Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει: Κρέμα σεμιφρέντο με φιστίκι - Ιδανικό γλυκό για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες!

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

ΥΛΙΚΑ
Για την πάστα φιστικιού

  • 120 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, ανάλατη
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα

  • 6 ασπράδια αβγών
  • 240 γρ. μέλι
  • 50 γρ. γλυκόζη (διάφανο σιρόπι καλαμποκιού – το βρίσκουμε σε βάζα σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 200 γρ. από την πάστα φιστικιού που θα φτιάξουμε
  • 500 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι
  • 50 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένη και χονδροσπασμένη

Για τα καραμελωμένα φιστίκια

  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καλά ζεσταμένα στον φούρνο ή στα μικροκύματα
  • 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την πάστα φιστικιού

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο πολτό. Θα χρειαστούμε 200 γρ. – σχεδόν όλη την πάστα δηλαδή.

Για την κρέμα

  1. Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και ξεκινάμε να τα χτυπάμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα. Παράλληλα, σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και τη γλυκόζη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να δείξει 120°C. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το σιρόπι αυτό στα ασπράδια, με πολύ αργή ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει αρκετά και να γίνει αφράτη και αρκετά γυαλιστερή.
  2. Προσθέτουμε την πάστα φιστικιού, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Τέλος, ρίχνουμε τα χονδροσπασμένα φιστίκια και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ, μήκους 30 εκ., την οποία έχουμε ντύσει εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε στην κατάψυξη, για όλο το βράδυ, μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό – παραμένει ωστόσο μαλακό όταν θα το βγάλουμε, κι έτσι μπορούμε να το σερβίρουμε χωρίς αναμονή.

Για τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης

  1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί (χωρίς να προσθέσουμε κάποια λιπαρή ουσία). Μόλις κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, απλωτά και ομοιόμορφα. Περιμένουμε να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Μόλις όλη η ζάχαρη καραμελώσει, ρίχνουμε τα ζεστά φιστίκια Αιγίνης, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καλυφθούν καλά με καραμέλα, και τα αποσύρουμε. Τα στρώνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα, προσέχοντας να μην καβαλάει το ένα το άλλο. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε σε κομμάτια (λόγω της καραμέλας, τα φιστίκια θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους).

Who is who

Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ».

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’.

Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Το 2018 ξεκίνησε να παραδίδει σεμινάρια στους σπουδαστές ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας του ΙΕΚ Όμηρος.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Bake Off Greece, όπου έδωσε οδηγίες για την παρασκευή του γλυκού croquembouche.

Το Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το δίγλωσσο (Ελληνικά - Γαλλικά) βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο "Μαζί | Ensemble", από τις εκδόσεις IANOS, σε συνεργασία με τον Jean-Marie Hoffmann, στο οποίο υπάρχουν 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα.

Στην ιστοσελίδα steliosparliaros.gr θα βρείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές του.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr