Γρύλισμα σκύλου: Τι μπορεί να σημαίνει; Ας διαχωρίσουμε λοιπόν πότε είναι σημάδι επιθετικότητας, άγχους ή φόβου

Ας μάθουμε!

Οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ότι οι σκύλοι γρυλίζουν λόγω επιθετικότητας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά.

Οι σκύλοι έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους, με άλλους σκύλους ή γενικά με άλλα ζώα. Ένας από αυτούς είναι και το γρύλισμα το οποίο θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να εξηγήσουμε τι σημαίνει.

Υπάρχει μια σειρά από σημάδια που θα πρέπει να παρατηρήσουμε όσον αφορά τη στάση του σώματός τους ή την ένταση του γρυλίσματος για να καταλάβουμε αν είναι επιθετικοί, αγχωμένοι ή φοβισμένοι.

Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνει το γρύλισμα των σκύλων και τι προσπαθούν να μας πουν μέσω αυτού.

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το γρύλισμα ως μέθοδο επικοινωνίας. Μπορεί να γρυλίζουν όταν είναι επιθετικοί, όταν είναι τρομοκρατημένοι ή ακόμα και όταν θέλουν να ενθαρρύνουν έναν σκύλο ή άνθρωπο να παίξει μαζί τους.

Γι’ αυτό και το γρύλισμα είναι διαφορετικό σε κάθε περίσταση, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.

Βέβαια, επειδή το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να αντιληφθεί τις λεπτές διαφορές στον τόνο του γρυλίσματος ενός σκύλου, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε όλη τη στάση του σώματος αλλά και στις συνθήκες που επικρατούν.

Όταν ο σκύλος γρυλίζει για να δείξει την επιθετικότητά του

Φυσικά, το γρύλισμα μπορεί να σημαίνει επιθετικότητα. Συνήθως ένας σκύλος θα γρυλίσει όταν θέλει να τερματίσει μια κατάσταση που του δημιουργεί εκνευρισμό.

Ή μπορεί να γρυλίσει όταν νιώσει ότι απειλείται από έναν άνθρωπο ή ένα ζώο, οπότε θέλει με κάποιον τρόπο να τον απωθήσει και να πάρει τον χώρο του.

Το “επιθετικό γρύλισμα” συνοδεύεται από την κάπως άκαμπτη στάση του σώματος με όρθια ουρά, τα αυτιά του σκύλου είναι τραβηγμένα πίσω, τα δόντια του φαίνονται ακόμα πιο έντονα και δεν παίρνει το βλέμμα του από την υποτιθέμενη απειλή.

Το γρύλισμα είναι πιο έντονο, πιο βροντερό και “βαθύ”, και η ένταση εξαρτάται από το μέγεθος και τη ράτσα του σκύλου. Φυσικά, όπως κι εμείς οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι – ακόμα και της ίδιας φυλής – έχουν διαφορετικό ηχόχρωμα.

Αν δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει το γρύλισμα του σκύλου σας, καλό είναι να τον απομακρύνετε από την κατάσταση που τον εκνευρίζει. Αν πάλι, σας γρυλίζει κάποιος άγνωστος σκύλος, καλό είναι να απομακρυνθείτε αργά και σταθερά μακριά του για να μην εντείνετε την κατάσταση.

Όταν ο σκύλος γρυλίζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν ένας σκύλος να γρυλίζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Κι όμως, ένας σκύλος μπορεί μέσω του γρυλίσματος όταν παίζει με έναν άνθρωπο, να προσπαθεί να τον κάνει να καταλάβει ότι το απολαμβάνει και θέλει κι άλλο. Ίσως σας έχει τύχει κι εσάς με το αγαπημένο σας τετράποδο φιλαράκι.

Προσωπικά, το σκυλί μου, γρύλισε πρώτη φορά όταν αρχίσαμε να παίζουμε με ένα σχοινί το οποίο το τραβούσα εγώ από τη μία πλευρά κι αυτή από την άλλη.

Όταν σταματούσα να το τραβάω με έσπρωχνε με την μουσούδα της για να συνεχίσουμε να παίζουμε. Συνήθως, το “γρύλισμα διασκέδασης”, συνοδεύεται και από την αντίστοιχη στάση σώματος.

Δηλαδή, ένας σκύλος κάνει την γνωστή “υπόκλιση” κατά την οποία σκύβει το σώμα του μπροστά και ανασηκώνει το πίσω μέρος.

Αν, λοιπόν, παίζετε με το σκυλάκι σας και γρυλίζει έχοντας παράλληλα μια παιχνιδιάρικη διάθεση, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάστε.

Όταν ο σκύλος γρυλίζει από ευχαρίστηση ή εκνερισμό

Σίγουρα έχετε ακούσει μια γάτα να γουργουρίζει από ευχαρίστηση. Ένας σκύλος μπορεί να μην γουργουρίζει από ευχαρίστηση όπως μια μικρή κυρία αλλά μπορεί να βγάλει άλλους ήχους που μοιάζουν με γρύλισμα, όταν για παράδειγμα απολαμβάνει τα χάδια.

Το “γρύλισμα-γουργουρητό ευχαρίστησης” του σκύλου σας ακούγεται πιο χαλαρό και συνήθως το κάνει έχοντας γυρισμένη την κοιλιά του για να του δώσετε ακόμα πιο πολλά χαδάκια.

Δείτε ακόμη:Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σας γλείφουν τα σκυλάκια; Ας δούμε πότε αυτός ο ενθουσιασμός είναι προειδοποίηση για κάτι σοβαρό

Φυσικά, πάντα θα πρέπει να παρατηρείτε τις συνθήκες που επικρατούν και την στάση του σώματος. Όταν ένας σκύλος είναι χαλαρός και ο ήχος που βγάζει “απαλός” τότε δεν θα πρέπει να αγχωθείτε για κάτι.

Αν δείτε ότι δυσανασχετεί, τότε καλό είναι να σταματήσετε ότι κάνετε.

Όταν ο σκύλος γρυλίζει από άγχος, απογοήτευση ή φόβο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, εκτός από επιθετικότητα ένας σκύλος μπορεί να γρυλίζει όταν βιώνει μια στρεσογόνα κατάσταση.

Μπορεί για παράδειγμα να έχει κολλήσει κάποιο παιχνίδι του κάτω από τον καναπέ και να μην μπορεί να το βγάλει.

Οπότε, γρυλίζοντας προσπαθεί να εκφράσει την αναστάτωσή του αλλά και να σας κάνει να καταλάβετε ότι χρειάζεστε βοήθεια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρατηρήσετε τις συνθήκες και την στάση του σώματός του η οποία ως επί το πλείστον θα είναι χαλαρή.

Συνοψίζοντας

Το γρύλισμα, λοιπόν, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του σκύλου. Γα όποιον λόγο και να γρυλίζει, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τι θέλει να μας πει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συμπεριφορές των τετράποδων φίλων μας μπορεί να είναι περισσότερο περίπλοκες από ότι νομίζουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr