Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μόνο στο eirinika: Η πρώην Αντιστράτητος της Αστυνομίας θα εργαστεί για την ασφάλεια των πολιτών

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μία Αντιστράτηγος της αστυνομίας, υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη η πρώτη γυναίκα που τόσο ψηλά στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ., απόστρατη πλέον χειρίστηκε τη μεταναστευτική κρίση 2015-2019 και έχει στόχο αν την τμήσουν οι πολίτες να προσφέρει σε δύο κρίσιμους τομείς αυτόν της ασφάλειας και της μετανάστευσης, τομείς που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. 

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της:

  • Στόχος μου να προσφέρω σε δύο κρίσιμους τομείς, την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και τη διαχείριση της μετανάστευσης.
  • Έχω επισκεφθεί πολλές φορές τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως το θέμα είναι να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτοί λειτουργούν.
  • Σε αντίθεση με κάποιους που βλέπουν την πολιτική ως «επάγγελμα», και τον υψηλό μισθό ως βασικό κριτήριο εγώ αντιμετωπίζω την πολιτική ως καθήκον.
  • Χειρίζομαι άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ διαθέτω και καλή γνώση της ιταλικής γλώσσας.
  • Η ΕΕ επέδειξε αδυναμία ως προς την διαχείριση των πολύ δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου για τα νοικοκυριά (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακρίβεια, κλπ.) και της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, την περίοδο 2015-2016,
  • Σε όλη μου τη ζωή κινήθηκα με βάση τις προοδευτικές αξίες και ιδέες, προσπαθώντας πάντα να συνδυάσω την αποτελεσματικότητα με την ευαισθησία.
  • Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης δυνατής, που θα παρέχει ασφάλεια, ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στο eirinika.gr:

Γιατί  να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Ο δικός μου προσωπικός στόχος είναι να προσφέρω σε δύο κρίσιμους τομείς για την πατρίδα μας και την ΕΕ συνολικά: την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και τη διαχείριση της μετανάστευσης. 

Διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία και το σθένος για να το πετύχω αυτό, και το έχω αποδείξει στην πράξη, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Ελληνική Αστυνομία, ως η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος, διαχειρίστηκα τη μεταναστευτική κρίση στην πιο κρίσιμη φάση της. 

Ταυτόχρονα, διεκδικώ μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας μαζί μου όχι μόνο τα εργαλεία της επαγγελματικής μου εμπειρίας αλλά και την επιστημονική μου κατάρτιση που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε ένα τεχνοκρατικό περιβάλλον όπως αυτό των Ευρωπαϊκών θεσμών. 

Ειδικότερα, κατέχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα αντικείμενα «Διεθνής/Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» και «Προσφυγικές/Μεταναστευτικές Ροές και ΜΜΕ», που σχετίζονται άμεσα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με κρίσιμους τομείς ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; 

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η ειδικότερη ατζέντα θεμάτων που μπορώ να υποστηρίξω, με επάρκεια και αξιώσεις, είναι αυτή της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. (εσωτερική ασφάλεια, συνεργασία των φορέων επιβολής του νόμου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, διεθνείς σχέσεις της Ε.Ε.). 

Για το θέμα της μετανάστευσης οι ικανότητές μου δοκιμάστηκαν ήδη στην πράξη στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, όταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στην Ελληνική Αστυνομία είχα αρχικά αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και, εν συνεχεία, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο του έργου των αστυνομικών υπηρεσιών στην επικράτεια σε θέματα της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων. 

Συνεπώς, θεωρώ ότι η ενασχόλησή μου με την ίδια θεματική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μου δώσει τη δυνατότητα να προσφέρω ακόμη περισσότερο και πιο στοχευμένα, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία μου από το πεδίο. Σε σχέση με τα λοιπά ζητήματα εσωτερικών υποθέσεων, θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας μου στην Ελληνική Αστυνομία είχα την ευκαιρία να διαχειριστώ στο πιο υψηλό επίπεδο θέματα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (π.χ. καθοδήγηση και εποπτεία της εθνικής μονάδας Europol, εθνική εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol, κλπ.).  

Συνεπώς, στην περίπτωση εκλογής μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξω να συνεχίσω τη δραστηριοποίησή μου στον κρίσιμο τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε., ο οποίος καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις (όπως, υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, τρομοκρατία, επίμονη αστάθεια και συγκρούσεις στο άμεσο περιβάλλον της Ε.Ε. και πέραν αυτού, κλπ.).

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τους τομείς της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και της μετανάστευσης είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε διάφορα ευρωπαϊκά fora (π.χ. ομάδες εργασίας/ ομάδες εμπειρογνωμόνων, κλπ.) και να συνοδεύσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε Συμβούλια Υπουργών στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, έχω επισκεφθεί πολλές φορές κτιριακές υποδομές των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Το θέμα όμως δεν είναι να έχουμε απλά επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά κυρίως να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτοί λειτουργούν. Όπως ανέφερα νωρίτερα, διαθέτω άριστη γνώση της λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε., κάτι το οποίο τεκμαίρεται τόσο από την κατοχή ενός μεταπτυχιακού τίτλου στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, όσο και από τη μακρά επαγγελματική μου εμπλοκή με την παραγωγή και εφαρμογή πολιτικών στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Με την πολιτική ασχολήθηκα γιατί αγαπώ την πατρίδα μου και επειδή θεωρώ υποχρέωσή μου να υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον. Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι πολιτικά το έχω κάνει με πολλές προσωπικές θυσίες και με μοναδικό μου κέρδος την ηθική ικανοποίηση που προκύπτει από την υποστήριξη των συμφερόντων των πολλών και των αδύναμων. Σε αντίθεση με κάποιους που βλέπουν την πολιτική ως «επάγγελμα», και τον υψηλό μισθό ως βασικό κριτήριο για να αναλάβουν μια δημόσια θέση, εγώ αντιμετωπίζω την πολιτική ως καθήκον, με βασική επιβράβευση την αναγνώριση των πολιτών και την πρόοδο της χώρας μου. 

Κανονικά, ο υψηλός μισθός του/της Ευρωβουλευτή θα έπρεπε να λειτουργεί ως κίνητρο για να έρθουν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή νεότεροι και ικανότεροι άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο υψηλός μισθός έχει αποτελέσει κίνητρο για ανθρώπους που βλέπουν την πολιτική καιροσκοπικά, ενώ και τα πολιτικά κόμματα συχνά επιλέγουν στις υποψηφιότητές τους πρόσωπα που διαθέτουν κυρίως αναγνωρισιμότητα και όχι ουσιαστικά προσόντα.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Βεβαίως! Χειρίζομαι άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ διαθέτω και καλή γνώση της ιταλικής γλώσσας. Πώς θα μπορούσα εξάλλου να σταθώ επαγγελματικά στον τομέα της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας χωρίς να χειρίζομαι με άνεση τις ξένες γλώσσες; 

Θεωρώ το ζήτημα της καλής γνώσης ξένων γλωσσών απαραίτητο προσόν για οποιονδήποτε επιθυμεί να υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η πολιτική σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση μεταφρασμένων κειμένων και τη βοήθεια της διερμηνείας, αλλά απαιτεί επίσης τη δικτύωση, τις διαπροσωπικές επαφές, την αυτοπρόσωπη παρουσία και επικοινωνία με συναδέλφους, πολίτες και άλλους παράγοντες.

Είστε ικανοποιημένος/η από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε για άλλη μια φορά τα όρια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς η Ε.Ε. δυσκολεύτηκε σημαντικά να αρθρώσει έγκαιρα και αυτόνομα μια δική της κοινή γραμμή σε ότι αφορά την εξωτερική της πολιτική. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επέδειξε αδυναμία ως προς την άμεση διαχείριση των πολύ δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακρίβεια, κλπ.). 

Η ίδια αδυναμία είχε διαπιστωθεί και στην πρώτη φάση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, την περίοδο 2015-2016, όταν η ΕΕ είχε βρεθεί εντελώς απροετοίμαστη απέναντι στις αθρόες μεταναστευτικές ροές, με διάφορα κράτη μέλη να μην συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και να μην επιδεικνύουν την πρέπουσα αλληλεγγύη. 

Επίσης, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή διεύρυνση προχώρησε πολύ γρήγορα, φέρνοντας κοντά χώρες οι οποίες είχαν βιώσει ένα εντελώς διαφορετικό ιστορικό παρελθόν, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα αυταρχικοποίησή τους, είχε  ως συνέπεια κάποιες από τις χώρες αυτές να έχουν σήμερα απομακρυνθεί αρκετά από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και να παρουσιάζουν  φυγόκεντρες τάσεις. 

Και οπωσδήποτε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. καταγράφεται στις μεγάλες αποτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Ως γυναίκα βρέθηκα σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις, όπου χρειαζόταν να εργαστώ διπλά για να αποδείξω την αξία μου. Το γεγονός ότι κατάφερα να γίνω η πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος στην Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ένα ορόσημο στη ζωή μου, όχι μόνο γιατί σηματοδότησε την επίτευξη ενός υψηλού επαγγελματικού στόχου αλλά κυρίως γιατί μέσα από το δικό μου παράδειγμα μπορεί να εμπνευστούν και να ενδυναμωθούν και άλλες γυναίκες.

Σε όλη μου τη ζωή κινήθηκα με βάση τις προοδευτικές αξίες και ιδέες, προσπαθώντας πάντα να συνδυάσω την αποτελεσματικότητα με την ευαισθησία. Κι αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω σε όποιο πόστο και αν βρεθώ. Αν λοιπόν οι Έλληνες/Ελληνίδες πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους και μου δώσουν μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης δυνατής,  που θα παρέχει ασφάλεια, ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.

Ποια είναι η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη υπηρέτησε επί 37 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον ανώτατο βαθμό της Αντιστρατήγου, με αναγνώριση τόσο σε διεθνές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την συμβολή της στην αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών/πολυμερών σχέσεων, αρμοδιότητας ΥΠτΠ/ΕΛ.ΑΣ, τόσο με ευρωπαϊκά και τρίτα Κράτη, όσο και με διεθνείς/ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. 

Με ιδιαίτερα επιτυχημένη και αναγνωρισμένη θητεία (2015-2019) στην διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και μάλιστα σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές. 

Κατέχει δύο  μεταπτυχιακούς  τίτλους  σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα «Προσφυγικές/Μεταναστευτικές ροές και ΜΜΕ» και  «Διεθνής/Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και Πολιτική».

Πέραν της απονομής επαίνων και μεταλλίων από την ελληνική πολιτεία, για την απόδοση και δραστηριότητα της κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής και επαγγελματικής της καριέρας, τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας (Médaille de la sécurité intérieure) της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Μαρτίου 2017).  

Αποστρατεύτηκε την 22 Ιουλίου 2019 με τον βαθμό που κατείχε (Αντιστράτηγος) και της απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή  Αστυνομίας Αλλοδαπών και  Προστασίας Συνόρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ