Αποπνικτική ατμόσφαιρα: Κοκτέιλ ζέστης και Αφρικανικής σκόνης - Τι συνιστούν οι ειδικοί (βίντεο)

Πορτοκαλί νέφος θα σκεπάσει τη χώρα μας 

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την Πέμπτη (16/5), η οποίες θα συνοδευτούν και από αφρικανική σκόνη.

Όπως σημειώνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ο Θοδωρής Κολυδάς σε νέα ανάρτησή του στο X, «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη).To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της #ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική θα διαμορφώσει τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και νότια, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.


Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, μιλάει για το νέο κύμα ζέστης και σκόνης που αναμένεται να σαρώσει εκ νέου τη χώρα.

H πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή (17/5)

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 29 με 31 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ