Άκης Πετρετζίκης: Έτσι θα φτιάξουμε σαρδέλες παντρεμένες - ένα έυκολο και πεντανόστιμο πιάτο (βίντεο)
Βήμα - βήμα η εκτέλεση της συνταγής
Συστατικά
500 γρ. σαρδέλες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη
1 ντομάτα, μεγάλη
1 σκ. σκόρδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το λαδολέμονο
30 γρ. μουστάρδα
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1/2 κ.γ. μέλι
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό
1 λεμόνι, σε φέτες
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις ανοίγουμε στη μέση. Απλώνουμε με ένα πινέλο 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα με το δέρμα προς τα κάτω και βάζουμε ρίγανη.
- Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
- Τρίβουμε τη ντομάτα στον τρίφτη και σουρώνουμε για να φύγει όλη η υγρασία.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε όλη τη ντομάτα στο μπολ και να προσθέσουμε 2 κ.σ. φρυγανιά για να τραβήξει όλη την υγρασία.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο τριμμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε τη γέμιση από το μπολ στις μισές σαρδέλες και καλύπτουμε με τις άλλες μισές.
Για το λαδολέμονο
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε πολύ αργά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αν βγει πολύ πηχτό το λαδολέμονο αραιώνουμε με 1 κ.σ. νερό.Απλώνουμε πάνω από τις σαρδέλες, πασπαλίζουμε με
- μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr