Black Tie Dress Code: Ποια είναι τα do's & τα dont's ; Γράφει, επαινεί ή καυτηριάζει η Φαίη Μπέη στο Fayscontrol!

Χαρτί και μολύβι!

Black-Tie Dress Code: The Fay’s Control Guide!

Μία πρόσκληση με dress code Black Tie για ένα δείπνο που έλαβε χώρα πέρυσι τον χειμώνα στην Αθηναϊκή Λέσχη και άλλο ένα Black Tie dinner που πραγματοποιήθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, την περασμένη εβδομάδα, στο Delta Restaurant, τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό στην «κορυφή» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στέκονται αφορμή για να ξεκαθαρίσουμε τι εννοείται και τι αποφεύγεται σε ένα event με το τόσο παρεξηγημένο αυτό ενδυματολογικό κώδικα.

Όσον αφορά την ανδρική εμφάνιση, τα πράγματα είναι πιο απλά, είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα τα λάθη να μην καταλήγουν μοιραία. Το σμόκιν (tuxedo) – αλλιώς γνωστό ως το βραδινό κοστούμι – είναι η πιο παραδοσιακή και αναμφισβήτητα η πιο έξυπνη επιλογή για ένα Black Tie event. Κατασκευασμένο από εξαιρετικό μαύρο μαλλί, προτείνεται με σατέν πέτο και μια λωρίδα σε ασορτί ύφασμα που τρέχει κατά μήκος της εξωτερικής ραφής του παντελονιού. Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, ένα σακάκι από βελούδο συνδυασμένο με μαύρο παντελόνι, είναι εξίσου αποδεκτό. Τα πουκάμισα που φοριούνται για μια τέτοιου είδους εκδήλωση είναι πιο γνωστά ως dress shirts. Πρέπει να είναι οπωσδήποτε λευκά, με μπροστινή «σαλιάρα» Marcella, γυριστό γιακά και διπλές μανσέτες (όχι κουμπιά).

Γράφει η Φαίη Μπέη στο fayscontrol

Ένα καθημερινό λευκό πουκάμισο δεν είναι εντελώς εκτός ορίων, αλλά σίγουρα θα μειώσει το επίπεδο της τυπικότητας. Τα παπούτσια είναι πάντα μαύρα, με τα Patent Derbies αλλά και τις βελούδινες παντόφλες (velvet slippers) να παραμένουν πάντα οι καλύτερες επιλογές. Το παπιγιόν πρέπει να είναι επίσης μαύρο (ποτέ, ποτέ, ποτέ λευκό, εκτός αν η πρόσκληση είναι για White Tie), φτιαγμένο από μετάξι και δεμένο -πάντα!- στο χέρι.

Άλλα χρώματα – όπως το burgundy – μπορούν να λειτουργήσουν, αλλά μόνο εάν το επιτρέπει το γεγονός. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι ανάλογο σε μέγεθος με τον γιακά και φυσικά το σχήμα του προσώπου σας. Το cummerbund μπορεί να μην είναι απαραίτητο, αλλά βοηθά στη δημιουργία μιας πιο κομψής εμφάνισης – εξαλείφοντας το κομμάτι του πουκάμισου που ξεπροβάλλει κάτω από το κουμπί του μονόπλευρου σακακιού κοστουμιού. Last but not least, δείχνει ότι σέβεστε τον παραδοσιακό κώδικα ενδυμασίας.

Τι γίνεται όμως με τα dos/ don’ts της γυναικείας Black Tie εμφάνισης;

Και γιατί -στην Ελλάδα τουλάχιστον- υπάρχει μία τόσο μεγάλη παρανόηση, πως δηλαδή υπεραπλουστευμένα, πρόκειται για τον ενδυματολογικό κώδικα που στα 80s και ’90s, ορίζαμε ως «βραδινό»;

Εκεί ακριβώς -κατά την γνώμη μου- ξεκινάνε και καταλήγουν όλα τα προβλήματα.

Γνωρίζει ο ίδιος επακριβώς τι σημαίνει Black Tie attire και ποιοι είναι οι κώδικες ενός Black Tie event? Είναι σίγουρος πως η περίσταση επιβάλει έναν τόσο αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα και ακόμη περισσότερο πως οι καλεσμένοι του γνωρίζουν πως να τον ακολουθήσουν ώστε να μην υπάρχουν άβολες παρανοήσεις? Έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε μερικές τέτοιες αμήχανες στιγμές. Κάποιες από αυτές διαδραματίστηκαν σε Black Tie πρόσκληση για Δείπνο στην Αθηναϊκή Λέσχη, όπου βουλευτές της κυβέρνησης προσήλθαν με πορτοκαλί και γαλάζιες γραβάτες, αιρετός της αυτοδιοίκησης δεν φόρεσε καν κουστούμι παρά σκούρο μπλε σακάκι που το συνδύασε με γαλάζιο παντελόνι και εμπριμέ γραβάτα, για τα ατοπήματα των κυρίων δεν θα ήθελα καν να αναφερθώ, περιορίζομαι στις εντελώς λάθος επιλογές παπουτσιών και κοσμημάτων.

Όσο για Black Tie Charity Gala Dinner που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ άλλων υπήρξε ατυχής ενδυματολογική επιλογή κυρίας που προσήλθε με γαλάζιο παντελόνι, λευκή μπλούζα και δερμάτινο perfecto μπουφάν (πολύ όμορφο outfit, σε καμία περίπτωση Black Tie, ούτε καν Semi-formal), καθώς και κάποια αβυσσαλέα ντεκολτέ, που καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Όμως επιμένω, πως το πρόβλημα ξεκινάει από τον οικοδεσπότη. Είναι σίγουρος πως οι καλεσμένοι του γνωρίζουν τον ενδυματολογικό κώδικα που τους ζητάει? Μήπως πρέπει να τους προστατεύσει, αν δεν είναι σίγουρος πως τα εκατοστά του πάχους της κομψής πρόσκλησης που απέστειλε, με το όνομα του γραμμένο από καλλιγράφο, ήταν ξεκάθαρο για την επισημότητα του event?

«Βραδινή» μπορεί να είναι και μία εμφάνιση στα μπουζούκια, σε έναν γάμο, σε μία δεξίωση ή σε μία επίσημη θεατρική πρεμιέρα -αν και πλέον έχουν καταργηθεί οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες σε μία τέτοια περίσταση, μιας και είτε φορέσεις ένα cocktail φόρεμα με kitten heels είτε το blue jean σου με ένα blazer και booties, είναι το ίδιο αποδεκτό-, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι «Black Tie». Όπως επίσης, μία «Black Tie» πρόσκληση, δεν ορίζει οπωσδήποτε μακρύ φόρεμα. Απεναντίας.

Γιατί να επιλέξεις ένα μακρύ φόρεμα φορτωμένο με πούλιες (και τον Αυγερινό μαζί) και high-heel sandals, σε ένα αμήχανο look που παραπέμπει σε … Essex girl, όταν μπορείς να ξεχωρίσεις με ένα Collared black lace midi cocktail φόρεμα με την υπογραφή του Vassilis Zoulias, που θα συνδυάσεις με ένα δαντελένιο μαντό στο χρώμα της κρέμας, δια χειρός Liana’s Camba ή ένα μαύρο strapless long brocade dress, που θα καλύψεις τους ώμους σου με ένα off white tuxedo jacket ή μπολερό;

Γιατί να επιλέξεις ένα μακρύ φόρεμα φορτωμένο με πούλιες και high-heel sandals σε ένα αμήχανο look που παραπέμπει σε … Essex girl, όταν μπορείς κάλλιστα να ξεχωρίσεις με ένα Collared black lace midi cocktail φόρεμα με την υπογραφή του Vassilis Zoulias που θα συνδυάσεις με ένα δαντελένιο μαντό στο χρώμα της κρέμας, δια χειρός Liana’s Camba (όπως συνδύασα εγώ) ή ένα μαύρο strapless long Brocade dress, που θα καλύψεις τους ώμους σου με ένα off white tuxedo jacket ή μπολερό. Tο μάκρος δεν είναι αυτό καθαυτό που προσδίδει κύρος στην εμφάνιση και εξασφαλίζει ένα safe look για τον συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα.

Ούτε καν το φόρεμα. Στο πρόσφατο Black Tie dinner που παραβρέθηκα εγώ, best dressed βρήκα την εμφάνιση της Νίκης Λαλιώτη, η οποία επέλεξε ένα κομψό μαύροwide-leg tailored παντελόνι -αν αναγνώρισα καλά πρέπει να είχε την υπογραφή του Giorgio Armani– που το συνδύασε συγκλονιστικά με ένα off white γιλέκο και σακάκι tuxedo, που την αυστηρή minimal chic black tie επιλογή της ολοκλήρωσε με έναν κομψό κότσο και ένα Blackened white gold necklace με συγκλονιστικά oval white diamonds του Nikos Koulis.

Μία άλλη εμφάνιση που με άφησε άφωνη από την κομψότητα της, ήταν αυτή της Ειρήνης Νικολοπούλου, με το Αegean-dress, ένα μεγαλόπρεπο φόρεμα γλυπτό, δημιουργία της Daphne Valente, που πλάθεται πάνω στην κούκλα, από 8,5 μέτρα ύφασμα με μία μόνο ραφή! Χορεύει με την κίνηση του σώματος και η γνωστή Δημοσιογράφος την συνδύασε με την εσάρπα/ζακετάκι Rhoe για έξτρα στυλ και κάλυψη.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μετά … το χάος. Αν θα μου επιτρεπόταν μία συμβουλή αυτή θα ήταν αν δεν είμαστε σίγουροι πως θα τηρηθεί ο ενδυματολογικός κώδικας στο event που είμαστε καλεσμένοι, να ρωτήσουμε τον οικοδεσπότη. Ένα “έμπειρο” μάτι μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει την κυριολεξία του Black Tie event, από την παραλαβή της κομψής πρόσκλησης κιόλας, αλλά δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν κάθε παράμετρο του ενδυματολογικού κώδικα. Είναι όμως όλοι υποχρεωμένοι να ρωτήσουν τον οικοδεσπότη τους. Και να τιμήσουν την βραδιά με όλα τα dos & donts της

Όπως είπαμε, όλα εξαρτώνται από τον οικοδεσπότη. Το «wow maxi φόρεμα» μιας γυναίκας είναι το «έξτρα σικάτο μαύρο μίνι φόρεμα» μιας άλλης. Κάποια επιλογή για παράδειγμα, μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά εντελώς λάθος για ένα φιλανθρωπικό γκαλά. Αρχικά, ρωτάμε λοιπόν  τον οικοδεσπότη μας για να διευκρινίσουμε το επίπεδο επισημότητας που πρέπει να τηρούν οι καλεσμένοι, καθώς και να μας ενημερώσει τι σχεδιάζει να φορέσει ο ίδιος.

Με λίγα λόγια, για τις γυναίκες, ο πιο safe τρόπος να ακολουθήσουν το black-tie είναι με ένα μακρύ φόρεμα σε ένα ύφασμα κατάλληλο για το βράδυ, όπως βελούδο, σιφόν, μετάξι ή δαντέλα. Διαφορετικά ένα πιο κοντό, κοκτέιλ φόρεμα. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα maxi φόρεμα ή και μια εμφάνιση με σμόκιν -και οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν ένα σύνολο με παντελόνι και σακάκι σε ένα black-tie event. Από κομψά classy φορέματα μέχρι μακριές τουαλέτες, μην φοβάστε να τολμήσετε ό,τι σας αρέσει και αναδεικνύει την προσωπικότητά σας.

Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να καλέσεις τους οικοδεσπότες και να τους ρωτήσεις για το πόσο επίσημο θα είναι το event και τι σκοπεύουν να φορέσουν, έτσι αποφεύγεις να φορέσετε το ίδιο ρούχο και καταλαβαίνεις πως θα κινηθείς και εσύ. Για να το θέσω απλά και κατανοητά, ο όρος black-tie dress code μετουσιώνεται σε μακρύ φόρεμα, σε καλό, κατάλληλο για την εποχή ύφασμα, όπως βελούδο, μετάξι, σιφόν, δαντέλα. Μπορείς να φορέσεις βέβαια και ένα πιο dramatic cocktail φόρεμα, αλλά καλύτερα να ποντάρεις σε ένα καλό μακρύ φόρεμα ή ένα γυναικείο σμόκιν (το αγαπημένο μου). Γενικά κάθε black-tie event είναι διαφορετικό, άρα έχει και διαφορετικούς κανόνες. Το θέμα είναι να δείξεις σεβασμό στους οικοδεσπότες και να τηρήσεις το dress code της βραδιάς. Είπαμε, αν έχεις αμφιβολίες, μίλα με τους οικοδεσπότες.

Ωστόσο, καμία δε θα ήθελε να υπερβάλει ή να είναι under-dressed. Τα λεγόμενα black-tie events  είναι αρκετά επίσημα και το ντύσιμό σας μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί, ειδικά αν δεν έχετε πάει ποτέ σε κάτι ανάλογο.

Το φόρεμα είναι προαιρετικό. Ξεχωριστά κομμάτια ή ολόσωμες φόρμες μπορούν να αποφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με μία τουαλέτα. Η ιδέα μιας ψηλόμεσης παντελόνας σε συνδυασμό με ένα βελούδινο kimono-jacket ή κάποιο off shoulder top είναι υπέροχη. Τολμήστε απρόσμενα εντυπωσιακά looks, ακόμα και με κοστούμια που είναι αρκετά κομψά και σοφιστικέ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: fayscontrol.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr