κλασικού γλυκού.
Υλικά
Για το κέικ
-
125 γρ. φρέσκο γάλα
-
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
-
150 γρ. βούτυρο (μαλακό)
-
200 γρ. ζάχαρη
-
4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
-
2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή εσάνς πικραμύγδαλο)
-
1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
-
3 κ.σ. κονιάκ
-
2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής
-
250 γρ. αλεύρι μαλακό
-
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι καφέ
-
1 φλ. καφέ εσπρέσσο (ρόφημα)
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
3-4 κ.σ. λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά
-
350 γρ. τυρί μασκαρπόνε θερμ. δωμ.
-
4-6 κ.σ. άχνη ζάχαρη (κατά βούληση)
-
1 βανίλια
-
2 κ.σ. λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
-
250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (κρύα)
-
100 γρ. σοκολάτα σε τρίμματα
-
Για το σερβίρισμα
-
Λίγο κακάο
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το παντεσπάνι
- Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μίγμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα για κέικ.
- Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
- Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.
- Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
- Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα.
- Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.
Για το ψήσιμο
- Ισομοιράζουμε το μίγμα στα δυο ταψάκια.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά περίπου.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.
- Όταν ψηθούν τα κέικ, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
- Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.
- Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.
- Σε αυτό το στάδιο, και αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες ή τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
Για το σιρόπι καφέ
Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Διαφήμιση
Για την κρέμα
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).
- Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
Για το σερβίρισμα
- Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα.
- Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ.
- Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού.
- Πασπαλίζουμε με την μισή σοκολάτα ξύσμα.
- Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο κέικ.
- Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.
- Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού.
- Πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτα και παγώνουμε το κέικ τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.
- Λίγο πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε το κέικ σε ταψάκι μακρόστενο 22×32.
- Αφού κρυώσει το κόβω κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβω οριζόντια στη μέση. Έτσι έχω 4 μακρόστενα παντεσπάνια.
- Στήνω σαν μακρόστενο κέικ ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας τιραμισού για πιο εντυπωσιακό γλυκό.
- Αν μπορείτε αφήστε το τιραμισού με παντεσπάνι αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγικό το κέικ τιραμισού.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr