Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις σύμφωνα με τον Economist: Ποια βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας - 4 ευρωπαϊκές στη 10άδα
Τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Economist και οι 5 κατηγορίες αξιολόγησης
Τη λίστα με τις κορυφαίες αλλά και τις χειρότερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κάποιος παρουσιάζει για άλλη μια φορά ο Economist. Η κατάταξη γίνεται βάσει του δείκτη βιωσιμότητας «Economist Intelligence Unit» (EIU), βάσει του οποίου αξιολογούνται οι συνθήκες διαβίωσης 173 πόλεων σε πέντε κατηγορίες: Σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Economist, υποδηλώνουν πως η ζωή στις πόλεις έχει βελτιωθεί σημαντικά φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15 ετίας.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Βιέννη, τέταρτη φορά σε πέντε χρόνια, η οποία συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Δεύτερη είναι η Κοπεγχάγη, μια πόλη παρόμοιου μεγέθους με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την «πρωταθλήτρια». Η Μελβούρνη, που είχε βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης, τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση. Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν: το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το Βανκούβερ στον Καναδά, η Ζυρίχη στην Ελβετία, το Κάλγκαρυ στον Καναδά, η Γενεύη στην Ελβετία, το Τορόντο στον Καναδά, η Οσάκα στην Ιαπωνία και το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.
Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη λίστα είναι ότι εννέα από τις δέκα πρώτες πόλεις είναι μικρές ή μεσαίου μεγέθους. Επιπλέον, και οι πρώτες δέκα – όπως και οι περισσότερες από τις 50 κορυφαίες – βρίσκονται σε πλούσιες χώρες, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα έχουν παραπάνω από μια παρουσία στο Top 10. Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, ο Καναδάς έχει το Βανκούβερ, το Κάλγκαρυ και το Τορόντο, ενώ η Ελβετία έχει τη Ζυρίχη και τη Γενεύη.
Σημειώνεται πως οι μεγάλες πόλεις, με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, συμφόρησης και πυκνότητας, τείνουν να συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία. Για παράδειγμα το Λονδίνο βρίσκεται στην 46η θέση, καταγράφοντας πτώση 12 θέσεων σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και η Νέα Υόρκη υποχωρεί δέκα θέσεις και πέφτει στην 69η θέση.
Σύμφωνα με τον Economist, οι βελτιώσεις μετά την πανδημία στους βαθμούς της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ήταν οι κύριοι λόγοι για τη φετινή άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Το Ουέλινγκτον και το Όκλαντ σημειώνουν άνοδο 35 και 25 θέσεων από πέρυσι, ενώ στη λίστα αναρριχήθηκαν και το Ανόι (20 θέσεις) αλλά και η Κουάλα Λουμπούρ (19 θέσεις).
Στον πάτο της λίστας βρίσκονται πόλεις εμπόλεμων χωρών – νυν και πρώην – αλλά και στις πιο φτωχές χώρες. Τελευταία των τελευταίων είναι η Δαμασκός, η άλλοτε λαμπερή πρωτεύουσα της Συρίας. Από κάτω προς τα πάνω ακολουθούν η Τρίπολη της Λιβύης, το Αλγέρι στην Αλγερία, το Λάγος στη Νιγηρία, το Καράτσι στο Πακιστάν, το Πορτ Μόρεσμπι στην Παπούα Νέα Γουινέα, η Ντάκα στο Μπαγκλαντές, το Χαράρε της Ζιμπάμπουε, το Κίεβο στην Ουκρανία και η Ντουάλα στο Καμερούν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr