Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει: Φοκάτσια - Με ιταλικό αέρα! (βίντεο)
Η φοκάτσια είναι διάσημο ιταλικό ψωμί!
Συστατικά
Για το προζύμι
- 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. νερό, χλιαρό (περίπου 35°C)
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
Για τη ζύμη
- 380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 260 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 25 γρ. ελαιόλαδο, + 40 γρ. έξτρα για το ταψί
- 20 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 10 γρ. αλάτι
- Για τη σύνθεση
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- 2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
Για το σερβίρισμα
- πέστο βασιλικού
- ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
- μοτσαρέλα
- σαλάμι αέρος
- ελαιόλαδο
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το προζύμι
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή κουτάλι.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.
- Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Για τη ζύμη
- Μεταφέρουμε το προζύμι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Ρίχνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28x36 εκ. 40 γρ. ελαιόλαδο και το απλώνουμε με τα χέρια μας ή με ένα πινέλο ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στα τοιχώματα.
- Αλείφουμε ελαφρώς τα χέρια μας με λάδι, μεταφέρουμε το ζυμάρι στο ταψί και το ανοίγουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψει τα ¾ της επιφάνειας του.
- Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη συνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
- Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη από το ταψί.
- Αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι και δημιουργούμε λακκούβες στη ζύμη με τα δάχτυλα μας.
- Ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα φύλλα από τα κλωνάρια του δεντρολίβανου.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στην πάνω σχάρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνεια.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε τη φοκάτσια πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το σερβίρισμα
- Κόβουμε τη φοκάτσια σε κομμάτια και στη συνέχεια το κάθε κομμάτι στη μέση ώστε να έχουμε 2 φέτες.
- Αλείφουμε τη μια φέτα με πέστο βασιλικού και προσθέτουμε 2 φέτες ντομάτας, μοτσαρέλα και σαλάμι αέρος. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε εναλλακτικά μοτσαρέλα, σαλάμι αέρος, ελαιόλαδο και πιπέρι.
- Κλείνουμε με τη δεύτερη φέτα δημιουργώντας ένα σάντουιτς και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr