Made in Greece το πλοίο του Οδυσσέα με τον ίδιο δεμένο στο κατάρτι από... ψωμί: Κέρδισε την 7η θέση στο παγκόσμιο στο Παρίσι - Έργο τέχνης
Απίστευτες δημιουργίες από ψωμί στον 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού στη Θεσσαλονίκη
Με περίτεχνες κινήσεις, σμιλεύει το ζυμάρι και δημιουργεί πραγματικά έργα τέχνης. Το αλεύρι ενώνεται με το σιρόπι στα χέρια του και ξεπηδούν νότες, κοντραμπάσο και πιάνο. Ο Τάσος Θεοδωρίδης αρτοποιός από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο φετινό 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που διεξάγεται στο πλαίσιο της 11ης Artozyma και που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.
Θέλει μεράκι και αγάπη η ζύμη
«Θέλει μεράκι και αγάπη γι' αυτό που κάνεις», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρτοποιός Τάσος Θεοδωρίδης και σημείωσε πως «η γνώση δεν σταματάει ποτέ και πουθενά. Κάποιοι έχουν ταλέντο, κάποιοι το έχουν μέσα τους, κάποιοι δεν το έχουν αλλά προσπαθούν πολύ. Όλοι μπορούν να μάθουν. Αν έχεις όρεξη και διάθεση, σίγουρα μπορεί να βρεις κάποιον μέντορα να σου δείξει. Σίγουρα μπορείς να διαβάσεις βιβλία, να ενημερωθείς, αλλά χωρίς εξάσκηση δεν γίνεται τίποτα».
Όπως ο ίδιος τόνισε αν και ασχολείται 13 χρόνια με την αρτοποιία, το τελευταίο διάστημα τον έχει κερδίσει και η τέχνη του άρτου. «Δημιουργούμε έργα τέχνης από νεκρή ζύμη, στην ουσία είναι αλεύρι με σιρόπι και χρώμα, το οποίο γίνεται σαν πλαστελίνη και μπορείς να το δουλέψεις εύκολα όπως επιθυμείς. Σε κάποιες χώρες το συγκεκριμένο υλικό "παντρεύεται" με ψωμί και είναι προς κατανάλωση», διευκρινίζει.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, είπε: «Είχα από μικρός ταλέντο στο μαστόρεμα και γενικά πιάνουν τα χέρια μου Αν έχεις και μια σχετικά καλή αντίληψη αισθητικής, τότε δεν είναι δύσκολο να παντρέψεις την τέχνη με την αρτοποιία. Για μένα η συμμετοχή είναι μια πρόκληση, ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου και τις ικανότητές μου. Είμαστε μια ομάδα τριών ατόμων, ο καθένας αναλαμβάνει ένας τομέα, κάποιος ασχολείται με τα ψωμιά, κάποιος ασχολείται με τη "βιενουαζερί", δηλαδή τα κρουασάν, μπριός, κουλούρια κ.τ.λ. -και εγώ ανέλαβα τα έργα τέχνης. Το φετινό θέμα είναι η μουσική, Έτσι δημιουργήσαμε ένα πιάνο, ένα κοντραμπάσο και τοποθετήσαμε μέσα, διάφορες νότες για να το στολίσουμε και να το ομορφαίνουμε».
«Το καράβι του Οδυσσέα» τον ταξίδεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας στο Παρίσι
«Πάντα βρίσκεις τρόπο να δημιουργείς όταν έχεις μεράκι για τη δουλειά αυτή, γιατί όλοι είμαστε αρτοποιοί. Δημιουργούμε πράγματα γιατί και το ψωμί είναι καλλιτέχνημα. Το να φτιάξεις ένα ωραίο ψωμί, θέλει και αυτό διαδικασία του», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κορφιάτης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας και γελώντας εξηγεί πως, «κάποιοι το αγαπάμε λίγο παραπάνω και προχωράμε βήματα πιο πέρα σε πιο "εξτρίμ" πράγματα που είναι το καλλιτεχνικό κομμάτι».
Δίπλα του ακριβώς, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό τριήρης που με δυσκολία κάποιος αντιλαμβάνεται πως είναι παρασκευασμένο με ζυμάρι. «Εδώ στο χώρο φιλοξενούμε και το πλοίο του Οδυσσέα, όπου είναι δεμένος στο κατάρτι για τις Σειρήνες. Αυτό το είχα φτιάξει πριν από τέσσερα χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αυτό μου έδωσε την πρόκριση στην εθνική ομάδα και καταφέραμε και φτάσαμε στο μεγαλύτερο διαγωνισμό που είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αρτοποιίας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στο Παρίσι. Πριν από ένα μήνα, πήραμε την έβδομη θέση παγκοσμίως και τώρα βρισκόμαστε εδώ στο 6ο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη και περιμένουμε να βγούνε οι καλύτερες ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη δική μας συνέχεια» υπογραμμίζει.
Το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός
«Ζούμε μια γιορτή ψωμιού για τρεις μέρες. Έχουμε έξι ομάδες από όλη την Ελλάδα που διαγωνίζονται στην κατηγορία ψωμί, στην κατηγορία Βιενουαζερί, δηλαδή γλυκά αλεύρου και στο καλλιτεχνικό ζυμάρι, όπου φέτος το θέμα είναι μουσική. Οπότε με αυτό το θέμα οι ομάδες μας θα δημιουργήσουνε από ζυμάρι έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τη μουσική», διευκρινίζει η Παρθένα Παστραφίδου δημιουργός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ψωμιού και της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας και σημειώνει πως, με επιτυχία και το κομμάτι της τέχνης έχει ενταχθεί και περικλείεται στο κομμάτι της αρτοποιίας καθώς, «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Είναι δημιουργία, είναι τέχνη και από την προσπάθεια αυτή θα προκύψει και η πρωταθλήτρια Ελλάδος ως ομάδα, αλλά ανάλογα με την ατομική βαθμολογία που θα έχουν, θα πάρουμε και τα νέα μέλη της εθνικής, γιατί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κανείς συμμετέχει μια φορά στη ζωή του, οπότε οι παίκτες που συμμετείχαν δεν έχουν πλέον δικαίωμα και πρέπει να ανανεώνεται η εθνική και φυσικά θέλουμε νέα παιδιά».
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού ξεκίνησε την Παρασκευή 23/02 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 26/02, με την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας αρτοποιών ως πρωταθλήτριας ομάδας Ελλάδας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr