Η Ντίνα Νικολάου μας ετοιμάζει: Κρέμα καρύδας με καραμελωμένες μπανάνες - Το απόλυτο γλυκάκι
Υπέροχη γεύση!
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 ώριμες αλλά σφικτές μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας (θα το βρούμε σε χάρτινες ή μεταλλικές συσκευασίες, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και ασιατικά παντοπωλεία), καλά ανακατεμένο
- 2 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας τριμμένη και αποξηραμένη καρύδα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Καραμελωμένες μπανάνες
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και βάζω τις φέτες μπανάνας, όσο γίνεται σε μονή στρώση. Τις πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και τις αφήνω να ψηθούν για 3 - 4 λεπτά, χωρίς να τις ανακατέψω. Τις γυρίζω μία-μία με ένα πιρούνι και τις αφήνω να ψηθούν για άλλα 2 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να σιροπιάσει. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. Αν δεν έχω μεγάλο τηγάνι, μπορώ να καραμελώσω τις μπανάνες σε δύο δόσεις, μοιράζοντας ανάλογα στη μέση το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Κρέμα καρύδας
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το τυρί κρέμα, το γάλα καρύδας και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύω πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτω την τριμμένη καρύδα. Ανακατεύω και πάλι.
- Κρατάω κατά μέρος 16 φετούλες καραμελωμένης μπανάνας και προσθέτω τις υπόλοιπες στο μείγμα του τυριού. Ανακατεύω προσεκτικά, ώστε να μην κομματιαστούν.
- Μοιράζω την κρέμα σε μπολάκια και ισιώνω την επιφάνεια. Στολίζω με τις φέτες καραμελωμένης μπανάνας που άφησα κατά μέρος και σερβίρω.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr