Μαριζέτα Αντωνοπούλου, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ στο eirinika: Να μιλήσουμε για ψηφιακή σύγκλιση και τα δικαιώματα των πολιτών στις ψηφιακές πλατφόρμες
Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews την Μαριζέτα Αντωνοπούλου, υποψήφια Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ
Από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών η Μαριζέτα Αντωνοπούλου, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές μίλησε στο eirnika.gr για τους προβληματισμούς, τον τομέα που θα ήθελε να ασχοληθεί εάν εκλεγεί και περιμένει να την επιλέξετε στις 9 Ιουνίου.
Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της:
- Επιστρατεύω τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι της ιστορικής μελέτης των οικονομικών κρίσεων και του αντίκτυπου που έχουν στις κοινωνίες.
- Να μιλήσουμε για την ψηφιακή σύγκλιση, όσο και την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των αναγκαίων ρυθμίσεων σε επίπεδο οδηγιών και κανονισμών.
- Το να είσαι ευρωβουλευτής δεν είναι αναψυχή, ούτε δημόσιες σχέσεις, αλλά ευθύνη τόσο έναντι των πολιτών που σε εκλέγουν.
- Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου δραστηριότητας το Ευρωκοινοβούλιο
- Γνωρίζω άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά.
- Επείγει να ενισχύσουμε τον πολιτικό χαρακτήρα της Ένωσης και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την διαβουλευτική και συμμετοχική της διάσταση.
- Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν άνθρωπο μαχητικό, που δεν του έχει χαριστεί τίποτε στη ζωή και ό,τι έχει πετύχει είναι προϊόν προσωπικού μόχθου και πίστης στις δυνατότητές του.
Πάμε να διαβάσουμε όλη την συνέντευξη της Μαριζέτας Αντωνοπούλου στο eirnika.gr:
Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;
Η ψήφος δεν πρέπει να συνδέεται απαραίτητα με την κατοχή των όποιων τυπικών προσόντων. Η εκπροσώπηση των πολιτών, είτε σε επίπεδο εθνικού κοινοβουλίου, είτε σε επίπεδο ευρωπαϊκού δεν έχει τον χαρακτήρα πρόσληψης σε μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, αλλά περισσότερο τη δημιουργία μία σχέσης εμπιστοσύνης ότι εσύ που τον εκπροσωπείς μπορείς να το κάνεις με επάρκεια και συνέπεια.
Προέρχομαι από τον ακαδημαϊκό χώρο και διδάσκω στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κι αυτό που επιστρατεύω είναι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι της ιστορικής μελέτης των οικονομικών κρίσεων και του αντίκτυπου που έχουν στις κοινωνίες και τις διεργασίες που εκείνες προκαλούν στο εσωτερικό τους και των μετασχηματισμών που προκύπτουν σε επίπεδο δομών και διαδικασιών. Η τεχνογνωσία αυτή θεωρώ ότι είναι αναγκαία για την ανάγνωση των εξελίξεων που θα προκύψουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τα επόμενα χρόνια.
Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Προέρχομαι από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, οπότε αναπόφευκτα ο τομέας στον οποίο θα εστιάσω είναι αυτός της κοινωνικής Ευρώπης και το κατά πόσο η Ευρώπη θα καταστεί ανθεκτική ενώπιον των αλλεπάλληλων πολυκρίσεων. Οι μεγάλες συζητήσεις της επόμενης ημέρας είναι ποιος μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ταμείο Ανάκαμψης μετά το 2026 και στο ποια κατεύθυνση πρέπει να κατευθυνθεί η πολιτική συνοχής προς την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και της εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Εκτός αυτού, θέματα προς υποστήριξη είναι το κατά πόσο είναι εφικτή η θεσμοθέτηση ενός κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η προώθηση ενός πανευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα πρέπει να μιλήσουμε για την ψηφιακή σύγκλιση, όσο και την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των αναγκαίων ρυθμίσεων σε επίπεδο οδηγιών και κανονισμών.
Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;
Ναι το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου δραστηριότητας και είχα την ευκαιρία να γνωρίζω από κοντά το πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;
Καθόλου, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε το εξής: Κανονικά, η δουλειά του ευρωβουλευτή είναι εξαιρετικά απαιτητική και χρειάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού και ανθρώπινου πόρου προκειμένου να φέρει σε πέρας τα αυξημένα καθήκοντα που συνεπάγεται αυτή η θέση.
Συνεπώς τόσο η αμοιβή του ευρωβουλευτή, όσο και των συνεργατών που υποστηρίζουν το κοινοβουλευτικό του έργο πρέπει να είναι αντίστοιχη των απαιτήσεων του αξιώματος. Το να είσαι ευρωβουλευτής δεν είναι αναψυχή, ούτε δημόσιες σχέσεις, αλλά ευθύνη τόσο έναντι των πολιτών που σε εκλέγουν, όσο και έναντι των ευρωομάδων που εμπιστεύονται στον κάθε ευρωβουλευτή ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που καλείται να το υπηρετήσει τόσο στις Επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια.
Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;
Ναι γνωρίζω άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Γενικά εκτιμώ ότι η γνώση ξένων γλωσσών είναι αναγκαία προκειμένου να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός συνεννόησης με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, όχι μόνο σε επίπεδο δικτύωσης, αλλά και σε επίπεδο ανάληψης κοινών δράσεων που μπορεί να είναι επωφελείς για την πατρίδα του. Πιστεύω ότι ο ευρωβουλευτής μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα ήπιας διπλωματικής ισχύος μίας χώρας, όπου μπορεί με τη δραστηριότητά του να αναβαθμίσει το ρόλο της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Είστε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;
Όπως κάθε ευρωπαϊστής, προοδευτικός και δημοκράτης πολίτης, έτσι κι εγώ δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα διαδικασία ενοποίησης. Επείγει να ενισχύσουμε τον πολιτικό χαρακτήρα της Ένωσης και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την διαβουλευτική και συμμετοχική της διάσταση. Μείζον αγκάθι σε αυτή την επιδίωξη είναι οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις εθνικές ανασφάλειες των ευρωπαϊκών λαών ενώπιον των προκλήσεων που θέτει η ίδια η παγκοσμιοποίηση.
Ανασταλτικός παράγοντας επίσης είναι πολλές φορές η αργή αντίδραση της Ευρώπης στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει, όπως η κρίση της ευρωζώνης του 2010, αν και η διαχείριση της πανδημικής κρίσης το 2020 με τη γρήγορη αντίληψη του τι πραγματικά διακυβεύεται και με τον κεντρικό συντονισμό στη διάθεση των εμβολίων και την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών με το Ταμείο Ανάκαμψης απέδειξε ότι, όταν η Ευρώπη θέλει, τότε μπορεί να κάνει «ο,τιδήποτε χρειαστεί».
Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν άνθρωπο μαχητικό, που δεν του έχει χαριστεί τίποτε στη ζωή και ό,τι έχει πετύχει είναι προϊόν προσωπικού μόχθου και πίστης στις δυνατότητές του. Παράλληλα είμαι ένας άνθρωπος που «πεινά για πολιτική» και πιστεύω ότι το τέλος των ιδεολογιών σε πείσμα των κυρίαρχων αντιλήψεων δεν έχει επέλθει. Πρέπει ο καθένας με το δικό του παράδειγμα και από τη δική του θέση να πείσει τους πολίτες ότι η πολιτική δεν έχει τελειώσει, ότι οι μεγάλες αφηγήσεις δεν έχουν τελματώσει, ότι η ανάγκη αλλαγών για μία καλύτερη κοινωνία είναι παρούσα και διαρκής.
Ποια είναι η Μαριζέτα Αντωνοπούλου
H Μαριζέτα Αντωνοπούλου είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, στο αντικείμενο «Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική στην Σύγχρονη Ελλάδα».
Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Πτυχίο με διακρίσεις στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen της Γερμανίας με ειδίκευση τις Εμφύλιες Συγκρούσεις. Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στη Νεοελληνική Κοινωνία.
Διδάκτορας Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με ομόφωνο άριστα. Μεταδιδακτορική έρευνα για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Νότια Ευρώπη.
Η ερευνητική της δουλειά έχει παρουσιασθεί σε άρθρα και συνέδρια με κριτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες ως σύμβουλος μάρκετινγκ και υπεύθυνη ποιότητας από το 2012 έως και το 2022. Το διάστημα 2018-2019 απασχολήθηκε ως επιστημονικό προσωπικό της Υπουργού Εργασίας.
Συν-συντονίστρια της Ομάδας «Future of Work» του Friedrich Ebert Stiftung στην Ελλάδα.
Μέλος της ευρύτερης Αριστεράς από την εφηβική της ηλικία, με σταθερή και διαρκή παρουσία σε τοπικό και εργασιακό επίπεδο. Αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Αριστεράς. Μητέρα δύο μικρών κοριτσιών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr