Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει την πιο δροσερή σαλάτα λαχανικών με ψητό μανούρι - Πανεύκολη! (βίντεο)
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
Συστατικά
- 5 καρότα
- 3 κολοκυθάκια
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. μέλι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2-3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 200 γρ. μανούρι
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- μέλι
- σουσάμι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
- Τρίβουμε στο μαντολίνο τα καρότα, σε πολύ λεπτές φέτες, και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Κόβουμε στο μαντολίνο και τα κολοκύθια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα. Βράζουμε 1-2 λεπτά να μαλακώσουν για 1-2 λεπτά.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το ταχίνι, το μέλι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο ξίδι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με ένα σύρμα χειρός για να έχουμε ένα δεμένο dressing.
- Βάζουμε μέσα στο μπολ τα καρότα και τα κολοκύθια και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με το dressing.
- Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο και τα βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
- Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Κόβουμε το μανούρι σε φέτες και το βάζουμε στη γκριλιέρα. Ψήνουμε 1-2 λεπτά να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Μεταφέρουμε το μανούρι στο μπολ με τη σαλάτα και σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο, μέλι και σουσάμι.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr