Ήρθε η εποχή των κοριών! Ας μάθουμε πως εμφανίζονται & πως θα προφυλαχθούμε στα σπίτια μας και στα σεντόνια μας (βίντεο)

Διαβάστε προσεκτικά

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Παρίσι και την εμφάνιση κοριών σε αεροδρόμια, λεωοφορεία, σινεμά πάμε να δούμε πως θα προστατευτούμε και τι πρέπει να προσέξουμε.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος θα το έλεγε! Το Παρίσι γεμάτο κοριούς λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2024 - Στα λεωφορεία, στα σινεμά, στο αεροδρόμιο (βίντεο)

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά έντομα τα οποία τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κρύβονται συνήθως σε σκοτεινά μέρη, συνήθως σε κρεβάτια και σε χώρους που κοιμάται ο άνθρωπος, και αναζητούν τροφή τις ώρες που κοιμόμαστε.

Οι κοριοί μπορεί να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στα πιο καθαρά σπίτια. Τα έντομα αυτά τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα , οπότε ακόμα και αν το σπίτι μας είναι πεντακάθαρο δεν θα τα κρατήσει μακριά. Μπορούν να μεταφερθούν, χωρίς να γίνονται αντιληπτά μέσα σε αποσκευές, ρούχα, ακόμα και σε έπιπλα.

Μόλις μπουν στο σπίτι θα βρουν αμέσως μια ασφαλή κρυψώνα. Αγαπημένες κρυψώνες αποτελούν τα στρώματα, μέσα στα ελατήρια, στο κεφαλάρι του κρεβατιού, στον καναπέ και σε μικροσκοπικές ρωγμές.

Το να απαλλαγεί κανείς από τους κοριούς δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Πολλοί είναι εκείνοι που απευθύνονται σε εταιρείες απεντομώσεων.Είναι πολύ σημαντικό η εταιρεία να έχει γνώσεις και εμπειρία για την σίγουρη εξάλειψη των κοριών. Είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες της μιας προσπάθειες, καθώς επίσης και πιστή τήρηση των κανόνων που θα υποδείξει η εταιρεία.

Πότε όμως πρέπει να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι τα δήγματα στο σώμα , τα οποία συμβαίνουν κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου και οι ασθενείς τα αντιλαμβάνονται την επόμενη ημέρα όταν βλέπουν στο σώμα τους τα ακόλουθα:

* Εξάνθημα το οποίο έχει γραμμοειδή διάταξη είτε ζιγκ- ζαγκ

* Εξανθήματα που προκαλούν έντονο κνησμό

* Λεκέδες αίματος στα κλινοσκεπάσματα

Τα πρώτα δήγματα είναι πιθανό να μην προκαλέσουν αμέσως  έντονο κνησμό . Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι ο οργανισμός να αναπτύξει αντίδραση στα τσιμπήματα , σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να πάρει και μέρες , μετά από το πρώτο τσίμπημα  , ακόμα και 14 ημέρες .

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν υπερευαισθησία και έντονες αντιδράσεις ακόμα και μετά από το πρώτο τσίμπημα, ειδικά όταν οι κοριοί τσιμπούν επανειλημμένα .

Σε σπάνιες περιπτώσεις, εντούτοις αξίζει να σημειωθεί , πως σε κάποιες περιπτώσεις , εμφανίζονται σοβαρές , ακόμα και απειλητικές για την ζωή αντιδράσεις μετά από δήγματα κοριών . Τέτοιου είδους αντιδράσεις περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή

Ταχυκαρδία ή ακανόνιστοι παλμοί

Οίδημα στη γλώσσα

Φυσαλίδες – ιδιαίτερα μεγάλες

Πυρετός

Εικόνα βαρέως πάσχοντος

Επιμολυσμένες βλάβες μετά από έντονο κνησμό

Αναιμία : εμφανίζεται σπάνια σε ασθενείς όπου εμφανίζουν πολλαπλά δήγματα

Πως όμως κολλάει κάποιος κοριούς;

Συνήθως  τους φέρνει σπίτι , χωρίς να το καταλαβαίνει και γίνονται αντιληπτοί μετά τα πρώτα τσιμπήματα . Αυτό συμβαίνει γιατί τα έντομα αυτά τρυπώνουν μέσα σε αποσκευές , ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα , χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Μέρη στα οποία μπορεί κανείς να κολλήσει και να μεταφέρει τους κοριούς είναι τα ακόλουθα:

* Ξενοδοχεία, Motels και κρουαζιερόπλοια

* Σπίτια και συγκροτήματα πολυκατοικιών

* Καταφύγια

* Νοσοκομεία και γηροκομεία

* Κοιτώνες

* Τρένα και λεωφορεία

Μπορεί όμως και να υπάρχουν ακόμα και σε μεταχειρισμένα στρώματα ή έπιπλα.

Πώς όμως μπορώ να καταλάβω εάν έχω κοριούς;

Είναι σημαντικό να αναζητήσει κανείς δυο πράγματα:

1. Δήγματα στο σώμα

2. Σημάδια από κοριούς

Τα σημάδια στο σώμα  έχουν  την εικόνα τσιμπημάτων με έντονο κνησμό  σε μια ζιγκ ζαγκ διάταξη . Σπάνια βλέπει κανείς κοριούς , πολλές φορές εσφαλμένα θεωρούνται κουνούπια ή ψύλλοι , ακόμα και αράχνες . Σε άλλες περιπτώσεις πολλοί ασθενείς συγχέουν την εικόνα των τσιμπημάτων με άλλες παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν στο σώμα , όπως για παράδειγμα κνησμώδες εξάνθημα , κνίδωση , ακόμα και ανεμευλογιά .Για να επιβεβαιώσουμε την διάγνωση είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τα σημάδια των κοριών.

Παρότι οι κοριοί δεν χρήζουν σοβαρής ιατρικής προσοχής , εντούτοις αποτελούν αιτία έντονου άγχους και διαταραχές του ύπνου . Για να μπορέσουμε να βρούμε εμείς τους κοριούς πριν βρουν εκείνοι εμάς ή τα υπάρχοντά μας , οι δερματολόγοι προτείνουμε να ψάξουμε για σημάδια τους σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε κρεβάτια ή χώρους που κοιμόμαστε.

Σημάδια των κοριών: η αναζήτησή τους αποτελεί σημαντικό βήμα , έτσι ώστε και να απαλλαγούμε από τα τσιμπήματά τους . Μόνο όταν ο αριθμός τους είναι μεγάλος μπορεί και να καταφέρουμε να τους δούμε , οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν μόνο τα τσιμπήματά τους . Σημάδια τους μπορεί να βρίσκονται σε μέρη που κοιμόμαστε , και ψάχνουμε για τα εξής:

* Μια γλυκιά μυρωδιά μούχλας : εάν εντοπίσετε κάτι τέτοιο σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου , καμπίνα πλοίου , ή σε άλλες περιοχές που χρησιμοποιούνται για τον ύπνο , υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν και κοριοί . Οι κοριοί παράγουν μια χημική ουσία , που τους βοηθά στην μεταξύ τους επικοινωνία , χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον άνθρωπο.

* Λεκέδες αίματος σε στρώματα , κλινοσκεπάσματα , σε ταπετσαρίες επίπλων όπως σε καναπέδες ή κεφαλάρια κρεβατιών : παρατηρείστε με προσοχή τα σεντόνια , τις πετσέτες , τα καλύμματα των στρωμάτων, ακόμα και τα ελατήρια . Εάν υπάρχουν λεκέδες αίματος , ιδιαίτερα κοντά στις ραφές , τότε υπάρχουν και κοριοί.

* Κελύφη: οι κοριοί έχουν ένα εξωτερικό κέλυφος το οποίο αποβάλλουν , εάν δείτε κάτι τέτοιο , τότε υπάρχουν και κοριοί.

* Μικροσκοπικά μαύρα στίγματα: εάν εντοπίσετε μαύρα στίγματα στα στρώματα ή στα σκεπάσματα , στο κεφαλάρι του κρεβατιού , στα μαξιλάρια του καναπέ , τότε μάλλον πρόκειται για τα κόπρανα των κοριών.

* Αυγά: μετά το ζευγάρωμα , οι θηλυκοί κοριοί γεννούν λευκά , οβάλ αυγά σε ρωγμές και σχισμές . Έχετε υπόψη  πως αυτά θα είναι πολύ μικρά , μιας και το μέγεθος των κοριών δεν ξεπερνά  αυτό του σπόρου του μήλου.

Επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας εάν εμφανίζουμε:

* Πολλαπλά τσιμπήματα

* Φυσαλίδες

* Εικόνα φλεγμονής , όπου συνυπάρχει ευαισθησία του δέρματος ακόμα και πόνος , ορροροή ή και πύον.

* Αλλεργική αντίδραση του δέρματος με συνοδό ερύθημα και οίδημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ανάλογα με την κλινική εικόνα θα ακολουθηθεί και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

o Εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση μπορεί να χρειάζεται θεραπεία με αντιισταμινικό , κορτικοειδές , ακόμα και επινεφρίνη σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

o Εάν υπάρχει επιμόλυνση μπορεί να χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή , ανάλογα με το μέγεθος της φλεγμονής μπορεί να δοθεί τοπική ή και συστηματική αντιβιοτική αγωγή.

o Εάν υπάρχει κνησμός  , ένα αντιισταμινικό μπορεί να βοηθήσει , καθώς επίσης και κάποιο κορτικοειδές επάνω στα τσιμπήματα .

Θεραπευτική αντιμετώπιση στο σπίτι.

Κάποιες περιπτώσεις μπορούν και να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, κάνοντας τα παρακάτω:

* Πλένουμε τα τσιμπήματα με σαπούνι και νερό : με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουμε τις επιμολύνσεις και ανακουφίζουμε τον ασθενή από τον ενοχλητικό κνησμό.

* Στις περιπτώσεις που ο κνησμός είναι πολύ έντονος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ήπιο κορτικοειδές τοπικά.

=> Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δήγματα υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες

Διαβάστε ακόμη: Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για κοριούς στην Γαλλία: Πόσο πιθανό είναι να φτάσουν Ελλάδα; - Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον πανδημία, είναι ενδημία (βίντεο)

Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη

Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες προσβολής λαμβάνοντας κάποια μέτρα:

=> Αποφεύγουμε τα μεταχειρισμένα στρώματα, κρεβάτια και έπιπλα, μιας και αποτελούν συνηθισμένες θέσεις όπου κρύβονται, εάν έχουν καιρό να τραφούν μπορεί και να μην υπάρχουν ορατά σημάδια.

=> Ελέγξτε τα στρώματα  στα ξενοδοχεία, μιας και είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις όπου οι ασθενείς φέρνουν μαζί τους από τις διακοπές τους, τους κοριούς. Οι τελευταίοι  τρυπώνουν μέσα στις βαλίτσες και ακολουθούν τους ταξιδιώτες μέχρι το σπίτι τους….

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κοριών ακόμα και σε κρουαζιερόπλοια.

Προφυλαχθείτε κάνοντας τα εξής:

1) Βάλτε τις βαλίτσες στις ειδικές σχάρες αποσκευών και όχι στο πάτωμα

2) Τραβήξτε τα σεντόνια έτσι ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν ίχνη τους

3) Ψάξτε τα στρώματα, τα κεφαλάρια, τους καναπέδες και όλα τα έπιπλα με ταπετσαρία για ίχνη τους

4) Στην περίπτωση που βρείτε, ενημερώστε αμέσως τους υπεύθυνους και ζητείστε να σας αλλάξουν δωμάτιο. Το νέο σας δωμάτιο δεν θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα ή κοντά στο προηγούμενο, γιατί κοριοί μπορεί να υπάρχου και σε αυτά

Μετά την επιστροφή σας ελέγξτε τις αποσκευές σας:

Εάν έχετε την παραμικρή υποψία πως μπορεί να έχετε φέρει μαζί σας κοριούς, ελέγξτε όλα σας τα πράγματα για ίχνη τους, ακόμα και πριν μπείτε στο σπίτι εάν αυτό είναι εφικτό.

Στην περίπτωση που βρείτε ή εάν έχετε βάσιμες υποψίες πως υπάρχουν κάντε τα εξής:

o Πλύνετε όλα σας τα ρούχα , ακόμα και αυτά που δεν φορέσατε σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο ρούχων

o Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία

o Εάν κάποια από τα ρούχα σας δεν πλένονται στο πλυντήριο, χρησιμοποιείστε το στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία

o Χρησιμοποιείστε ατμοκαθαριστή ή σκούπα για να καθαρίσετε τια αποσκευές σας . Ο ατμός θα σκοτώσει τόσο τους κοριούς , όσο και τα αυγά τους.

Πηγή: drdimou-derma.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr