Σέρρες: Μέχρι 3.000 ευρώ το κέρδος από την καλλιέργεια φραγκοστάφυλλου & βατόμουρου – Τι λέει για τις νέες καλλιέργειες ο ιδιοκτήτης φυτωρίων, Παντελής Κωσταντινίδης

Οι καλλιέργειες βατόμουρου και φραγκοστάφυλλου αντέχουν σε όλες τις συνθήκες και τύπους εδάφους, κατατάσσοντας τες ως  τις αποδοτικότερες εναλλακτικές καλλιέργειες



Οι καλλιέργειες βατόμουρου και φραγκοστάφυλλου αντέχουν σε όλες τις συνθήκες και τύπους εδάφους, κατατάσσοντας τες ως  τις αποδοτικότερες εναλλακτικές καλλιέργειες
     
 
Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Δυναμικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στον Σερραικό κάμπο οι εναλλακτικές καλλιέργειες υποσχόμενα εγγυημένα κέρδη, λόγω της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται στην Ελληνική αγορά. Φυτά όπως το Ιπποφαές, η Κράνα, η Αρωνία κ.α. άρχισαν να κερδίζουν το ενδιαφέρων των καλλιεργητών και ιδιαίτερα των νέων οι οποίοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν μία αποδοτική καλλιέργεια.
 Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βατόμουρου και του Φραγκοστάφυλου το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μία από τις καλλιέργειες του μέλλοντος, καθώς πρόκειται για καλλιέργειες με ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας είναι δύο είδη που προσαρμόζονται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, υπό την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης αρδευτικού συστήματος. Πρόκειται για δύο φρούτα που ανήκουν στα λεγόμενα «super foods», που είναι παγκοσμίως γνωστά για τις πολλές διατροφικές και φαρμακευτικές τους χρήσεις με πολύ υψηλή διατροφική αξία και πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Η καλλιέργεια των δύο αυτών φρούτων ναι μεν υπόσχεται ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενέχει όμως και ένα ρίσκο που έχει να κάνει με την ευαισθησία των καρπών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Κωστνατινίδη ιδιοκτήτη των φυτωρίων «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ»: «Το Φραγκοστάφυλο και το Βατόμουρο είναι δύο αρκετά ενδιαφέρουσες καλλιέργειες. Οι αγρότες που στρέφονται στις εναλλακτικές παραγωγές φυτών έχουν ήδη αρχίσει να μας κάνουν παραγγελίες για καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας. Μπορούν να ευδοκιμήσουν σε όλο το Νομό Σερρών, καθώς το κλίμα είναι κατάλληλο». Όσον αφορά τις χρήσεις των δύο φυτών ο κ. Κωσταντίδης μας διαβεβαιώνει: «Υπάρχουν πολλές χρήσεις για τα παραπάνω φρούτα, καθώς εκτός από την ωμή βρώση μπορεί να απασχολήσει την βιομηχανία τροφίμων όπως μαρμέλαδες κ.α.».

 

Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική και τα κέρδη από την πώληση της παραγωγής μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Με το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας βατόμουρου να ανέρχεται σε 600-700 ευρώ περίπου ανά στρέμμα, η μέση στρεμματική απόδοση μετά τα δύο πρώτα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο, αποφέροντας έσοδα της τάξης έως και 3.000 ανά στρέμμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποδοτική καλλιέργεια λόγω της υψηλής τιμής του προϊόντος. Για παράδειγμα μια συσκευασία νωπών βατόμουρων, βάρους 125 γραμμαρίων πωλείται στη λιανική τιμή προς 5 ευρώ, ενώ ο χυμός κοστίζει 3,3 ευρώ το μπουκάλι. Επίσης ένα βαζάκι μαρμελάδα βατόμουρο κοστίζει 6,3 ευρώ και τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.
Το βατόμουρο και το φραγκοστάφυλο έχουν ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας και μπορούν να προσαρμοστούν πολύ καλά ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες παγετού



Παρά, ωστόσο, τις αξιοσημείωτες δυνατότητες ανάπτυξης των δύο αυτών φρούτων στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς, προ της εγκατάστασης της καλλιέργειας θα πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί έρευνα αγοράς και συμφωνίες με εταιρείες μεταποίησης για την απορρόφηση της παραγόμενης ποσότητας, που μπορεί να ξεπερνά τον 1 τόνο εφόσον γίνεται ορθολογικά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Μεταποίηση και εμπορία
 

Πηγή: Παρατηρητής Σερρών
http://www.serresparatiritis.gr/index.php?page=description&article_id=1260

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr