Αφιέρωμα στην Βασίλισσα Ελισάβετ: Γεννημένη ηγέτης – Ο «έρωτας» από την πρώτη ματιά με τον Πρίγκιπα Φίλιππο & τα 70 χρόνια μοναρχίας (φωτό)
Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου!
Η Βασίλισσα Ελισάβετ, μακροβιότερη μονάρχης που βασίλευσε ποτέ, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένειά της, στο Παλάτι του Buckingham αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Η υγεία της ήταν αρκετά επιβαρυμένη το τελευταίο διάστημα με την ίδια να εμφανίζεται δημόσια με μελανιές στα χέρια από τους ορούς, αλλά και να ακυρώνει μέχρι και διαδικτυακές συναντήσεις.
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του 20ού και 21ου αιώνα, καθώς έζησε και έδρασε σε έναν εξαιρετικά δυναμικό κόσμο πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών.
Νεανικά χρόνια
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1926 στο Μέυφαιρ του Λονδίνου και ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ).
Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαρίας του Τεκ. Η μητέρα της ήταν η νεότερη κόρη του Σκωτσέζου αριστοκράτη Κλωντ Μπόους-Λάιον, 14ου Κόμη του Στράθμορ και Κίνγκχορν, και της Σεσίλια Κάβεντις-Μπέντινκ.
Η Ελισάβετ γεννήθηκε, με καισαρική τομή, την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926, στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο.
Η Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη.
Ήταν αχώριστες και αυτοκόλλητες, σε όλες τι δύσκολές στιγμές και τις χαρές μαζί.
Διαβάστε ακόμα: Βίντεο: το χιούμορ μιας Βασίλισσας – Η Ελισάβετ σε αυθόρμητες στιγμές βρετανικών αστείων!
Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι ήταν η συνοδοιπόρος της σε αυτή την ζωή.
Πως έγινε διάδοχος;
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης.
Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά. Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση.
Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά την κρίση που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στη διαζευγμένη Ουώλλις Σίμπσον.
Κατά συνέπεια, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου.
Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα.
Λίγο αργότερα η Ελισάβετ ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Έτσι, στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, έγινε και η ενθρόνιση, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.
Ο έρωτας με τον Πρίγκιπα Φίλιππο
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ . Mέχρι το 1939 η Λίλιμπετ, όπως φώναζαν χαϊδευτικά την πριγκίπισσα οι γονείς της, ήταν τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό Έλληνα πρίγκιπα. Ψηλός, ξανθός, αθλητικός, γι’ αυτό και η βασίλισσα Ελισάβετ τον αποκαλούσε «Βίκινγκ». Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, αλλά τα εμπόδια στη σχέση τους ήταν αρκετά.
Ο Φίλιππος ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος και προερχόταν από μια διαλυμένη οικογένεια που βρισκόταν στην εξορία. Οι γονείς της Ελισάβετ από την άλλη πλευρά δεν βιάζονταν καθόλου να την αποκαταστήσουν. Ο θείος του Φιλίππου, όμως, λόρδος Μαουντμπάτεν, που είχε στενή σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και είχε πάρει υπό την προστασία του τον Φίλιππο, είχε βάλει στόχο να τον κάνει σύζυγο της.
Διαβάστε ακόμα: Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο πρίγκιπας Κάρολος (φωτό & βίντεο)
Ο βασιλιάς Γεώργιος, γνωρίζοντας πόσο δύσκολος θα ήταν ο ρόλος της βασίλισσας που θα αναλάμβανε στο μέλλον, ήθελε τουλάχιστον να της επιτρέψει να διαλέξει για σύντροφο εκείνον που αγαπούσε.
Αυτός ο βασιλικός γάμος, ο πρώτος μετά τον πόλεμο, σήμανε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Αγγλία.
Μετά το γάμο του το ζευγάρι πέρασε μερικά χρόνια στην Μάλτα λόγω των υποχρεώσεων του Φιλίππου με το Πολεμικό Ναυτικό. Ήταν ίσως η πιο ξέγνοιαστη περίοδος της κοινής τους ζωής. Έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Γεωργίου και την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο, η σκιά του στέμματος έπεσε στην προσωπική ζωή του ζευγαριού.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εντουάρ, οι οποίοι της χάρισαν 8 εγγόνια, ο καθένας από δύο παιδιά.
Επιπλέον γνώρισε 13 δισέγγονα μέχρι να πεθάνει με την πιο μικρή να παίρνει το όνομά της, Λιλίμπετ (3 ετών).
Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μιλήσει με ιδιαίτερα φορτισμένα λόγια για τον σύζυγό της, εξηγώντας ότι ήταν η δύναμη αλλά και το καταφύγιό της. Ο ίδιος ο Φίλιππος έχει εκμυστηρευθεί κατά καιρούς ότι ο μόνος του στόχος είναι να μην απογοητεύσει ποτέ τη βασίλισσα.
Η φιλία τους αποδείχτηκε το μαγικό συστατικό της διατήρησης του γάμου τους, επιβεβαιώνοντας όλες τις σχετικές παλιές και νέες έρευνες. Έφυγαν με διαφορά σχεδόν ενός χρόνου, περνώντας στην ιστορία για το δημόσιο έργο τους στη χώρα της Βρετανίας αλλά και τον προσωπικό τους, ιδιαίτερο, δεσμό.
Θάνατος
Η Ελισάβετ Β΄ έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 15:10 μ.μ (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), στο εξοχικό της, Κάστρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών. Η επίσημη ανακοίνωση από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ αναρτήθηκε στα κάγκελα του ανακτόρου.
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση για να θρηνήσει τη Βασίλισσα παρά την καταρρακτώδη βροχή.
Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα Ανάκτορα και τις επόμενες ημέρες για να αφήσουν λουλούδια.
Πολλοί άλλοι, τόσο απλοί άνθρωποι όσο και σημαντικές προσωπικότητες, έκαναν αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνοντας τα συλλυπητήρια τους στη Bρετανική Bασιλική Oικογένεια και γράφοντας αφιερώματα για τη Βασίλισσα
Η αείμνηστη Βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί ως σήμερα ένα σύμβολο σταθερότητας, ενότητας και συνέχειας για τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί, λοιπόν, σημαντικό σταθμό για την ιστορία του κόσμου!
images by instagram
Διαβάστε ακόμα: Βασίλισσα Ελισάβετ: Αδυνατισμένη, αλλά χαμογελαστή - Με αμαξάκι του γκολφ περιηγήθηκε στην ανθοκομική έκθεση (φωτό & βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr