Γιατί φτάσαμε οι άνθρωποι να μένουμε singles –Τους λόγους παρουσιάζει ένας διάσημος οικονομολόγος
Ένας οικονομολόγος εξηγεί τι συμβαίνει στις σχέσεις των ανθρώπων.
Οι εξηγήσεις μπορεί να είναι απλές έως και πασιφανείς γιατί μπορεί κάποια ή κάποιος να παραμένει στον κόσμο των εργένηδων. Ίσως είναι από επιλογή ή μπορεί να είναι η δυσκολία των ανθρώπων να κοινωνικοποιηθούν.
Μπορεί όμως να είναι και κάτι άλλο, που συνήθως οι περισσότεροι singles αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν: πρόκειται για τις «αμπαλιές» που κάνουν τόσοι πολλοί, όταν είναι να γνωρίσουν κάποια ή κάποιον.
Αυτή την περίεργη ανθρώπινη συμπεριφορά που οδηγεί συχνά σε αισθηματικά ναυάγια, επιχειρεί εδώ και χρόνια να αναλύσει και να εξηγήσει ο συμπεριφοριστής οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke Dan Ariely, o οποίος φημίζεται για το ότι μπορεί να αναλύει και να εξηγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, ακόμη και όταν φαίνεται… παράλογη.
«Φανταστείτε τον τρόπο που περιγράφουμε το φαγητό στα εστιατόρια με τα συστατικά τους, τις πρωτεϊνες, τις βιταμίνες κτλ. Έτσι και στις πλατφόρμες, δεν σου δίνουν καμία αίσθηση του πώς είναι αυτό το άτομο»
Ο Ariely μιλώντας κάποτε στην Google μοιράστηκε τις γνώσεις του σχετικά με τους λόγους που μπορεί κάποιος να είναι εργένης.
Η συντάκρια του ιστότοπου Tinder Lovin’ -που δίνει «μαθήματα» για ρομαντικά ραντεβού- Ruth Tupe έχει κωδικοποιήσει τις θέσεις του Ariely:
Πώς να σχεδιάσετε το τέλειο ραντεβού;
Το τέλος έχει μεγάλη σημασία, θυμόμαστε πώς τελειώνει κάτι περισσότερο από το πώς ξεκινά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τελειώσει το ραντεβού ευχάριστα ή μια καλή ατάκα.
Πώς να κάνετε τη συζήτηση πιο ουσιαστική;
Οι άνθρωποι είναι κακοί στο να λένε ο ένας στον άλλο οικείες και χρήσιμες λεπτομέρειες για το ποιοι είναι. Ο Ariely λέει πως είναι προτιμώτερο να δίνεται στο επίδοξο ταίρι 20 ερωτήσεις προς εσάς που θα βοηθήσουν να αποκαλύψουν πληροφορίες για εσάς, επειδή πάντα θα καταφεύγουν σε απλές ερωτήσεις που αποκαλύπτουν βαρετές και ανούσιες πληροφορίες.
Τι νόημα έχει το ραντεβού;
Ο σκοπός ενός ραντεβού είναι να πάρετε μια γεύση από αυτό το άτομο. Πέραν των ερωτήσεων, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον άλλον, όταν τον δούμε πως αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε επίσης ποιο θα ήταν το κατάλληλο περιβάλλον εντός του οποίου θα μαθαίναμε πολλά περισσότερα για το συγκεκριμένο άτομο τη στιγμή που συναναστρέφεται με άτομα εντός αυτού.
Οι αντιλήψεις μας που μας εξαπατούν
Όταν βλέπεις τα πράγματα με γενικούς όρους, βλέπεις μόνο καλά και οι άνθρωποι απεικονίζουν μόνο τη θετική τους πλευρά.
Ρώτα τη μητέρα σου, όχι τους φίλους σου
Όταν ερωτευόμαστε είμαστε γενικά ξετρελαμένοι, και θέλουμε μια αντικειμενική άποψη για αυτόν με τον οποίο βγαίνουμε. Είναι δύσκολο, όμως, σου πει ένας φίλος, ότι δεν του αρέσει το άτομο με το οποίο βγαίνεις, αλλά η μητέρα σου μπορεί να εξετάσει το άτομο πιο αποστασιοποιημένα, διότι δεν έχει κάποιο συμφέρον από τη σχέση.
Γιατί οι άνθρωποι απατούν;
Κάποτε ένας διευθύνων σύμβουλος της Ashley Madison, έλεγε ότι οι άνδρες δεν έχουν ανθρώπους δίπλα τους να τους υποστηρίξουν για τις σχέσεις τους, εάν αντιμετωπίσουν κάποια θέματα. Ενώ οι γυναίκες, μοιράζονται τα προβλήματα στις σχέσεις τους με φίλες τους, οι άνδρες δεν το έχουν αυτό. Επομένως, πιστεύουν ότι πρέπει να αναζητήσουν σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες για να λάβουν αυτού του είδους τη συναισθηματική υποστήριξη.
Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις
Οι άνδρες λένε ναι σε όλα, μεταπηδάνε από το ένα ζευγάρωμα στον άλλο εύκολα, ενώ οι γυναίκες συμπεριφέρονται λες και συντάσσουν τον… προϋπολογισμό, λέει ο οικονομολόγος. Όταν δηλαδή μεγαλώνει ο αριθμός των πιθανών συντρόφων είναι πιο προσεκτικές και επιλεκτικές.
Online Dating εναντίον Speed Dating
Στο διαδικτυακό ραντεβού, οι άνθρωποι απορρίπτονται περισσότερο ενώ στα γρήγορα ραντεβού, γνωστά ως speed dating, λένε ναι σε περισσότερο από το 20% των ανθρώπων που συναντούν. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ποσοστό για τον οικονομολόγο. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, εξηγεί ότι μέρος του προβλήματος σε αυτές τις διαδικτυακές εφαρμογές είναι ότι δεν περιγράφουν τους ανθρώπους με τρόπο που να μας λένε οτιδήποτε πώς να τους… «καταναλώνουμε». Τι σημαίνει, δηλαδή, να είσαι με αυτό το άτομο;
«Φανταστείτε τον τρόπο που περιγράφουμε το φαγητό στα εστιατόρια με τα συστατικά τους, τις πρωτεϊνες, τις βιταμίνες κτλ. Έτσι και στις πλατφόρμες, δεν σου δίνουν καμία αίσθηση του πώς είναι αυτό το άτομο».
Τα προφίλ είναι ανεπαρκή
Περιγράφουμε τους ανθρώπους με βάση το ύψος, το βάρος, τη θρησκεία, αλλά γιατί αυτό που πραγματικά πρέπει να ξέρουμε είναι να μάθουμε πως είναι ένας άνθρωπος όταν πάμε μαζί του μια βόλτα ή ένα ταξίδι.
Ο οικονομολόγος εξηγεί έτσι ότι κατατάσσουμε λάθος πολλούς ανθρώπους. Ο λόγος που περιγράφονται έτσι οι άνθρωποι στα διαδικτυακά ραντεβού, είναι επειδή είναι εύκολο, αλλά δεν βοηθάει να προβλέψεις ποιος θα σου αρέσει και ποιος όχι. Οι εταιρείες κάνουν το λάθος να προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα εύκολα, αλλά όχι απαραίτητα αποτελεσματικά, όπως αναφέρει το in.gr.
Ημερομηνίες έναρξης ισχύος
Το ραντεβού περνάει από μια κοινή εμπειρία. Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται μια εμπειρία, δίνει στους άλλους μια γρήγορη και αποτελεσματική αίσθηση του πώς είναι ο άλλος. Ο Ariely προτρέπει τους ανθρώπους να βγαίνουν ραντεβού στα οποία θα μαθαίνουν κάτι για τον άλλον, αντί να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα.
Το διαδικτυακό ραντεβού είναι σαν να πηγαίνεις στο μπαρ
Τα διαδικτυακά ραντεβού είναι πραγματικά φτιαγμένα για άτομα που μπορούν να γνωρίσουν άτομα σε ένα μπαρ, δεν είναι πολύ διαφορετικό. Είναι σα να έχετε έναν ιστότοπο γνωριμιών για άτομα που δεν τα καταφέρνουν καλά στο να κάνουν την πρώτη καλή εντύπωση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr