Made in Greece ο Minas & οι γιοί του Αρίων & Προμηθέας - Η συνέχεια στα εμβληματικά κοσμήματα - η ιστορία από τη Νέα Ιωνία στη Νέα Υόρκη, στη Μύκονο, στον πλανήτη
Η ιστορία του Minas, που δεν έφτιαχνε απλά κοσμήματα....
Το Studio Μηνάς ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1981.
Ο ιστορικός διεθνής οίκος όχι μόνο κοσμημάτων αλλά τρόπου ζωής, που δημιούργησε ο Minas, εξακολουθεί να επελαύνει.
Κάθε πτυχή του Studio σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Μηνά, ενώ ο ίδιος σχεδίασε και δημιούργησε προσωπικά κάθε κόσμημα, σκαλίζοντας το από ένα μόνο κομμάτι κεριού, από το οποίο δημιούργησε το πρωτότυπο καλούπι.
Μια παράδοση που οι γιοι του ακολουθούν με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.
Ο Μηνάς Σπυρίδης γεννήθηκε στις Ιουνίου 1938 στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Ιωνία, λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Γεννήθηκε σε οικογένεια Ελλήνων μεταναστών από τη Μικρά Ασία, που μετανάστευσαν από την τότε ελληνική επικράτεια του Πόντου δίπλα στον Εύξεινο Πόντο.
Δείτε επίσης: Πέθανε ο Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Minas
Από μικρός έδειξε την αγάπη του για το design και κυνήγησε την τελειότητα σε ό,τι έκανε. Ασχολήθηκε του με την κλασική μουσική και τον ανταγωνιστικό αθλητισμό.
Σε ηλικία 9 ετών, ο Μηνάς αρχίζει να πειραματίζεται με τη μουσική, ζητώντας από τον πατέρα του να του αγοράσει το πρώτο του βιολί.
Παρακολουθεί μαθημάτα στο ελληνικό ωδείο για επτά χρόνια με συνεχή εξάσκηση. Το όνειρό του, να γίνει Βιρτουόζος, αναζητώντας την τελειότητα. Στο όγδοο έτος και λόγω αρκετών περιστατικών, έχασε την πίστη του στον δάσκαλό του και δεν επέστρεψε ποτέ στο ωδείο.
Αργότερα επισκέφτηκε έναν γνωστό βιρτουόζο με αποτέλεσμα οι κριτικές του να μην ικανοποιήσουν τις υψηλές φιλοδοξίες του Μηνά, άφησε πίσω τα μουσικά του όνειρα, χωρίς να επιστρέψει ποτέ ξανά στο βιολί.
Η αγάπη του όμως για τη μουσική δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, δημιουργώντας πάντα με αυτήν στο πλευρό του.
Από πολύ μικρή ηλικία ο Μηνάς είχε μια ισχυρή εικονική αντίληψη και ταλέντο να μεταφράζει τις ιδέες του στο χαρτί.
Σε ηλικία 14 ετών ζωγράφισε για πρώτη και τελευταία φορά με λαδομπογιές, ένα πορτρέτο γέρου για σχολικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση.
Ο πίνακας παραμένει ακόμα στην ιδιωτική συλλογή του ως μοναδικό κομμάτι, το πρώτο και μοναδικό έργο του με λάδι, μια έκφραση ενός νεαρού αγοριού και της αντίληψής του για τον κόσμο.
Σε ηλικία δεκαπέντε (15 ετών) ο πατέρας του τον βοηθά να εξασφαλίσει πρακτική άσκηση στον Άγγελο Βουράκη, τον επίσημο προμηθευτή της ελληνικής βασιλικής αυλής. Εκεί ανέλαβε την πρώτη του δουλειά και άρχισε να μαθαίνει την τέχνη της κατασκευής κοσμημάτων.
Για έναν ολόκληρο χρόνο ήταν μαθητευόμενος χωρίς αμοιβή και αργότερα έπαιρνε 10 δραχμές την ημέρα για την εργασία του. Το ταλέντο του έγινε σύντομα αντιληπτό με αποτέλεσμα τον πέμπτο χρόνο να έχει εισόδημα 2. 100 δραχμών το μήνα, περισσότερο από τον πατέρα του, ανώτερο αξιωματικό του ελληνικού στρατού.
Ο ανταγωνισμός ήταν πάντα στο αίμα του. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών αγόρασε το πρώτο του ποδήλατο με χρήματα που είχε κερδίσει από τη δουλειά του ως κοσμηματοπώλης. Μια μέρα αφού έμαθε ότι η ΑΕΚ διοργάνωνε ποδηλατικούς αγώνες στην περιοχή, αποφάσισε να λάβει μέρος. Έρχεται πέμπτος χωρίς καμία προπόνηση ή προετοιμασία σε μη αγωνιστικό ποδήλατο. Αμέσως έγινε μέλος της ΑΕΚ ως επίσημος αθλητής της ομάδας.
Για πρώτη φορά το 1957 παρακολούθησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας στη Ρόδο. Ένα χρόνο αργότερα (1958) στο ίδιο ποδηλατοδρόμιο ο Μηνάς αναδεικνύεται πανελλήνιος πρωταθλητής σε ηλικία 20 ετών.
Τον Αύγουστο του 1969 αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα με 200 δολάρια στην τσέπη του σε εισιτήριο απλής μετάβασης για την Αμερική για να κυνηγήσει το όνειρό του. Η περιπέτεια είχε μόλις αρχίσει. Μόλις έφτασε, συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να μείνει εκεί για πάντα, αλλά ήξερε ότι ήταν μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες.
Συχνά θυμάται την άφιξή του και το αίσθημα του θαυμασμού, καθώς ένιωθε σαν να τον έριξαν σε μια παιδική χαρά ατελείωτων δυνατοτήτων. Γρήγορα έπιασε δουλειά στον David Webb, έναν από τους πιο διάσημους και μεγάλους κατασκευαστές κοσμημάτων της εποχής.
Αυτή έμελλε να είναι η αρχή του αμερικανικού ονείρου του.
«Ο κόσμος ήταν στα χέρια μου και ένιωθα ότι μπορούσα να πετύχω τα πάντα», είχε πει,
Λίγο αργότερα έστησε το δικό του εργαστήριο, και για πρώτη φορά πλήρως λειτουργικό στη Νέα Υόρκη. Οργανωμένος πλέον, άρχισε να δημιουργεί τα δικά του σχέδια και κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκτυο πωλήσεων με πάνω από 220 καταστήματα σε όλη την Αμερική.
Μια περίοδος που άρχισε να δημιουργεί μερικά από τα πιο εμβληματικά και επιδραστικά σχέδιά του, όπως τα σκουλαρίκια κούμπωμα. Με την προηγούμενη εμπειρία του στη μηχανολογία και το σχεδιασμό, δημιούργησε το εμβληματικό βραχιόλι Universal Join. Ένα διαβατήριο για την επιτυχία του.
Το 1975 έγινε Αμερικανός πολίτης. Η αναγνώριση ήρθε και το 1976 άρχισε να εξάγει κοσμήματα στην Ιταλία σε 52 πόλεις. Σχέδια που φέρουν πάντα το όνομά του.
Το 1981, ο Μηνάς επιστρέφει στην Ελλάδα και αμέσως αρχίζει να αναδιαμορφώνει το πατρικό του σπίτι στο νέο του εργαστήριο.
Όλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από αυτόν, οι πάγκοι εργασίας, τα εργαλεία, ακόμη και η φυγοκεντρική μηχανή χύτευσης. Αυτό του επέτρεψε να αναβαθμίσει τις διαδικασίες παραγωγής και να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπά του.
Υπογραφή με το χέρι κάθε νέου σχεδιαστικού κομματιού, επίπλων, μηχανημάτων και κοσμημάτων. Μια παράδοση που ακολουθεί η εταιρεία μέχρι σήμερα.
Το σπίτι στην Μύκονο
Το 1986 ξεκινά την κατασκευή της κατοικίας του στη Μύκονο. Ένα χρόνο αργότερα το 1987 παντρεύεται στο νησί την Τζίνα Μαργαριτοπούλου, και λίγους μήνες αργότερα γεννιέται ο πρώτος του γιος Αρίων.
Το σπίτι στη Μύκονο είναι ένα τέλειο μείγμα μοντέρνας και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, πλήρως εναρμονισμένο με τη φιλοσοφία του Μηνά.
Το μικρό σπίτι βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, με εκπληκτική θέα σε ολόκληρο το νησί.
Κάθε πτυχή του σπιτιού είναι εργονομική και αρμονική, με όλες τις λεπτομέρειες της κατασκευής να παραβλέπονται από τον ίδιο και πάντα με σεβασμό στο τοπίο. Το εσωτερικό είναι σχολαστικά κατασκευασμένο και επιπλωμένο με αντικείμενα κατασκευασμένα από αμερικανική καρυδιά, ανοξείδωτο ατσάλι και μάρμαρο, ακολουθώντας πάντα την αισθητική του.
Λίγα χρόνια μετά τον Αρίωνα, ήρθε και ο δεύτερός τους γιος, Προμηθέας.
''Όλα τα κάναμε μαζί. Το σπίτι μας δεν ήταν ποτέ ένα συνηθισμένο σπίτι, σαλόνι, τραπεζαρία. Ηταν όλο ένα εργαστήριο. Σχεδίαζε εκεί, έφτιαχνε τα μοντέλα εκεί, δουλεύαμε 18 ώρες την ημέρα. Ήμασταν της άποψης ότι τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό μας τρόπο ζωής και όχι το ανάποδο.
Μάθανε ό,τι μάθανε, τους έγινε τρόπος ζωής. Τα εργαλεία ήταν πάντα μέσα στο σπίτι και ποτέ μα ποτέ δεν είχαμε κάποιο ατύχημα. Εβλεπαν πώς τα χρησιμοποιούμε και αυτόματα μαθαίνανε. Ετσι μεγάλωσαν τα αγόρια και ευτυχώς μέχρι τώρα είναι μαζί μας», λέει. Το «μας» μαρτυρά ότι για την ίδια, για τους συνεργάτες του, η παρουσία του είναι δεδομένη'' λέει η σύζυγός του στο iefimerida.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Κατερίνας Ανέστη για το αν ο Αρίων και ο Προμηθέας, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα μουσείο, έναν χώρο μνήμης αφιερωμένο στο έργο του Μinas, που από τη δεκαετία του ’70 με αφετηρία τη Νέα Υόρκη δημιούργησε ένα μοναδικό νησί στον χάρτη του κοσμήματος, του design, της εφαρμοσμένης τέχνης, η κα Μαργαριτοπούλου απαντά ''μα γιατί ένα Μουσείο; Ο Μηνάς είναι εδώ, είναι παντού''.
''Ηταν ένας καλλιτέχνης που δεν ήταν με τη συμβατική έννοια γλύπτης. Προτιμούσε το γλυπτό του να είναι ένα σπίτι, μια καρέκλα, ένα τραπέζι, ένα φλιτζάνι. Να μην το κοιτάζεις μόνο, να ζεις μαζί του. Είναι τεράστια η διαφορ'' εξηγεί η Τζίνα, που έζησε μαζί του ακριβώς 40 χρόνια.
Η δεύτερη γενιά του Οίκου Minas, του κορυφαίου σχεδιαστή, που ξεκίνησε από τη Νέα Ιωνία και κατέκτησε κάθε “Μέκκα” υψηλής αισθητικής και design, εξελίσσει το όραμα του ιδρυτή σε μία γιορτή δημιουργίας και σύγχρονης Τέχνης.
Οι δύο γιοί του Μηνά Σπυρίδη Αρίων και Προμηθέας και η δημιουργική τους ομάδα, προσθέτουν το δικό τους προσωπικό άγγιγμα, στο δημιουργικό DNA του Μηνά, δίνοντάς περιθώρια για νέους δρόμους στο σχεδιασμό και την υψηλή αισθητική.
Το σπίτι στην Μύκονο
''Πάντα ζωγράφιζα και εγώ και ο Αρίων, ο αδελφός μου. Βλέπαμε συνεχώς τον πατέρα μας οπότε μας ήταν οικείο- “when you see you replicate”. Επίσης, πάντα υπήρχαν εργαλεία στο σπίτι με τα οποία καταπιανόμασταν'', λέει ο ένας του γιος, ο Προμηθέας.
''Ο Μηνάς μου έλεγε ”Αν δεν σου αρέσει κάτι, κάν’ το από την αρχή”. Αν το τροποποιήσεις, χάνεις το flow που ονειρεύεσαι'', καταλήγει.
Από την άλλη ο μεγάλος του γιος Αρίωνας γράφει στο Athens Voice για τα παιδικά του χρόνια με τον μπαμπά του: Ήμουν περίπου 5 ετών και θυμάμαι πολύ έντονα τα καλοκαίρια στη Μύκονο. Ακόμα θυμάμαι πώς μύριζαν οι λεβάντες. Κατεβαίναμε με το Μάτι στο Καλό Λιβάδι για μπάνιο και περνάγαμε όλη τη μέρα εκεί. Οι γονείς μας είχαν φροντίσει και είχαν φέρει μαζί φαγητό και εμείς παίζαμε όλη μέρα στη θάλασσα.''.
Διαβάστε περισσότερα για τον θρυλικό οίκο Minas στο minas-designs.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr