Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Δίχρωμο κέικ με κρέμα και βύσσινα - Εντυπωσιακό και κυρίως… πεντανόστιμο!
Επειδή η κρέμα είναι σχετικά ρευστή, πριν την απλώσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν κρυώσει τα κέικ!
Υλικά
- 240 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 150 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 60 ml χυμό λεμονιού
- 3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 210 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2-3 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 8 κρόκοι αυγών
- 60 γρ. κορν φλάουρ
- 90 γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
Για το σερβίρισμα
- Γλυκό κουταλιού βύσσινο ή κεράσι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το κέικ
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω ελαφρά 2 στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Κοσκινίζω τα δύο άλευρα σε ένα μπολ και τα αφήνω στην άκρη.
- Βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα υπόλευκο, αφράτο μείγμα. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζω προσθέτοντας σε 3 δόσεις τα χτυπημένα αυγά με τον εξής τρόπο: Ρίχνω 1 δόση αυγών και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι. Μόλις ενσωματωθούν στο μίγμα ρίχνω πάλι 1 δόση αυγών και 1 κουταλιά αλεύρι περιμένοντας να ενσωματωθούν. Τελειώνω με την τελευταία δόση αυγών και 1 κουταλιά αλεύρι.
- Σταματάω το μίξερ και προσθέτω το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας ανάλαφρα με μια μαρίζ.
- Μοιράζω το μείγμα σε δύο μπολ και βάζω στο πρώτο το κίτρινο χρώμα και στο δεύτερο το κόκκινο ανακατεύοντας απαλά.
- Αδειάζω τα μείγματα στις δύο φόρμες και ισιώνω με ένα κουτάλι. Ψήνω τα κέικ για 35-40 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα σουβλάκι και αν έχουν ψηθεί τα βγάζω από το φούρνο. Τα αφήνω για 10 λεπτά και τα ξεφορμάρω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα
- Σε ένα μπολ βάζω τους κρόκους και τους χτυπάω με το σύρμα. Προσθέτω το κορν φλάουρ και τη μισή ποσότητας ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα.
- Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με με κουτάλα της σούπας ρίχνω αργά αργά λίγη ποσότητα ζεστού γάλατος στο μπολ με το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να «ανεβάσω» τη θερμοκρασία τους. Αφού ζεσταθούν τα αυγά ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αδειάζω την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τη βανίλια. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Για την συναρμολόγηση
- Ξεφορμάρω τα δύο κέικ και με ένα πριονωτό μαχαίρι τα κόβω οριζόντια στη μέση. Τα τοποθετώ εναλλάξ χρωματικά σε μια πιατέλα, στρώνοντας ενδιάμεσα με δόσεις κρέμας και γλυκό βύσσινο ή κεράσι. Σερβίρω αμέσως.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr