Φωτιά στον Έβρο: Μάχη με τις φλόγες για 12η μέρα - Οικολογική και οικονομική καταστροφή - Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της ΕΕ
Μεγάλο στοίχημα οι αναζωπυρώσεις...
Η φωτιά στον Έβρο δεν έχει σβήσει ακόμα τελείως, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται συνεχώς στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά, τις Τρεις Βρύσες, την Κοτρωνιά και την Κίρκη. Πρόκειται για τη 12η συνεχόμενη μέρα που μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή.
Από σήμερα ενισχύονται οι εναέριες δυνάμεις με 11 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα που θα συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων. Στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες με τα 16 πεζοπόρα και τα 100 οχήματα.
Δεν είναι ευνοϊκοί οι άνεμοι
Οι άνεμοι δε βοηθούν προκειμένου οι φλόγες να μείνουν μακριά από τον «μικρό πυρήνα» του δάσους της Δαδιάς που περιλαμβάνει 9.000 δασικά στρέμματα. Μέχρι και αργά το βράδυ ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδιναν μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες τα χωριά Τρεις Βρύσες και Δέρειο.
Χθες εστάλη ακόμα ένα μήνυμα μέσω του 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη.
Η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγράψει η ΕΕ
Πάνω από 810.000 στρέμματα έχουν καεί στη φωτιά στον Έβρο, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην από το 2000, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση της Υπηρεσίας Copernicus της Ε.Ε., ότι η φωτιά στον Έβρο έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης.
Διαβάστε επίσης: Για αυτοψία στον Έβρο ο Μάκης Βορίδης, ο αρχηγός της ΓΕΕΘΑ και 6 υφυπουργοί - Από σήμερα οι αιτήσεις για αποζημιώσεις
Τεράστια οικολογική καταστροφή
Η καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο Natura, είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Παρόλο που οι καμένες εκτάσεις έχουν κριθεί αναδασοτέες, οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν μπορεί να επιτευχθεί αποκατάσταση της ζημιάς.
Οι οικονομικές επιπτώσεις
Οι εργάτες που δούλευαν στη γη θα αναγκαστούν να βρουν αλλού δουλειά. Η φωτιά αποτελεί επίσης και πλήγμα για τον τουρισμό και το επενδυτικό γόητρο της περιοχής, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου (ΣΒΒΕΕ), Χρήστος Γιορδαμλής, διευθύνων σύμβουλος της ακριτικής βιομηχανίας παραγωγής τεχνολογιών αιχμής «Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ».
Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη: «περίπου 90.000 άτομα στην πληγείσα περιοχή έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα, που θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί, αφού είχαμε καταστροφές στα γραφικά χωριά της περιοχής και στο μοναδικής οικολογικής αξίας δάσος της Δαδιάς.
Διαβάστε επίσης: Σφίγγεται η καρδιά μας με τις νέες δορυφορικές εικόνες της Αλεξανδρούπολης - Καμμένη γη, σε κλοιό φωτιάς η όμορφη πόλη ως τη θάλασσα
Εργασιακό αντικείμενο χάθηκε και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις ήδη δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επιπλέον, νομίζω ότι χάνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην περιοχή μας, όταν εκκενώνονται νοσοκομεία και η Εγνατία Οδός ανοιγοκλείνει κατ’ ανάγκη λόγω πυρκαγιάς ή πλημμύρας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕΕ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr