Ματίνα Παγώνη για την περιπέτεια που είχε στο μάτι ο Χρήστος Μάστορας: Είναι σπάνιο και δύσκολο, σιγά σιγά αντιμετωπίζεται - Τι είναι η δακρυοαδενίτιδα
"Αιτία ο κόβιντ ο άτιμος… Ψάξτε το" γράφει ο Χρήστος Μάστορας
Στο πρόβλημα υγείας στο μάτι που ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα τον Χρήστο Μάστορα αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Ο τραγουδιστής, το μεσημέρι της Πέμπτης, με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Instagram εξήγησε πως διαγνώστηκε με δακρυοαδενίτιδα, η οποία δημιουργήθηκε λόγω Covid-19.
Η ανάρτηση του Χρήστου Μάστορα
(Πριν αρχίσετε να διαβάζετε να ενημερώσω ότι είμαι πλέον καλά)
«Συνήθως αδιαφορώ για το τι λέγεται για μένα, γιατί έχω έναν πολύ δυνατό στενό κύκλο ανθρώπων που με αγαπούν και τους αγαπώ αδιαπραγμάτευτα και για εκείνους είμαι ο Χρήστος, ο Χρηστάρας, ο Χρηστάκης που πάντα ήξεραν. Για την οικογένειά μου πεθαίνω, για τους φίλους μου που τους έχω από μικρό παιδί πεθαίνω, και πεθαίνουν κι αυτοί για μένα.
Έχουμε μια μικρή φυλή, ο ένας είμαστε για τον άλλον. Αυτό με κάνει τόσο ελεύθερο στα επαγγελματικά μου και τόσο ανθεκτικό στην κριτική του κόσμου, στις απόψεις του κόσμου για μένα. Ή μάλλον για τον τύπο που λέγεται Μάστορας. Ακούω κατά καιρούς διάφορες φήμες και έτυχε να ακούσω και τώρα κάποιες άλλες που δεν τιμούν όποιους τις διαδίδουν, οπότε θα ανεβάσω μερικές φωτογραφίες από τις δύο δύσκολες τελευταίες εβδομάδες. Ο πιο σημαντικός λόγος που τις ανεβάζω είναι όμως για να μοιραστώ την ιστορία μου για την αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα.
Αιτία ο κόβιντ ο άτιμος… Ψάξτε το. Μπορεί και κάποιος από εσάς να υποφέρει από αυτήν αυτόν τον καιρό και να μην ξέρει πώς να το διαχειριστεί... Εγώ μπήκα στο νοσοκομείο και είχα την πιο απίστευτη γιατρό, τη Δήμητρα Π., να με προσέχει σε κάθε βήμα. Είμαι καλά τώρα, οπότε πάμε γερά».
Ματίνα Παγώνη για Χρήστο Μάστορα: «Σπάνια περίπτωση»
«Ο κορωνοϊός με τις υποπαραλλαγές εδώ είναι και έχει αφήσει όλα αυτά τα οποία βλέπετε και τα long Covid και όλα αυτά», είπε μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Αυτό είναι μια σπάνια περίπτωση, το ξέρουμε, είναι δακρυοαδενίτιδα, η οποία είναι πάρα πολύ σπάνια και μπορεί να οφείλετε σε βακτήριο, σε μύκητες, σε χλαμύδιο ή μπορεί να είναι εκδήλωση ενός συστηματικού νοσήματος», συμπλήρωσε και συνέχισε:
«Είναι φλεγμονή των αδένων των δακρυικών ή του ενός ή και των δύο. Αν έχουμε μια οξεία μορφή, χρειάζεται κάποιες ημέρες και μετά σταδιακά θα περάσει με αντιφλεγμονώδη, αν είναι μια χρόνια μορφή η οποία μπορεί να είναι από ένα συστηματικό νόσημα, και είναι εκδήλωση συστηματικού νοσήματος κρατάει πάρα πολύ. Θέλει χρόνο, δεν περνάει από τη μία ημέρα στην άλλη. Είναι τραγικό, το ξέρω, δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Δεν είναι για να χάσεις το μάτι, αλλά είναι μια δύσκολη περίπτωση που θέλει την εξέλιξή της και σιγά σιγά θα αντιμετωπιστεί. Αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις», συμπληρώνει.
Τι είναι η δακρυοαδενίτιδα
Σύμφωνα με τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Αθανάσιο Ρουμελιώτη, η δακρυοαδενίτιδα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή, μη ειδική φλεγμονή του κόγχου.
«Το 50% των ασθενών που την παρουσιάζει νοσεί συνήθως και από κάποιο συνοδό συστηματικό νόσημα, όπως το λέμφωμα, η σαρκοείδωση, το σύνδρομο Sjorgen, η κοκκιωμάτωση Wagener, η σκληρωτική ιδιοπαθής φλεγμονή, η νόσος IgG4 καθώς και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Εξαιτίας της πιθανούς συνυπάρχουσας νόσου, συστήνεται αρκετές φορές βιοψία για να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και στον αποκλεισμό κακοήθειας στην περιοχή», αναφέρει ο γιατρός.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της φλεγμονής είναι ο πόνος, οφθαλμικός ερεθισμός και διόγκωση (οίδημα) στην περιοχή του δακρυϊκού αδένα, που γίνεται ευαίσθητος και ψηλαφητός.
Φωτό που ανέβασε ο Χρήστος Μάστορας
Κατά την εξέταση με αξονική τομογραφία τα ευρήματα δείχνουν διόγκωση του δακρυϊκού αδένα και παρουσιάζει ανώμαλα όρια. Η δακρυοαδενίτιδα διαχωρίζεται σε μικροβιακή, ιογενή ή αυτοάνοση και περιλαμβάνει και τις παθήσεις που αναφέρονται ως συνοδά συστηματικά νοσήματα.
Ποια είναι τα αίτια της δακρυοαδενίτιδας
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας του Οφθαλμού, μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη αίτια όπως:
- Μαγουλάδες
- Λοιμώδης μονοπυρήνωση
- Βακτήρια
- Μύκητες
- Χλαμύδια
- Φυματίωση
Ή να είναι εκδήλωση συστηματικού νοσήματος, όπως
- Σαρκοείδωση
- Σύνδρομο Sjögren
- Νόσος Graves
Ποια είναι τα συμπτώματα
Στην οξεία δακρυοαδενίτιδα υπάρχει πόνος, ερυθρότητα, οίδημα επιπεφυκότα, διόγκωση του πάνω βλεφάρου, πυώδεις εκκρίσεις, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν σημεία λοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό, πυρετός, διόγκωση των παρωτίδων, διογκωμένοι λεμφαδένες. Στη χρόνια δακρυοαδενίτιδα δεν υπάρχει πόνος, αλλά μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο δακρυϊκός αδένας μπορεί να προβάλλει έξω από το βλέφαρο στην έξω πάνω μεριά του ματιού.
Πως γίνεται η διάγνωση
Εργαστηριακές εξετάσεις θα χρειαστούν για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για λοίμωξη ή συστηματικό νόσημα. Αξονική τομογραφία του κόγχου ή και βιοψία του αδένα (σε χρόνιες μορφές) βοηθούν στη διάγνωση.
Ποια η αντιμετώπιση
Οι οξείες, ιογενείς δακρυοαδενίτιδες δεν χρειάζονται θεραπεία, αν και αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή βοηθούν στην πιο γρήγορη εξαφάνισητων συμπτωμάτων. Στις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το υποκείμενο νόσημα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr