Τραγωδία στο Μάτι: Στο εδώλιο πάλι όλοι οι κατηγορούμενοι - Νέα δίκη μέσα στο καλοκαίρι για να προλάβουν την παραγραφή (βίντεο)

20 κατηγορούμενοι είτε είχαν καταδικαστεί ή αθωωθεί για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς θα δικαστούν πάλι από την αρχή

Ξανά στο εδώλιο α καθίσουν όλοι, και οι 20 κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, η νέα δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκινά στις 8 Ιουλίου.

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα εφετών Σπ. Παππά μετά την απόφαση του πρώτου βαθμού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για την επιείκεια της και την ατιμωρησία που ουσιαστικά επιφύλαξε το δικαστήριο στους κατηγορούμενους, τώρα θα γίνει νέα δίκη σε δεύτερο βαθμό (εφετείο).

Διαβάστε ακόμα: Τραγωδία στο Μάτι: Έφεση από την εισαγγελία, αφορά και όσους αθωώθηκαν - Επιστρέφουν όλοι στο εδώλιο (βίντεο)

Δεν θα υπάρξει διακοπή τον Αύγουστο

Η δίκη θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ορίστηκε στις 8 Ιουλίου, χωρίς διακοπή, ούτε τον Αύγουστο, προκειμένου να καταβληθεί στο παρά πέντε προσπάθεια από τη δικαιοσύνη να προλάβει την παραγραφή κάθε ευθύνης για την ανείπωτη τραγωδία καθώς η υπόθεση παραγράφεται τον Ιούλιο του 2026.

Μέσα σε δύο χρόνια έως το 2024 θα πρέπει να έχει τελειώσει η δίκη στο εφετείο και επιπλέον να έχουν τελειώσει και όλες οι διαδικασίες στον Άρειο Πάγο, γεγονός που εκτιμάται πάρα πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι χρειάστηκαν 6 χρόνια για να εκδοθεί απόφαση μόνον σε πρώτο βαθμό!

Διαβάστε ακόμα: Μαρίνα Καρύδα: Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς... - Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι, με τη μητέρα μου, τις 2 κόρες μου, 3 γάτες… ο σκύλος μας

Στη νέα δίκη που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο θα δικαστούν εξ αρχής 20 υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και Συντονιστικού Κέντρου και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δύο δήμαρχοι της περιοχής και η τότε περιφερειάρχης.

Όλοι, όσοι ήταν δηλαδή κατηγορούμενοι και στην πρώτη δίκη, ανεξάρτητα αν κάποιοι αθωώθηκαν η καταδικάστηκαν καθώς η έφεση που ασκήθηκε ουσιαστικά ανέτρεψε πλήρως την απόφαση του πρώτου βαθμού.


Εκτός είναι μόνο ο ηλικιωμένος που άναψε φωτιά για να κάψει ξερόκλαδα. Ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε τρία χρόνια φυλάκιση και γι αυτόν δεν ήταν δυνατόν -κατά τον νόμο- να ασκηθεί έφεση, έτσι δεν θα ξαναδικαστεί.

Διαβάστε ακόμα: Απόφαση για το Μάτι: «Να καείτε στην Κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας!» - Οργή από τους συγγενείς για τις ποινές - 5 χρόνια με αναστολή αφέθηκαν ελεύθεροι (βίντεο)

Η έφεση που ασκήθηκε περιέλαβε και τις αθωώσεις και τις καταδίκες, και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν και τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές.

Ειδικότερα η απόφαση του πρώτου βαθμού αφορούσε σε καταδίκες μόνον για έξι από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους, και για ποινές που ήταν πέντε χρόνια για τα υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη και τρία χρόνια για τον ηλικιωμένο που έβαλε τη φωτιά. Το δικαστήριο επίσης αναγνώρισε ελαφρυντικά και τελικά προχώρησε σε μετατροπή των ποινών σε χρήμα, που ήταν και το «κερασάκι» της οργής κατά της απόφασης αυτής.

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβίμ: Έχασε στο Μάτι, μητέρα, αδελφή και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές: «Από το απόγευμα της ίδια μέρας, έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης» (βίντεο)

Να θυμίσουμε εδώ ότι το δικαστήριο του πρώτου βαθμού καταδίκασε μόνον πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και του Συντονιστικού σε ποινές φυλάκισης πέντε χρόνων για 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια, όσοι και οι νεκροί και οι εγκαυματίες, ενώ σε ποινή τριών ετών καταδίκασε τον ηλικιωμένο που έκανε την εγκληματική πράξη βάζοντας τη φωτιά που επεκτάθηκε με τα ολέθρια στη συνέχεια αποτελέσματα που πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο από τη σωρεία κρατικών πράξεων και κυρίως παραλείψεων.

Από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους που έφθασαν στο εδώλιο μόνον 6 κρίθηκαν ένοχοι με τις ποινές που προαναφέρθηκαν, ενώ στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε σε μετατροπή της ποινής τους σε χρήμα, προσδιορίζοντας την μετατροπή προς 10 ευρώ την ημέρα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr