Κώστας Γιαννακίδης για το "κίνημα της πετσέτας": Αλήθεια αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες ή είναι μια μειοψηφία τολμηρών νέων
Οσα σκεπάζει η πετσέτα "Το Κίνημα της Πετσέτας" έχει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση όλων μας.
Οσα σκεπάζει η πετσέτα Το Κίνημα της Πετσέτας έχει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση όλων μας. Είναι μία υγιής αντίδραση τμήματος των τοπικών κοινωνιών. Μόνο που οι ίδιες κοινωνίες κάνουν τα στραβά μάτια σε μία σειρά από πολύ πιο σοβαρές αυθαιρεσίες, όπως η ανεξέλεγκτη δόμηση, οι παράνομες χωματερές και η υποβάθμιση προς χάρη του κέρδους.
Το Κίνημα της Πετσέτας πέτυχε μεγάλη νίκη στην Πάρο. Μαζεύτηκαν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το ίδιο συμβαίνει και στη Νάξο. Αλλά και στη Χαλκιδική. Πολύ ωραία. Είμαστε μαζί τους. Οχι μόνο εμείς, αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και λες ότι, πράγματι, είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν στην καταπάτηση των αιγιαλών.
Ομως είναι στα αλήθεια οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν ή μήπως πρόκειται για μία μικρή μειοψηφία τολμηρών νέων;
Άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη στο protagon.gr
Γιατί οι ίδιες κοινωνίες κάνουν τα στραβά μάτια σε κάποιους άλλους, πιο κρίσιμους τομείς αυθαιρεσιών.
Δεν είδαμε κανένα ζωηρό κίνημα κατά της ανοικοδόμησης των νησιών. Βλέπεις τα δημοφιλή νησιά από το αεροπλάνο το βράδυ και νομίζεις ότι είσαι στο Βέγκας.
Δεν ακούμε διαμαρτυρίες για τη μετατροπή ακόμα και εκκλησιών σε Airbnb καταλύματα και την ανακατασκευή παραδοσιακών κατοικιών προκειμένου να φιλοξενήσουν περισσότερους επισκέπτες.
Δεν λέγονται και πολλά για τις παράνομες χωματερές στα νησιά και τα υποτυπώδη προγράμματα ανακύκλωσης. Δείτε στα Κυκλαδονήσια τους όγκους του πλαστικού που συγκεντρώνεται και το σκουπίδι στους δρόμους και θα καταλάβετε.
Δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για τις «γουρούνες» που, υποτίθεται, επρόκειτο να απαγορευτούν, πλην όμως γεμίζουν τους δρόμους των νησιών, στέλνοντας ανίδεους τουρίστες στο νοσοκομείο ή στον τάφο.
Δεν υπάρχει καμιά τοπική πρωτοβουλία για το όργιο της λαμογιάς και της αισχροκέρδειας. Γιατί, σου λέει, δυο μήνες τον χρόνο περιμένουν οι άνθρωποι για να δουλέψουν και να ζήσουν.
Δεν μάθαμε για πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών και των αστυνομικών που διορίζονται στα νησιά τους.
Ούτε είδαμε ντόπιους να διαμαρτύρονται στα νησιά που χρησιμοποιούνται ιπποειδή για εργασίες. Η κακοποίηση των ζώων γίνεται γνωστή μόνο από τουρίστες που αναρτούν φωτογραφίες στην κοινωνική δικτύωση.
Μήπως υπάρχει καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για τον περιορισμό του υπερπληθυσμού των τουριστών; Οχι βέβαια. Διότι ένα μεγάλο ποσοστό των τοπικών κοινωνιών έχει πλέον στα μάτια του το σήμα του δολαρίου. Και εδώ που τα λέμε, αρκετοί έχουν αφήσει στο νησί την περιουσία να γεννάει χρήμα και έφυγαν, πήγαν αλλού.
Καλό το Κίνημα της Πετσέτας, αλλά στην ουσία του απευθύνεται σε ένα «γαμώτο» των ντόπιων. Και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αφού η διαπλοκή συμφερόντων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι τόσο μεγάλη και ισχυρή, ώστε είναι αδύνατο να τη χτυπήσεις στη ρίζα της. Βγήκαν, λέει, στη Χαλκιδική και ζητούν πίσω τις παραλίες τους. Ναι, στη Χαλκιδική που έχει πιο πυκνή δόμηση από το ταμπλό της Μονόπολης. Μην τρελαθούμε κιόλας…
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr