Μαρία Διαμαντοπούλου: Η Ελληνική γλώσσα στη διασπορά σήμερα
Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ
Η Αρκαδία υπήρξε πάντα τόπος μεταναστών που άφηναν την άγονη γη μας ενώ στο νομό μας σε κάθε σπίτι υπάρχει και ένας συγγενής στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αμερική και σπανιότερα στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό έφυγε ακριβώς μετά τον πόλεμο και καθώς τα χρόνια περνούσαν όλο και λιγότερο οι Έλληνες μετανάστευαν σε μακρινές χώρες ενώ τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο επαναλήφθηκε στα χρόνια της κρίσης ,στέλνοντας πολλούς συμπατριώτες μας στο εξωτερικό αυτή τη φορά προς το ευρωπαικό έδαφος ή τις πλούσιες αραβικές χώρες.
Το πρώτο μέλημα των ανθρώπων που φτάνουν στο εξωτερικό, όταν έχουν οικογένεια είναι να αναζητήσουν το ελληνικό σχολείο της περιοχής τους για να συνεχίσει το παιδί την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Μόνο που αυτός ο δρόμος δεν είναι πάντα ρόδινος και διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα υποδοχής ή και από πόλη σε πόλη. Σε κάθε χώρα της Ευρώπης υπάρχουν διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και φυσικά διαφορετικές δομές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Γενικότερα θα λέγαμε ότι τα τελευταία 30 χρόνια στις περισσότερες πόλεις επικρατεί το ελληνικό στοιχείο γύρω από την ελληνική εκκλησία και τις ελληνικές κοινότητες, με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς κι ένα μέρος αυτών των εκπαιδευτικών ήταν δάσκαλοι ή καθηγητές ιερωμένοι που ταυτόχρονα με τα ιερατικά καθήκοντά τους στους ναούς είχαν αναλάβει και το ρόλο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ένα μοντέλο που έκανε τον κύκλο του στο πέρασμα των χρόνων αλλά είναι πια παρωχημένο.
Γίνεται λοιπόν σήμερα επιτακτική η ανάγκη για μια νέα πρόταση, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που θα προβάλλει την ελληνική γλώσσα στο μέλλον τόσο στις επόμενες γενιές των Ελλήνων στο εξωτερικό όσο και στους φιλέλληνες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν ακολούθησε την πεπατημένη των ευρωπαϊκών δομών γλώσσας, όπως έχουμε το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ινστιτούτο Θερβάντες ,το Ινστιτούτο ιταλικής κουλτούρας ώστε η εκμάθηση της γλώσσας μας να περνάει μέσα από αυτούς τους οργανισμούς. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το σύστημα μας καθώς επιτάσσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και κυρίως καθώς υπάρχουν πλέον τα κοινά επίπεδα γλωσσομάθειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Από την ελληνική πλευρά αυτό το ρόλο έχει αναλάβει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης και τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώνει τις εξετάσεις για το πιστοποιητικό της ελληνομάθειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.
Η χάραξη μιας νέας λοιπόν εκπαιδευτικής πολιτικής είναι μια σημερινή ανάγκη τόσο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την διάδοση και τη διατήρηση της στις επόμενες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και στους φιλέλληνες που επιθυμούν να γνωρίσουν την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.
Με νέες προτάσεις θα καλυφθούν οι ανάγκες της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας για τις επόμενες γενιές και θα λειτουργήσει η γλώσσα ως μέσο αφύπνισης και ενεργοποίησης του σχεδόν αδρανούς πλέον και τόσο σημαντικού για την Ελλάδα φιλελληνικού πνεύματος, θα συμβάλλει στην αποτροπή του αφελληνισμού της δεύτερας και της τρίτης γενιάς. Απαιτείται ένας νέος κεντρικός σχεδιασμός με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, με νέα εκπαιδευτικά αναλυτικά, ευέλικτα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις προκλήσεις του μέλλοντος με τη συμμετοχή των ελλήνων της διασποράς για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ για την Διασπορά κ.Χρήστου Στυλιανίδη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός έβαλε ψηλά στις προτεραιότητες του την Ελληνική Διασπορά εμπιστευόμενος έναν ελληνοκύπριο πολιτικό, πρώην υπουργό και Ευροβουλευτή, Ευρωπαίο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων. Με μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα εργάστηκε συστηματικά για την προώθηση της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Πρόθεση λοιπόν της ΝΔ είναι να προωθήσει τα θέματα της Ελληνικής Διασποράς μέσα από την αντίστοιχη γραμματεία της, με πρώτο και καλύτερο την άμεση διευθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν χώρες σήμερα.
Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος για τους έλληνες του εξωτερικού, ακολουθώντας τα ευρωπαικά πρότυπα ,καταργώντας την άσκοπη γραφειοκρατία και εξελίσσοντας τις παρούσες δομές έτσι ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες.
Δε βλέπουμε κάποιον άλλον που θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα παρά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι είναι εκείνος που έκανε το πρώτο βήμα για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους και παρότι αυτό δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των αριστερών περιορισμών αυτή τη φορά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από την επόμενη Βουλή.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr