Βίντεο ντοκουμέντο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί πριν τη συντριβή - 5θημερο εθνικό πένθος στο Ιράν - Οι 7 επικρατέστεροι διάδοχοι

Οι εξελίξεις που σηματοδοτεί ο θάνατος του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί

Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου λίγο πριν συντριβεί χθες, Κυριακή παρασύροντας στον θάνατο τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλα 7 άτομα, έδωσε στην δημοσιότητα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στο βίντεο φαίνεται τόσο ο Ραϊσί όσο και Αμιραμπντολαχιάν.


Στο ελικόπτερο, επέβαιναν επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας σωματοφύλακας.

Όλοι τους είχαν παρευρεθεί στην τελετή για το άνοιγμα φράγματος στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, κατά το γυρισμό και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή το ελικόπτερο συνετρίβη σε πλαγιά βουνού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 9 επιβαίνοντες. 

Περισυνέλλεξαν τη σορό του Ραϊσί

Την σορό του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας,  Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν καθώς επίσης και των υπολοίπων 7 επιβαινόντων εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία στο σημείο που κατέπεσε χθες, Κυριακή το ελικόπτερο που τους μετέφερε.

Οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν στην πόλη Ταμπρίζ, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News.

Εκτός από τα σωστικά συνεργεία έφτασαν και τα τηλεοπτικά και μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες από το σημείο.


Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης έχουν τελειώσει, είπε ο Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ.

Διαβάστε ακόμα: Gauardian, ΒΒC, Sky News και ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αναλύουν την επόμενη μέρα στο Ιράν: Τι αλλάζει μετά τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί

Πενθήμερο εθνικό πένθος

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενταήμερο δημόσιο πένθος. Σε ένα μήνυμα που μεταδόθηκε από τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν, ο Χαμενεΐ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους και επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ διευθύνει επί του παρόντος την εκτελεστική εξουσία.

«Είναι υποχρεωμένος να συνεννοηθεί με τους επικεφαλής των νομοθετικών και δικαστικών κλάδων για την εκλογή νέου προέδρου εντός το πολύ πενήντα ημερών».

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο του Εμπραίμ Ραϊσί οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Ιράν μεταδίδουν ισλαμικές προσευχές μεταξύ των ειδησεογραφικών τους εκπομπών.

Η κυβέρνηση του Ιράν συγκάλεσε «επείγουσα συνεδρίαση» τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ενώ μια φωτογραφία που κοινοποίησε το IRNA έδειξε ότι η καρέκλα στην οποία κάθεται συνήθως ο Ραΐσι ήταν κενή και ντυμένη με μια μαύρη κορδέλα στη μνήμη του προέδρου.

Το χρηματιστήριο του Ιράν έκλεισε επίσης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News, το οποίο επικαλείται μέλος του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου.


Ο Ραΐσι ήταν το δεύτερο πιο ισχυρό πρόσωπο στην πολιτική δομή της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ιρανικό σύνταγμα ορίζει ότι ο Αντιπρόεδρος — επί του παρόντος Μοχαμάντ Μοχμπέρ — θα αναλάβει τη θέση του μεταβατικού προέδρου και ότι οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Ποιοι είναι οι 7 επικρατέστεροι να τον διαδεχθούν

Μοζντάμπα Χαμενέι, ο γιος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεϊ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του ανώτατου ηγέτη και θεωρείται πως για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να καταφέρει να αναρριχηθεί στη θέση του προέδρου.

Ο Μοζντάμπα, σιίτης κληρικός, δεν είναι άγνωστος στη χώρα και διαθέτει ήδη μεγάλη επιρροή, ως επικεφαλής του εθελοντικού παραστρατιωτικού τμήματος Μπασίτζ των Φρουρών της Επανάστασης. Έχει μεγάλη επιρροή στον πατέρα του και ήταν το πρόσωπο- κλειδί που βοήθησε τον προηγούμενο πρόεδρο, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ (ο οποίος τον κατηγόρησε αργότερα για υπεξαίρεση από το κρατικό ταμείο) να εκλεγεί το 2005 και το 2009. Κατηγορήθηκε μάλιστα από μεταρρυθμιστές υποψηφίους ως επικεφαλής μιας ομάδας συνομοτών που διέπραξαν νοθεία στις εκλογές.

Ο Μοζντάμπα ωστόσο έχει τα ντεζαβαντάζ του: δεν έχει μετρήσει ποτέ τη δημοφιλία του, δεν κατέχει ακόμα το θεολογικό στάτους που απαιτείται για να διαδεχθεί τον πατέρα του (μιας και εικάζεται ότι θα χρησιμοποιήσει μια άνοδό του στην προεδρία γι’ αυτό) αλλά και… είναι γιος του Χαμενέι. Η οικογενειοκρατία είναι κάτι που οι Φρουροί της Επανάστασης στηλίτευσαν και δεν συμπαθούν ιδιαίτερα.


Το φαβορί

Ο Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ σημερινός πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν, θεωρείται ο πιο «έτοιμος» υποψήφιος για τη θέση, ενώ γνωρίζει ήδη πώς να ελιχθεί για να καταλάβει μια (ακόμα ισχυρότερη από αυτή που κατέχει) θέση.

Καθώς ο Γκαλιμπάφ δεν χρειάζεται να πάρει άδεια (όπως απαιτείται, από τον ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των Ειδικών) για να κατέλθει ως υποψήφιος, ούτε χρειάζεται να συστηθεί στον ιρανικό λαό, έχει προβάδισμα σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του. Έχει, άλλωστε, το Κοινοβούλιο υπό τον έλεγχό του, το οποίο αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επικρατήσει ευκολότερα.

Image

Ο Γκαλιμπάφ ήταν ήδη ισχυρός διεκδικητής της θέσης του Ραϊσί, δείχνοντας τη διάθεση να είναι πιο ενεργός στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Έχει, επιπλέον, δείξει ότι είναι «εφτάψυχος» στην πολιτική ζωή της χώρας. Πολλές φορές επιχειρήθηκε να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου της Βουλής, ωστόσο κατάφερνε πάντα να ελιχθεί, προσπερνώντας ακόμα και τις κατηγορίες ή υπόνοιες για διαφθορά. Διαθέτει την υποστήριξη, επίσης, μεγάλης μερίδας του ιρανικού στρατού. Θα καταφέρει τώρα να ελιχθεί αποτελεσματικά για τη θέση του προέδρου;

Χρειάζεται άδεια

O Γκαλιμπάφ, Αλί Λαριτζανί, πρώην πρόεδρος της Βουλής του Ιράν έχει και την εμπειρία και τη δημοφιλία για να διεκδικήσει και να πάρει τη θέση, ωστόσο έχει μια σειρά από σημαντικά ντεζαβαντάζ μπροστά του: πρέπει να λάβει άδεια για να κατέλθει ως υποψήφιος, αλλά και να αντιμετωπίσει την ομάδα του Χασάν Ρουχανί, καθώς και τον ίδιο του τον αδερφό, Σαντέφ Λαριτζανί, ο οποίος είναι ανερχόμενο αστέρι στη δημόσια ζωή της χώρας και σχεδιάζει να αναλάβει την ηγεσία στο μέλλον.

Στην περίπτωση του Αλί Λαριτζανί, τα «κλειδιά» κρατάει ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενέι. Παρότι στο παρελθόν δεν το έκανε, αυτή τη φορά εικάζεται ότι μπορεί να εκδώσει εντολή για την επιβεβαίωση των προσόντων του Αλί Λαριτζανί, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχει τη βούληση να κάνει μια αλλαγή στα δημόσια πράγματα και να «ανακατέψει την τράπουλα». Θα το κάνει;


Ο διπλωμάτης… για όλες τις δουλειές

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2021), πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, ακαδημαϊκός, εκδότης εφημερίδων και διπλωμάτης καριέρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προβάλει ως μια από τις ιδανικότερες επιλογές για τη θέση του προέδρου του Ιράν. Ο Ζαρίφ θεωρείται «ειδικός» στην επίλυση κρίσεων, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών και μάλλον όχι τυχαία.

Στην πολυετή του καριέρα, είναι ο μόνος που εγκαινίασε απευθείας διαπραγματεύσεις με δυτικούς ομολόγους του, όπως τον Αμερικανό Τζον Κέρι, αλλά και τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας. Έχει επιλύσει αρκετές κρίσεις και έχει δεκάδες διπλωματικές επιτυχίες στο βιογραφικό του, με σημαντικότερη τη διαπραγμάτευση των Ρ5+1 που οδήγησαν στην άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αυτά, χωρίς να εκθέσει ποτέ τον Χαμενέι και τη σκληρή ισλαμική διοίκησή του, αφού τον υπερασπίστηκε δημοσίως ουκ ολίγες φορές, ακόμα και αν ήρθε σε δύσκολη θέση: όπως το 2019, όταν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Γερμανό τότε ομόλογό του, Χαϊκο Μάας, ρωτήθηκε γιατί στο Ιράν εκτελούνται οι ομοφυλόφιλοι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Απάντησε: «Η κοινωνία μας έχει ηθικές αρχές. Και ζούμε σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος γίνεται σεβαστός και ο νόμος τηρείται».

Το μεγάλο του πλεονέκτημα δεν είναι μόνο ότι προβάλλει ως ιδανική επιλογή για την επίλυση πάσας κρίσης, ως μια φιγούρα διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά και ότι στα μάτια του Χαμενέι, είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβει στο ζήτημα της διαδοχής της ηγεσίας. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του στις εκλογές θα απαιτούσε σημαντική αλλαγή στην ατμόσφαιρα και τις προοπτικές της κυβέρνησης.

Επιστροφή Αχμαντινετζάντ

Ο 67χρονος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι «παλιός στη δουλειά» και εικάζεται ότι τρέφει ελπίδες πως θα επιλεγεί ξανά από τον Χαμενέι. Ως έκτος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, από το 2005 ως το 2013, ο εθνικιστής ηγέτης είναι ήδη οργανωμένος, διαθέτοντας μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να πιάσουν δουλειά στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να λάβει έγκριση, κάτι που θεωρείται μάλλον δύσκολο. Θεωρείται «απρόβλεπτος» και έχει κακό παρελθόν. Όταν εξελέγη στη δεύτερή του θητεία, το 2009, η εκλογή του αμφισβητήθηκε πολύ έντονα και ξέσπασαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, οι οποίες κράτησαν ως το 2010!


Το αουτσάιντερ από τα παλιά

Ο Παρβίζ Φατάχ θεωρείται ένα από τα αουτσάιντερ της τωρινής διαδικασίας, καθώς απέχει εδώ και καιρό από τα δημόσια πράγματα. Όμως έχει στο παρελθόν –και δη στις προτελευταίες εκλογές, αυτές του 2017- προταθεί από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως ικανός υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Ο ίδιος ωστόσο, επέλεξε να μην κατέλθει στις εκλογές.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Φατάχ έναντι ορισμένων άλλων υποψηφίων είναι η απήχησή του στην ψήφο των τουρκόφωνων Ιρανών, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προηγούμενες εκλογές και μερικές φορές έχει διαταράξει τις πολιτικές ισορροπίες.

Από το ίδρυμα των αδυνάτων...

Ο σημερινός επικεφαλής του Ιδρύματος Μοσταζαφάν (ίδρυμα για τους αδύνατους, το οποίο ταυτόχρονα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχειρηματική οντότητα του Ιράν, μετά την κρατική πετρελαϊκή), Χοσεϊν Ντεγκάν, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Και μόνο το γεγονός ότι έχει οριστεί CEO του Ιδρύματος Μοσταζαφάν, είναι αρκετό για να αποδείξει ότι αποτελεί πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του Ιράν. Επιπλέον, μπορεί να προσελκύσει ένα πιο ευρύ φάσμα υποστηρικτών από τον Ραϊσί, καθώς, όπως και ο Γκαλιμπάφ, έχει την υποστήριξη ορισμένων παρατάξεων του στρατού. Στο παρελθόν αποτέλεσε επιλογή του Ρουχανί για τη θέση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία αρνήθηκε.

Το κύριο μειονέκτημά του είναι ότι ίσως να μην προλάβει να κάνει εκστρατεία για να αποτελέσει μια από τις επιλογές για τη θέση του προέδρου, στο μικρό διάστημα ως τις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr