Δείτε απίστευτες φωτό & βίντεο από το ηφαίστειο στην Ισλανδία: Παγκόσμια ανησυχία από τους τόνους λάβας – Στα 30χλμ έφτασε η τέφρα, ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος

Τα τοξικά αέρια και ο καπνός είναι τα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τους κατοίκους, αλλά και τις πτήσεις

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ισλανδία, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας τόνισε πως αέρια πουν εκλύονται θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ρύπανσης στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου αργά τη Δευτέρα

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, έρχεται μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών και δονήσεων.

Οι αναθυμιάσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ μέχρι το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης.

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τον περασμένο μήνα από το Γκρίνταβικ, μια περιοχή που απειλείται από τη ροή λάβας.

Μια κάτοικος που ζει κοντά στο Γκρίνταβικ περιέγραψε «τρελές» και «τρομακτικές» σκηνές το βράδυ της Δευτέρας και δήλωσε ότι μπορούσε ακόμη να δει το ηφαίστειο να εκρήγνυται την Τρίτη, σύμφωνα με το BBC.

Η μυρωδιά του καπνού και της τέφρας φτάνει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Η Ισλανδία έχει προετοιμαστεί για ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και εβδομάδες. Από τα τέλη Οκτωβρίου, στην περιοχή γύρω από το Ρέικιαβικ παρατηρείται αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Η έκρηξη είναι ορατή από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην πρωτεύουσα δήλωσε στο BBC ότι ο μισός ουρανός προς την κατεύθυνση της πόλης «φωτίστηκε κόκκινος» από την έκρηξη, ενώ καπνός φαινόταν να υψώνεται στον αέρα.

Την Τρίτη, οι βρετανοί τουρίστες Άμριτ και Πίτερ, ένα παντρεμένο ζευγάρι γύρω στα 20, έβγαλαν selfies με φόντο τη λάβα.

Μιλώντας στο BBC, ο Πίτερ δήλωσε: «Δεν φοβόμαστε καθόλου, οι ισλανδικές αρχές το χειρίζονται καλά και συνεχίζουν να μας δίνουν πληροφορίες. Αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς».

Θα επηρεαστούν οι πτήσεις;

Οταν το 2010 εξερράγη στη χώρα το τεράστιο ηφαίστειο Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ, η σκόνη από την έκρηξη προκάλεσε χάος εβδομάδων και καθήλωσε περισσότερες από 100.000 πτήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η προχθεσινή έκρηξη δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς οι πιθανότητες να δημιουργήσει παρόμοια επίπεδα σκόνης είναι ελάχιστες.

Με τη γη να μη σταματάει να δονείται, καθώς χθες καταγράφηκαν περισσότεροι από 300 σεισμοί στην περιοχή του ηφαιστείου, πίδακες λάβας και καπνού εκτοξεύθηκαν σε ύψος που έφτανε τα 500 μέτρα και, αφού η πόλη του Γκρίνταβικ που βρισκόταν πάνω από τα «ποτάμια» του ηφαιστείου έχει εκκενωθεί, οι επιστήμονες τώρα στρέφουν την προσοχή τους στην ένταση και τη χρονική έκταση του ηφαιστείου.

Δείτε live από την έκρηξη του ηφαιστείου:



Στο Ρίγκαβικ, τώρα, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ξέσπασμα του ηφαιστείου Σουντνούκαγκιγκαρ που έδωσε τα πρώτα σημάδια ότι πρόκειται να εκραγεί τον Οκτώβριο αλλά συσσώρευε ενέργεια εδώ και περίπου έναν χρόνο, ίσως να μην έχει ακόμα κορυφωθεί.

Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη δείχνει σημάδια ύφεσης, η επικεφαλής του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας, Κριστίν Γιονστντότιρ, λέει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το άνοιγμα νέων ρωγμών.

Οι τοπικές αρχές έχουν εκδώσει χάρτη εκτίμησης κινδύνου, βάσει του οποίου το Γκρίνταβικ κινδυνεύει, αλλά για τις επόμενες μέρες δεν θα καλυφθεί από ποτάμια λάβας. Αναμένεται ωστόσο να ανοίξουν νέες ρωγμές, μέσα από τις οποίες θα εκτοξευθεί λάβα και τοξικά αέρια.

Οι επιστήμονες λένε ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα διαρκέσει η εκτόξευση λάβας, καθώς το ηφαίστειο μπορεί να συνεχίσει να «βρυχάται» για μέρες, ή ακόμα και για μήνες. «Το γεγονός ότι η δραστηριότητα μειώνεται ήδη, δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη, αλλά μάλλον ότι η έκρηξη φτάνει σε μια κατάσταση ισορροπίας», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι μεγαλύτερες και πιο έντονες εκρήξεις τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια, ενώ αν ο ρυθμός ροής περιορίζεται, η εκτόξευση λάβας μπορεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. Προς το παρόν, το γεγονός ότι το ηφαίστειο δεν παράγει στάχτη, σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται οι αεροπορικές μεταφορές, όπως έκανε πριν από 13 χρόνια, η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία, του Εϊγιαφιαλαγιοκούλ γέμισε με τέφρα τον ουρανό της Ευρώπης, φέρνοντας χάος στις αεροπορικές μεταφορές.

Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr