Μια καθημερινή ιστορία για τ’ αδέσποτα και τον Η.Σ.Α.Π.
"Σήμερα το πρωί λίγο μετά τις δώδεκα βρισκόμουν στο Σταθμό Αττική του Η.Σ.Α.Π. περιμένοντας να επιβιβαστώ στο τρένο. Μαζί με τον κόσμο που ανέβαινε τις σκάλες προς την αποβάθρα, ανέβηκε και ένας αδέσποτος σκυλάκος μαύρου χρώματος και μεσαίου μεγέθους. Το ζώο δεν είχε λουρί, ήταν αδύνατο αλλά φαινόταν υγιές. Περπάτησε λίγο ανάμεσα στους επιβάτες, και μετά ξάπλωσε στα πόδια μιας γυναίκας, λίγα εκατοστά μακριά από το κενό πάνω από τις γραμμές του τρένου....."
Η αναγνώστρια του www.zoosos.gr Λίλια Εγκιαζάροβ επικοινώνησε μαζί μας για να μας διηγηθεί αυτό που έζησε σήμερα μέσα στο τρένο στον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. «Αττική» όταν ένας μάλλον αδέσποτος σκυλάκος τρύπωσε στον συρμό για να ζεσταθεί…
«Σήμερα το πρωί λίγο μετά τις δώδεκα βρισκόμουν στο Σταθμό Αττική του Η.Σ.Α.Π. περιμένοντας να επιβιβαστώ στο τρένο. Μαζί με τον κόσμο που ανέβαινε τις σκάλες προς την αποβάθρα, ανέβηκε και ένας αδέσποτος σκυλάκος μαύρου χρώματος και μεσαίου μεγέθους.
Το ζώο δεν είχε λουρί, ήταν αδύνατο αλλά φαινόταν υγιές. Περπάτησε λίγο ανάμεσα στους επιβάτες, και μετά ξάπλωσε στα πόδια μιας γυναίκας, λίγα εκατοστά μακριά από το κενό πάνω από τις γραμμές του τρένου.
Περιττό να πω ότι το σκυλί μπήκε μέσα στο βαγόνι του τρένου, όταν αυτό έφτασε. Ο κόσμος μαζεύτηκε από πάνω του, προσπαθούσαν να το πιάσουν, να το βγάλουν έξω.
Μέσα στο βαγόνι μπήκε και ένας υπάλληλος σεκιούριτι που δούλευε στο σταθμό για να βγάλει το ζώο.
Έπεσαν όλοι πάνω του, ο υπάλληλος άρχισε να το σπρώχνει με το πόδι του, με αποτέλεσμα το ζώο να πέσει κάτω.
Άρχισε να μετακινείται μέσα στο βαγόνι προσπαθώντας να αποφύγει τον κόσμο. Εγώ μπήκα στη μέση, τους είπα να μην το τρομάζουν και άρχισα να το χαϊδεύω. Ήταν πολύ ήρεμο.
Ένας κύριος βρέθηκε να με υποστηρίξει, λέγοντας ότι το σκυλί δε θέλει κλωτσιές και φωνές, ρώτησε αν κάποιος μέσα στο τρένο είχε φαγητό μαζί του.
Προσπάθησα να το κάνω να με ακολουθήσει έξω από το βαγόνι, είπα στον κόσμο να ανοίξει πέρασμα, αλλά το ζώο δεν ήθελε να βγει.
Είχε φοβηθεί προφανώς, ένας κύριος σηκώθηκε από το κάθισμά του και προσπάθησε κι αυτός να το βγάλει, τελικά το σκυλί βρήκε ευκαιρία και χώθηκε κάτω από το άδειο κάθισμα. Φαινόταν ότι ο σκύλος θα έμενε μέσα στο τρένο.
Ο υπάλληλος του σταθμού βγήκε, οι πόρτες έκλεισαν, ο κύριος έκατσε στο κάθισμά του με το σκύλο στα πόδια του, όλοι μέσα στο βαγόνι γέλασαν.
Και εγώ πάγωσα. Αναρωτιέμαι, αντιλαμβάνεται κανείς από τους χαρούμενους επιβάτες τι σημαίνει για έναν αδέσποτο σκύλο να φύγει από την περιοχή του;
Το ζώο έχει μάθει μια συγκεκριμένη περιοχή, ξέρει συγκεκριμένους δρόμους, συγκεκριμένα σκυλιά, συγκεκριμένα μαγαζιά.
Έχει ένα σημείο που κοιμάται, έχει βρει τρόπο να τρώει και να πίνει νερό, ίσως ακόμα και να το φρόντιζε κάποιος.
Και τι θα γίνει αν φύγει από αυτήν την περιοχή; Πού θα καταλήξει αυτό το σκυλί, σε ποια περιοχή θα πεταχτεί; Θα βρεθεί χαμένο, πού θα κοιμηθεί, τι θα φάει;
Κόντεψα να βάλω τα κλάματα μέσα στο τρένο και αμέσως σκέφτηκα εσάς και την ιστοσελίδα σας. Δεν ήξερα τι να κάνω, σε ποιον να το πω για να βοηθήσει.
Το σκυλί βρήκε μια ζεστή γωνιά με κόσμο και κούρνιασε, δεν κατάλαβε όμως ότι εκείνη την ώρα ταξίδευε.
Στους επόμενους σταθμούς ο κόσμος προσπαθούσε να το βγάλει έξω, το μόνο που κατάφερε, όμως, είναι ότι το σκυλί μεταφέρθηκε σε ένα άνοιγμα του βαγονιού και κοιμήθηκε.
Άλλοι το χάιδεψαν, άλλοι εξέφρασαν εξοργιστικές απόψεις όπως: ''Δεν πιστεύω να δαγκώνει;".
Άντε να του εξηγήσεις ότι όλα τα σκυλιά, κάθε ράτσας και μεγέθους πρέπει να δαγκώνουν για να αμυνθούν....
Μέχρι το σταθμό που έπρεπε να κατέβω, το σκυλί ήταν μέσα. Υποθέτω ότι θα έμεινε μέσα μέχρι το τέρμα, δηλαδή μέχρι την Κηφισιά.
Και μετά τι; Το έβγαλαν έξω, το ξέχασαν; Πού κατέληξε αυτό το ζώο; Ποιον να ρωτήσω;
Δεν κατάφερα να βγάλω το σκυλί μια φωτογραφία, ήμασταν πολύ στριμωγμένοι. Σκέφτηκα να μιλήσω σε εσάς γιατί μέσα από τη σελίδα σας ασχολείστε με οποιοδήποτε θέμα αφορά τα ζώα και ελπίζω να έχετε μία άποψη και για αυτό...
Ποιος είναι ο νόμος για τον Η.Σ.Α.Π. που αφορά τα αδέσποτα;
Τι έπρεπε να κάνουν οι υπάλληλοι του σταθμού σε αυτήν την περίπτωση; Και κυρίως... Τι απέγινε ο σκύλος; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, μία απάντησή σας θα ήταν πολύτιμη».
Η κοινή λογική επιβάλλει – και δεν είναι ανάγκη να γνωρίζει κάποιος την νομοθεσία – αν είσαι υπάλληλος του Η.Σ.Α.Π. και αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα, αρχικά να ζητήσεις από τον οδηγό του τρένου να το ακινητοποιήσει στην αποβάθρα.
Τότε ή με τροφή δελεάζεις το ζώο (μ’ ένα κουλούρι μια τυρόπιτα κάτι πρόχειρο για να το βγάλεις από τον συρμό) και στη συνέχεια και αφού το τρένο φύγει και δεν παρακωλύεται η συγκοινωνία επικοινωνείς με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, ώστε να ελεγχθεί αν το ζώο φέρει τσιπ.
Πάντα υπάρχει η περίπτωση το σκυλί να ανήκει κάποιον που το έχασε και το ψάχνει.
Οι κλωτσιές, ο πανικός, οι φωνές μόνο κακό θα προξενήσουν σ’ ένα ζώο που έψαχνε μια ζεστή γωνιά για να κοιμηθεί.
Το www.zoosos.gr έχει επικοινωνήσει με τον Η.Σ.Α.Π. για να μάθει τι απέγινε ο αδέσποτος σκυλάκος.
Τέτοια περιστατικά ειδικά στον Η.Σ.Α.Π. δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα και όσοι χρησιμοποιούν τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο συχνά συναντούν σκυλιά να μπαινοβγαίνουν από το τρένο.
Φυσικά πρόκειται για μια συνήθεια που θέτει τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους.
Πηγή: www.zoosos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr