Τα πιο Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια από τη Ντίνα Νικολάου - gingerbread cookies!
Πεντανόστιμα!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού σόδα, κοφτά
- 1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ, κοφτό
- 500 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 450 γρ. ζάχαρη
- 350 γρ. μελάσα
- 4 αυγά
- 8 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
- 6 κουτ. γλυκού κανέλλα, σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
Για το γλάσο
- 2 ασπράδια
- 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Για την κρέμα
- 250 γρ. τυρί κρέμα Arla
- 150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την διακόσμηση
- Ζαχαρόπαστα λευκή
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Κοσκινίζω το αλεύρι με τη σόδα, το μπέκιν πάουντερ, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάω στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη όσο να αφρατέψει και προσθέτω ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζω το χτύπημα και μόλις ενσωματωθούν προσθέτω τη μελάσα. Ρίχνω κουταλιά κουταλιά το μίγμα με το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα για λίγο όσο να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Παίρνω 2 κομμάτια χαρτί ψησίματος και βάζω ανάμεσα τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε πάχος 5 χιλ. περίπου.
- Κόβω με κουπ-πατ τα μπισκότα και αφού αφαιρέσω την περισσευούμε ζύμη γύρω από τα ανθρωπάκια τα μεταφέρω μαζί με το χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25΄περίπου.
Για το γλάσο
- Χτυπάω όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, με το σύρμα του μίξερ όσο να ομογενοποιηθούν. Μοιράζω το γλάσο σε δύο μπολάκια και χρωματίζω κόκκινο και πράσινο με λίγο χρώμα.
Για την κρέμα
- Χτυπάω όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ με το σύρμα όσο να αφρατέψουν. Αν θέλω να φτιαξω και κρέμα κακάο, χωρίζω την κρέμα σε δύο μπολ και προσθέτω στο ένα 50 γρ. κακάο.
Για τη συναρμολόγηση
- Ανοίγω την ζαχαρόπαστα σε πολύ λεπτό φύλλο και κόβω με το ίδιο κουπ-πατ που έκοψα και τα μπισκότα.
- Στάζω λίγες σταγόνες γλάσο σε κάθε μπισκότο και κολλάω εκεί την ζαχαρόπαστα. Βάζω τα δύο γλάσα σε κορνέ και φτιάχνω τις λεπτομέρειες. Τα αφήνω για λίγο να στεγνώσουν και ενώνω ανά δύο τα μπισκότα γεμίζοντάς τα με κρέμα.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr