Η Ντίνα Νικολάου μας ετοιμάζει: Ριγκατόνι ογκρατέν με κιμά και κρέμα μοτσαρέλας - Απόλαυση που σε συναρπάζει!
Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε λίγη μοτσαρέλα και να την πασπαλίσετε πάνω από την κρέμα για πιο τραγανή κρούστα!
Υλικά
- 500 γρ. ριγκατόνι
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 400 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη Arla
- 500 ml γάλα
- 50 γρ. βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τον κιμά, την πάπρικα, την κανέλα και το θυμάρι και τον καβουρδίζω σε δυνατή φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνω τη φωτιά. Μαγειρεύω για 20 λεπτά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω τα ριγκατόνι al dente. Τα στραγγίζω και τα διατηρώ ζεστά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και το αλεύρι και το καβουρδίζω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τη μοτσαρέλα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα ζεστά ζυμαρικά, τη σάλτσα του κιμά και το τυρί κρέμα. Ανακατεύω με 2 ξύλινες κουτάλες και αδειάζω τα υλικά σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Καλύπτω με την κρέμα μοτσαρέλα και ισιώνω να καλύψω τα ζυμαρικά.
- Ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr