Εθισμός στο σεξ: Αναγνωρίστε τα σημάδια, τα συμπτώματα και κάντε το πρώτο βήμα για τη θεράπευσή του !
Όταν η συμπεριφορά παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα...
Ο εθισμός στο σεξ μπορεί να μην αποτελεί διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή στο DSM-5, αλλά τα επίμονα πρότυπα αδυναμίας ελέγχου των έντονων, επαναλαμβανόμενων σεξουαλικών παρορμήσεων μπορεί να είναι προβληματικά.
Όταν η συμπεριφορά παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχολόγο.
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας της χώρας, εξακολουθούν να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν ένα πλήθος δυσλειτουργιών που κυμαίνονται από τον ψυχαναγκαστικό αυνανισμό και την ανεξέλεγκτη απιστία έως τις παράνομες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου του επιδεικτισμού και της παιδικής πορνογραφίας.
Αυτές οι συμπεριφορές συγκεντρώνονται κάτω από την ετικέτα «εθισμός στο σεξ» και επηρεάζουν το 3% με 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Υπάρχει ακόμη και διαφωνία σχετικά με το εάν ο εθισμός στο σεξ ή, όπως αποκαλείται συχνά, η ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς, είναι μια διαχειρίσιμη θεραπευτικά ψυχική διαταραχή.
Ανεξάρτητα από το όνομα που χρησιμοποιείται, αυτή η διαταραχή δεν αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες για τη διάγνωση ψυχιατρικών παθήσεων.
Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό είναι ότι ο εθισμός στο σεξ δεν προκαλεί σωματικά συμπτώματα στέρησης όπως ασθένεια ή άγχος.
Μια άλλη ανησυχία είναι να μην στιγματιστούν οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη συστροφή, τη μη μονογαμική συμπεριφορά και άλλα μη αποδεκτά «φυσιολογικά» πρότυπα σεξουαλικότητας. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη αποζημίωσης για τη θεραπεία.
Σημάδια εθισμού στο σεξ
Ο μη κερδοσκοπικός πολυεπιστημονικός οργανισμός “Society for the Advancement of Sexual Health” (SASH), είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση της σεξουαλικής υγείας και προτιμά έναν άλλο όρο: «υπερσεξουαλική διαταραχή». Ο SASH το ορίζει ως ένα επίμονο μοτίβο αποτυχίας ελέγχου των έντονων, επαναλαμβανόμενων σεξουαλικών παρορμήσεων ή παρορμήσεων που καταλήγουν σε επαναλαμβανόμενη σεξουαλική συμπεριφορά, παρά τις δυσμενείς συνέπειες ή την απόκτηση μικρής ή καθόλου ικανοποίησης από αυτό.
Όταν η εμμονική συμπεριφορά συνεχίζεται για έξι μήνες ή περισσότερο, με αποτέλεσμα «σημαντική βλάβη» ή δυσφορία στη λειτουργία σε άλλους τομείς της ζωής σας, για παράδειγμα: οικογένεια, σχέσεις, εργασία, αυτοφροντίδα, χόμπι, πρέπει να δοθεί προσοχή.
Ένας ασθενής που θα τον αποκαλώ Εντ, περιγράφει το μαρτύριο του: Μόλις τελειώσεις το σεξ, νιώθεις μια ξαφνική απώθηση για το άτομο που βρίσκεται δίπλα σου.
Υπάρχει πρόβλημα να εστιάσεις στην εργασία. Παίρνεις σεξουαλικές εικόνες στο μυαλό σου κάθε λεπτό των ωρών που ξυπνάς και υπάρχουν εφιάλτες σχετικά με τα σεξουαλικά ταμπού, όπως το σεξ με έναν στενό συγγενή.
Πράγματι, οι εθισμοί που εκδηλώνονται με ψυχαναγκαστικό τζόγο, ψώνια, κατάχρηση ουσιών ή σεξουαλικές πράξεις, έχουν τις ρίζες τους στην επιθυμία να ξεφύγουμε από τον συναισθηματικό πόνο.
Η απόσπαση της προσοχής του ευχάριστου γεγονότος γίνεται επιβλαβής όταν οι ικανότητες ελέγχου της παρόρμησης του ατόμου δεν επαρκούν για να μειώσουν ή να περιορίσουν τη δραστηριότητα.
Επιλογές θεραπειών
Για μερικούς ανθρώπους το πρόγραμμα 12 βημάτων Sex Addicts Anonymous μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας κοινότητα και υποστήριξη. Ένα άλλο καλό πρόγραμμα 12 βημάτων προσφέρεται από το Sex and Love Addicts Anonymous (SLAA). Άλλοι μπορεί να χρειάζονται θεραπεία ένας προς έναν και πιθανώς ψυχοφάρμακα.
Για παράδειγμα, μαζί με τον θεραπευόμενό μου τον Σαμ, διερευνήσαμε τις βαθύτερες αιτίες του εθισμού του. Αποδείχθηκε ότι ο 33χρονος πλέον άρχισε να βλέπει πορνό σε ηλικία 11 ετών για να ξεφύγει από τη θλίψη για τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του.
Όταν ρώτησα τι συνέβαινε στη ζωή του λίγους μήνες πριν, όταν η κάποτε διαχειρίσιμη συνήθεια έγινε κατανυκτική, ανέφερε ότι η μητέρα του είχε μόλις πεθάνει. Όχι μόνο ο θεραπευόμενός μου θρηνούσε τη μαμά του, αλλά και ο νέος χαμός είχε προκαλέσει τον πόνο που είχε κρατήσει δέσμιο για 22 χρόνια.
Η συνειδητοποίηση αυτή, επέτρεψε στον Σαμ να αρχίσει να έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του. Ήταν ένα πρώτο βήμα προς την θεραπεία του.
Αντί να εμβαθύνει στα συναισθήματα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση που στοχεύει να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να παρατηρήσουν και να διορθώσουν τις παράλογες σκέψεις και συναισθήματα που οδηγούν σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά μέσω τεχνικών εκμάθησης που χρησιμεύουν για τη ρύθμιση των παρορμήσεων.
Αυτό συχνά περιλαμβάνει τήρηση ημερολογίου και ασκήσεις βιβλίου εργασίας και μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για σεξουαλικούς εθισμούς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychologynow.gr, επιπλέον, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη θεραπεία μετά το σπίτι και να εμπλέκετε στην προσπάθειά σας και άλλα άτομα που επηρεάζονται από τον εθισμό σας.
Λάβετε υπόψη ότι όταν σταματήσει η σεξουαλικά καταναγκαστική συμπεριφορά, μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογική και ψυχολογική δυσφορία. Αλλά η απόσυρση από το σεξ ή ακόμα και το πορνό δεν έχει ερευνηθεί καλά, επομένως οι περισσότερες πληροφορίες για το θέμα είναι ανέκδοτες.
Όσοι παλεύουν με τον εθισμό θα ήταν καλό να ακολουθήσουν την καλύτερη συμβουλή για αυτούς: Πρέπει να έχετε κίνητρο για θεραπεία, όχι να το κάνετε για να κάνετε κάποιον άλλο ευτυχισμένο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr