Γιατί από την εφηβεία έχουμε εμμονή με την φροντίδα του δέρματος; - Οι δερματολόγοι μας συμβουλεύουν για το τι πρέπει να προσέχουμε κατά το skincare (φωτό)
Τι πρέπει να κάνετε και τι να μην κάνετε για τη φροντίδα του δέρματος.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες έχουν εμμονή με τις τάσεις περιποίησης του δέρματος, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν το ίδιο καλές, όσο και κακές για την υγεία τους.
Σύμφωνα με τον δρ. Usha Rajagopal, ιατρικό διευθυντή στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής και Λέιζερ του Σαν Φρανσίσκο, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) είναι ο κύριος μοχλός ενδιαφέροντος των νέων για την περιποίηση του δέρματος.
Η δερματολόγος δρ. Sheilagh Maguiness, πρόεδρος της Εταιρείας Παιδιατρικής Δερματολογίας, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι οι “influencers” και οι διασημότητες διαδίδουν περίπλοκες ρουτίνες περιποίησης του δέρματος με ακριβά και φανταχτερά προϊόντα. Οι νεαροί ενήλικες και οι έφηβοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτά τα αντικείμενα είναι κατάλληλα για το δέρμα.
Αν και οι ρουτίνες περιποίησης του δέρματος σε νεαρή ηλικία θα μπορούσαν να αποφέρουν ορισμένα οφέλη, κάποιες πρακτικές που διαδίδονται στα ΜΚΔ ενέχουν και κινδύνους. Η δρ. Maguiness λέει ότι το κακό σε αυτήν την τάση είναι ότι ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του νεανικού δέρματος δεν είναι κατάλληλα.
Οι έφηβοι δέχονται καταιγισμό διαφημίσεων και προωθητικών εκστρατειών για να αγοράζουν προϊόντα με φανταχτερές συσκευασίες και μοντέρνα εμφάνιση. Ωστόσο, τέτοιες συσκευασίες στην πραγματικότητα περιέχουν εξαιρετικά ισχυρά προϊόντα, σημειώνει η δρ. Maguiness, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 ετών που να χρειάζονται ρετινόλη!
Τι πρέπει να κάνετε και τι να μην κάνετε για τη φροντίδα του δέρματος, σύμφωνα με το Onmed.
Ένα συνιστώμενο πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος είναι η εφαρμογή αντηλιακής προστασίας. Σύμφωνα με τον δρ. Rajagopal, τα νεαρής ηλικίας άτομα είναι πλέον πιο ενημερωμένα σχετικά με τη σημασία της πρόληψης των βλαβών από τον ήλιο. Εκτός από τη βοήθεια με τις ρυτίδες και τις βλάβες από τον ήλιο, αυτή η πρακτική θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Η δρ. Maguiness προτείνει τη χρήση αντηλιακού (με SPF τουλάχιστον 30) μετά το πλύσιμο του προσώπου το πρωί. Στη συνέχεια, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια απαλή ενυδατική κρέμα το βράδυ.
Η ίδια προσθέτει ότι σε οποιαδήποτε ηλικία, το μοναδικό προληπτικό προϊόν που είναι απαραίτητο είναι το αντηλιακό. Η εφαρμογή του είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε τη γήρανση του δέρματος και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Διαβάστε ακόμα: Πεντικιούρ στο σπίτι: 5 εύκολα βήματα για επαγγελματικό αποτέλεσμα!
Επιπλέον, συνιστάται να ζητήσετε συμβουλές από ειδικούς σχετικά με τις όποιες ανησυχίες σας για την υγεία του δέρματος και όχι από τα... ΜΚΔ.
Όσον αφορά τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε με την περιποίηση της επιδερμίδας. Η δρ. Maguiness λέει ότι βλέπει έφηβες στην κλινική της με ολόκληρες σακούλες με προϊόντα περιποίησης δέρματος. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα στην πραγματικότητα καταστρέφουν το φράγμα του δέρματός τους, ξηραίνοντάς το. Αυτά τα κορίτσια αναπτύσσουν επίσης ερεθιστική δερματίτιδα και χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός τους.
Σύμφωνα με την πλαστικό χειρουργό, δρ. Smita Ramanadham, μερικά σκληρά συστατικά που πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι είναι:
- τα AHA και BHA (άλφα και βήτα υδροξυοξέα)
- τα προϊόντα με πολλά πρόσθετα αρωματικά
- το αλκοόλ
- τα ρετινοειδή και τη ρετινόλη
Προσθέτει ότι η κύρια κατηγορία περιποίησης δέρματος που πρέπει να αποφεύγουμε σε νεαρή ηλικία είναι τα αντιγηραντικά προϊόντα. Το δέρμα των νέων δεν τα χρειάζεται αυτά, καθώς έχει επρακή ελαστίνη και κολλαγόνο. Το νεανικό δέρμα είναι επίσης καλά ενυδατωμένο, επομένως δεν χρειάζονται επιπλέον συστατικά.
Διαβάστε ακόμη: Τα 4 απαραίτητα βήματα για την μείωση των ρυτίδων – Ολοκληρωμένος οδηγός για αντιγήρανση (φωτό)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr