Πόσο κινδύνεψε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ από κουκουλοφόρους: Ο πρύτανης εξηγεί τους κινδύνους - Τι ακριβώς συνέβη στη φυσικομαθηματική σχολή (βίντεο)

Ο πρύτανης  Χαράλαμπος Φειδάς διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε διαρροή

Η Ελλάδα έχε πυρηνικά; Η απάντηση είναι "ναι" και αφορά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αναστάτωση έχει φέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ότι έγινε απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας

Πληροφορίες θέλουν οι κουκουλοφόροι να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Πρόκειται για μια "εφιαλτική" επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για τους 49 συλληφθέντες αναβλήθηκε η δίκη και μάλιστα, μετά την αναβολή της δίκης, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, η δίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δεύτερα 18 Μαρτίου, στο Αυτόφωρο, αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας (αυτοδικαίως) την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων (ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 30 άνδρες και 19 γυναίκες).

Τι λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με παρέμβασή του στην τηλεόραση του OPEN, διαψεύδει πως έγινε απόπειρα για "πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ.

Ο κ. Χαράλαμπος Φειδάς μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" αρχικά εξήγησε πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας "είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας".

"Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής", σημείωσε.

Όπως τονίζει δεν έχει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο αυτόν τις προηγούμενες ημέρες. "Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής".


Σε ερώτηση γιατί κάλεσε την αστυνομία για να παρέμβει το Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε: "Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή θετικών επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα".
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr