Ντίνα Νικολάου: Τρυφερή χοιρινή σπάλα ψητή στη λαδόκολα με χρωματιστά καρότα - Το ζουμερό Κυριακάτικο φαγητάκι !
Τα χρωματιστά καρότα και ο χυμός από τα μανταρίνια θα δώσουν χρώμα και οξύτητα.
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα, ανοιγμένη για ρολό
- 150 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 100 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
- 60 γρ. μέλι
- 1 κουτ. σούπας πιπέρι ροζ, ολόκληρο
- 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
- Χυμό από 2 μανταρίνια
- Φύλλα από 4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 1.500 γρ. χρωματιστά καρότα, καθαρισμένα ολόκληρα
- 1 ολόκληρο σκόρδο
- 5 παντζάρια (μόνο τα κεφάλια), καθαρισμένα ολόκληρα
- 5 κρεμμύδια μικρά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
- Πλένω καλά τη σπάλα, την σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και την απλώνω σε ξύλο κοπής. Σε ένα μπολ ανακατεύω το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό μανταρινιών, το σκόρδο, το θυμάρι, το ροζ πιπέρι, μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μέχρι να ενωθούν.
- Απλώνω αρκετό από το μείγμα στο κρέας, και από τις δύο μεριές, το τυλίγω σε σφιχτό ρολό και το δένω με σπάγγο.
- Καθαρίζω τα καρότα, τα παντζάρια και τα κρεμμυδάκια και τα βάζω σε ένα μπολ. Ρίχνω όσο από το μείγμα έχει περισσέψει και τα ανακατεύω καλά. Απλώνω τα λαχανικά σε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ επάνω το κρέας. Τοποθετώ ανάμεσα το ολόκληρο σκόρδο και κλείνω σε σφιχτό πακέτο.
- Μεταφέρω το πακέτο σε ένα βαθύ ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αερόθερμο, για 2½ -3 ώρες.
- Ανοίγω το πακέτο, μεταφέρω το κρέας σε μεγάλη πιατέλα και τριγύρω τα λαχανικά.
Σερβίρω αμέσως.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr