Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει για σήμερα: Σαλάτα με noodles και dressing σόγια-λάιμ - Δροσιστική & απολαυστική

Θα την λατρέψετε! 

Συστατικά

Για το dressing

ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ

χυμό λάιμ, από 2 λάιμ

1 κ.σ. σησαμέλαιο

2 κ.σ. γλυκόξινη σάλτσα

40 γρ. σάλτσα σόγιας

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.γ. μέλι

100 γρ. ηλιέλαιο

Για το κρεμμύδι τουρσί

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

200 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί

200 γρ. νερό

5 γρ. αλάτι

1 κρεμμύδι

Για τη σύνθεση

400 γρ. noodles αυγού

1/3 λάχανο, κινέζικο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κόκκινη πιπεριά

200 γρ. καλαμπόκι , baby

200 γρ. μπρόκολο

1 κ.σ. σουσάμι, μαύρο

1 κ.σ. σουσάμι

Για το σερβίρισμα

φύλλα κόλιανδρου

1 κ.γ. σουσάμι

1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το dressing

Βάζουμε σε ένα μεσαίο μπολ το ξύσμα και τον χυμό από τα lime, το σησαμέλαιο, τη sweet chili sauce, τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα, το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 

Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει το dressing.

Αφήνουμε το dressing στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για το κρεμμύδι τουρσί

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξίδι, το νερό και το αλάτι, και αφήνουμε να πάρει μια βράση το νερό.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να κρυώσει το κρεμμύδι. 

Αποθηκεύουμε το κρεμμύδι με το ζουμί του σε ένα βάζο στο ψυγείο για 1 μήνα.

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα αφήνουμε να κρυώσουν, και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Κόβουμε το κινέζικο λάχανο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά σε λεπτές φέτες, το baby καλαμπόκι στη μέση και ψιλοκόβουμε το μπρόκολο.

Ρίχνουμε τα λαχανικά στο μπολ με τα noodles, προσθέτουμε το άσπρο και το μαύρο σουσάμι, το κρεμμύδι τουρσί, το dressing, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Πασπαλίζουμε με φύλλα κόλιανδρου και λευκό και μαύρο σουσάμι. 

Σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr