Αναρωτιέστε και εσείς γιατί τα σκυλιά - και ιδιαίτερα τα αρσενικά - ουρούν στις ρόδες των αυτοκινήτων ; Ιδού η απάντηση !

Ας μάθουμε!

Είστε σε βόλτα με τον σκύλο σας όταν περνάτε δίπλα από ένα αυτοκίνητο που σας αρέσει και που θα μπορούσε να είναι το αυτοκίνητο των ονείρων σας.

Τα μάτια σας εστιάζουν στο χρώμα, τη λάμψη του, τα μαύρα δερμάτινα καθίσματά του, το υψηλής τεχνολογίας ταμπλό και την ηλιοροφή του.

Ο σκύλος σας, από την άλλη πλευρά, δεν δίνει καμία σημασία σε αυτά και μυρίζει τα ελαστικά. 

Κάνει έναν κύκλο γύρω τους, τρίβοντας τη μύτη του πάνω τους. Και αμέσως ουρεί πάνω τους. Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Τα σκυλιά έχουν συμπεριφορές που φαίνονται παράξενες σε εμάς. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές έχουν κάποια λογική πίσω τους. Λογική του σκύλου.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι πιο συνηθισμένη στα αρσενικά σκυλιά. Όμως δεν σηκώνουν όλα τα αρσενικά σκυλιά το πόδι τους για να ουρήσουν, αλλά αυτά που το κάνουν συνήθως αρχίζουν να το κάνουν μόλις φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα, μεταξύ 6 και 9 μηνών.

Εξηγώντας αυτή τη συμπεριφορά

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σκύλος σας έχει προσπαθήσει να ουρήσει σε πολλές και διαφορετικές επιφάνειες.

Με αυτή λοιπόν τη συμπεριφορά το πρώτο που θέλει να πει είναι: “Ήμουν εδώ”. Τα σκυλιά ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους και τα ελαστικά είναι ένα εξαιρετικό σημείο σήμανσης.

Τα ούρα “μεταδίδουν” πολλές πληροφορίες στους άλλους σκύλους. Έτσι ένας σκύλος μπορεί να μάθει πολλά από το σημάδι ενός άλλου. Μπορεί να καταλάβει το φύλο του άλλου και αν είναι στειρωμένος.

Μπορεί επίσης να διακρίνει αν ένα θηλυκό είναι σε οίστρο.

Με άλλα λόγια ένα ελαστικό είναι ένας μπουφές μυρωδιών και ο σκύλος σας απλά συμμετέχει σε ένα πάρτι αισθήσεων.

Οι σκύλοι, όπως και άλλα ζώα, έχουν κάτι που δεν έχουν οι άνθρωποι: ένα όργανο vomeronasal, ή όργανο του Jacobson που βρίσκεται στη ρινική κοιλότητα ακριβώς πάνω από το στόμα.

Αυτό το ειδικό όργανο υπάρχει για έναν σκοπό: Βοηθά τον σκύλο σας να ανιχνεύει φερομόνες (εντοπισμός μικρών ποσοτήτων χημικών ουσιών) που απελευθερώνονται από άλλα σκυλιά.

Από την άλλη οι σκύλοι προτιμούν να ουρούν σε πράγματα που είναι κατακόρυφα, όπως στύλους, πυροσβεστικούς κρουνούς και τροχούς ελαστικών. Όταν τα σκυλιά ουρούν σε ένα κάθετο αντικείμενο, βάζουν το σημάδι τους στο ύψος της μύτης, το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το έδαφος. Αφήνοντας το σημάδι τους με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν πολλά πράγματα.

Ένα κατακόρυφο αντικείμενο θα κρατήσει επίσης μια μυρωδιά περισσότερο από το έδαφος. Μια λακκούβα με ούρα στο γρασίδι θα ξεθωριάσει γρηγορότερα από ένα κάθετο αντικείμενο, όπως ένα ελαστικό.

Στο βιβλίο της “Canine Behavior: Insights and Answers”, η συγγραφέας Bonnie V. Beaver εξηγεί ότι τα αρσενικά σκυλιά κατευθύνουν τα ούρα τους σε κάθετους στόχους σε ποσοστό 97,6%.

Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο ότι θέλουν να αφήνουν την “επαγγελματική τους κάρτα” στο επίπεδο της μύτης, ώστε να είναι σε πλεονεκτική θέση για να την εντοπίσουν και τη μυρίσουν τα άλλα σκυλιά.

“Yπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μυρωδιά των ούρων τείνει να παραμένει περισσότερο στα κάθετα αντικείμενα από ό,τι στα οριζόντια”, αναφέρει ο κτηνίατρος και συγγραφέας Bruce Fogle στο βιβλίο του “Know Your Dog”.

Πώς να σταματήσετε τα σκυλιά να ουρούν στα ελαστικά του αυτοκινήτου

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να έχουν έναν σκύλο που ουρεί περιστασιακά στα λάστιχα δεν είναι και το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πρόβλημα αν σταματούν για να κατουρήσουν σε κάθε αυτοκίνητο ή αν έχουν έναν γείτονα που δεν θέλει με τίποτα κάτι τέτοιο στα αγαπημένα του ελαστικά.

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος γνωρίζει ότι το να ουρεί έξω είναι εντάξει ενώ το να ουρεί μέσα στο σπίτι δεν είναι. Μπορεί να είναι δύσκολο να θέσετε όρια για το πού επιτρέπεται να ουρεί σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Δώστε του μια αγαπημένη λιχουδιά (μια λιχουδιά που του αρέσει πολύ ή που δεν παίρνει πολύ συχνά), ώστε να έχει κίνητρο και να μην βάλει στόχο τα λάστιχα που θα βρει μπροστά του.

Όταν περνάτε δίπλα από ένα λάστιχο αυτοκινήτου, στρέψτε την προσοχή του προς το μέρος σας, χρησιμοποιώντας τη λιχουδιά. Και επιλέξτε ένα σύντομο, περιεκτικό σύνθημα να του πείτε, όπως “άφησέ το”.

Όταν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κοιτάζει ένα λάστιχο αυτοκινήτου, πείτε του “άφησέ το” ή πείτε “ναι” όταν ο σκύλος σας κοιτάξει πίσω. Τότε δώστε του τη λιχουδιά. Συνεχίστε να το επαναλαμβάνετε μέχρι να το συνηθίσει.

Διαβάστε ακόμη:Τα 4 πορτοκαλί & πολύ θρεπτικά λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή του σκυλάκου σας χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του - Πάντα με τη συμβουλή του κτηνίατρού σας !

Δεν τιμωρούμε ποτέ τον σκύλο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, ποτέ μην τιμωρείτε τον σκύλο σας όταν ουρεί στα λάστιχα αυτοκινήτου. Δεν θα καταλάβει το λόγο για τον οποίο τιμωρείται. Και η τιμωρία έχει άσχημα αποτελέσματα στο μέλλον καθώς τα σκυλιά αναπτύσσουν άγχος και φέρονται ανάλογα.

Δείτε το αλλιώς: Μπορείτε απλά να είστε ευτυχείς γνωρίζοντας ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας αποτελούν πλούτο πληροφοριών και ψυχαγωγίας για τον αγαπημένο σας σκύλο.

Κάποιες δε φορές θα έχετε δει ότι δεν ουρεί στα λάστιχα αλλά απλά τα μυρίζει. Μην τον ενοχλείτε. Είναι συγκεντρωμένος καθώς εκείνη την ώρα αναλύει προσεκτικά τις μυρωδιές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ