Η ανακύκλωση στο Λονδίνο - Τι λέει ο δήμαρχος για το Food Waste & πως αντιμετωπίζεται
60% του φαγητού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μην πεταχτεί
Το Λονδίνο είναι πληθυσμιακά όσο μία Ελλάδα. Το θέμα της ανακύκλωσης απασχολεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση, την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές τα λεγόμενα boroughs.
Ο Δήμαρχος του Λονδίνου έχει ιεραρχήσει ποια είναι τα βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλύσει για το θέμα της ανακύκλωσης.
‘Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι αυτό του φαγητού που πετιέται. Το λεγόμενο Food Waste.
Το Λονδίνο παράγει 2 εκατομμύρια τόνους πεταμένου φαγητού, που αντιπροσωπεύει ένα κόστος 2,5 δις λίρες τον χρόνο. Αυτό αναλογεί σε 600 λίρες/700 ευρώ πεταμένα χρήματα για κάθε μεσαίου μεγέθους νοικοκυριό το χρόνο.
Στο Λονδίνο ο στόχος είναι να μειωθεί το FW ανά άτομο κατά 20% μέχρι το 2025 και 50% μέχρι το 2030.
Για να γίνει αυτό, έχει δρομολογηθεί μία ενιαία Στρατηγική (Food Strategy) που ιδανικά υιοθετείται από τις τοπικές κοινωνίες. Γίνεται συνεχής εκπαίδευση του κόσμου, να του αλλάξουν τη συνείδηση και να του προβάλλουν επιχειρήματα τόσο προς όφελός του όσο και προς το περιβάλλον.
Σε αυτή την κατεύθυνση, chefs , Media, επιστήμονες, διαμορφωτές κοινής γνώμης, εκπαιδευτές, μαθαίνουν τον κόσμο πώς να λειτουργεί, κάτω από το σκεπτικό «σκέψου πριν το πετάξεις». Για παράδειγμα, μαθαίνουν τον κόσμο ότι ακόμα και οι φλούδες της πατάτας, ή τα υπολείμματα από το φαγητό πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Και αυτό γιατί οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 60% του φαγητού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μην πεταχτεί. Παράλληλα μας εκπαιδεύουν να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα FW είναι τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Ο μέσος καταναλωτής στην Αγγλία αγοράζει κατά μέσο όρο 3 μπουκάλια την εβδομάδα, δηλαδή 175 τον χρόνο. Αγοράζονται σε όλο το ΗΒ 7,7 δις μπουκάλια το χρόνο!
Ο στόχος είναι ένας: Nα βρεθούν τρόποι και να μειώσουν την αγορά του τόσου πλαστικού. Παρακινούν τον κόσμο να έχουν το re-fill μπουκάλι τους που θα βάζουν νερό πόσιμο και διαθέσιμο από την κάθε περιοχή,, θα δημιουργηθεί ένα app που τους δείχνει σε ποια μέρη μπορεί να γεμίσει το δικό του μπουκάλι με πόσιμο νερό, δρομολογείται κατασκευή ειδικών σιντριβανιών στις περιοχές κλπ.
Το πρόβλημα του FW έγινε πολύ πιο έντονο την εποχή του covid και του lock down στην πόλη. Μετά παρατηρήθηκε μια σχετική υπερ- κατανάλωση και τώρα οι προσπάθειες γίνονται πιο έντονες για να θυμίσουν στον κόσμο τί πρέπει να κάνει.
Το FW έχει κατά τη γνώμη μου δύο παραμέτρους:
- Η μία είναι ότι ο κόσμος όπως προανέφερα πρέπει να μάθει να αγοράζει λιγότερο και να πετάει λιγότερο φαγητό.
- Η δεύτερη είναι ότι πρέπει και αλλάζει ο τρόπος που γίνεται η ανακύκλωση του πεταμένου φαγητού.
Σήμερα δυστυχώς το πεταμένο φαγητό το καίνε και αυτό δημιουργεί 250.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του πεταμένου φαγητού. Δηλαδή όχι με καύση αλλά με την παραγωγή βιοαερίου. Αυτό σύμφωνα με μελέτες θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί ενέργεια για 75.000 σπίτια.
Το ΗΒ τουλάχιστον με αυτά που βλέπω στο Λονδίνο, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για το θέμα της ανακύκλωσης, υποδομής κτιρίων που δέχονται τους ειδικούς για κάθε χρήση κάδους, συμβολή και σωστή καθοδήγησης από τα Μέσα Ενημέρωσης, τα σχολεία , τις επιχειρήσεις.
Δίνονται κίνητρα στον πολίτη αλλά και στους εμπλεκόμενους συντελεστές για παράδειγμα τις επιχειρήσεις, δρομολογούνται σοβαρές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση για το θέμα και κατά τη γνώμη μου στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν συνέπειες και πρόστιμα αν δεν υπάρχει συμμόρφωση στον τρόπο που ζούμε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr