Τζούλιαν Ασάνζ, ελεύθερος μετά από 12 χρόνια: Επιστρέφει στην Αυστραλία - Συμφώνησε να εμφανιστεί στο δικαστήριο (βίντεο)

Για να κλείσει η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν ποινή 62 μηνών, όσο δηλαδή έμεινε στη φυλακή στη Βρετανία

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, επιστρέφει στην χώρα του την Αυστραλία μετά από 12 χρόνια, εκ των οποίων τα 5 ήταν σε βρετανική φυλακή και άλλα 7 στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία.

Με συμφωνία, λήγει η διαμάχη του με τις ΗΠΑ που ήθελαν την έκδοσή του.

Τη Δευτέρα, ο Ασάνζ συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε μια κατηγορία κακουργήματος που σχετίζεται με τον φερόμενο ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις διαβαθμισμένου υλικού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού ο ιστότοπός του δημοσίευσε σχεδόν μισό εκατομμύριο απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα σχετικά με τους πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η συμφωνία για την απολογία του επισφραγίζει ένα μακροχρόνιο νομικό σίριαλ, επιτρέποντας στον Ασάνζ να αποφύγει τη φυλάκιση στις ΗΠΑ και να επιστρέψει στην Αυστραλία ως ελεύθερος άνθρωπος - αλλά όχι πριν εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μια απομακρυσμένη αμερικανική περιοχή στον Ειρηνικό.

Διαβάστε ακόμα: Δραματική έκκληση της Stella Assange για τον σύζυγο της Julian & την προστασία του - "Οι δύο γιοι μας τον χρειάζονται"

O Ασάνζ στον δρόμο προς την Μπανγκόκ

Ο Ασάνζ επιβιβάστηκε σε πτήση από το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου τη Δευτέρα, αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του WikiLeaks την Τρίτη.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος», ανέφερε το WikiLeaks. "Έφυγε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς το πρωί της 24ης Ιουνίου, αφού πέρασε εκεί 1.901 ημέρες», πρόσθεσε.

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ασάνζ αναμένεται να κάνει στάση στο αεροδρόμιο Don Mueang της Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό, όπως δήλωσε ανώτερος Ταϊλανδός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Τρίτη.

«Η πτήση θα προσγειωθεί γύρω στις 11:50 π.μ. (0450 GMT) από το Λονδίνο. Αναμένεται να ανεφοδιαστεί και να εφοδιαστεί με νερό πριν αναχωρήσει στις 9:00 μ.μ. για το νησί Σαϊπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει δύο μικρά παιδιά – Τα απέκτησε με τη δικηγόρο του ενώ ήταν έγκλειστος στην Πρεσβεία 

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα επιδιώξουν ποινή 62 μηνών - η οποία είναι ίση με το χρονικό διάστημα που ο Ασάνζ εξέτισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πάλευε για την έκδοσή του.

Η συμφωνία για την απολογία του θα πιστώσει τον χρόνο που εξέτισε, επιτρέποντας στον Ασάνζ να επιστρέψει αμέσως στην Αυστραλία. Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή.

Ο Άσανζ θα δώσει το παρών σε ακρόαση και την καταδίκη μαζί την Τετάρτη στο Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, σύμφωνα με επιστολή που κατέθεσαν οι εισαγγελείς.


Υπόθεση Ασάνζ: Η μεταστροφή από τις ΗΠΑ

Η συμφωνία έρχεται μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι εξετάζει ένα αίτημα από την Αυστραλία να εγκαταλείψει την πίεση των ΗΠΑ για δίωξη του Ασάνζ.

Σύμφωνα με το BBC, κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται τεράστιες διπλωματικές πιέσεις για να επιλύσει το θέμα.

Η δήλωση Μπάιντεν ερχόταν σε αντίθεση με τη θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης -προ τριετίας, όπου σχεδίαζε να επιδιώξει την έκδοση. Όταν ο Ασάνζ συνελήφθη το 2019 μετά την έξοδό του από την πρεσβεία του Ισημερινού, πολλοί επιφανείς Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρι Κλίντον, δήλωσαν ότι έπρεπε να «λογοδοτήσει για όσα έκανε».

Πέρα από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, είχε κατηγορηθεί από την πρώην υπουργό Εξωτερικών και άλλους για συνεργασία με τους Ρώσους και ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Αλλά πολλοί εντός του Δημοκρατικού Κόμματος το είδαν διαφορετικά, λέγοντας ότι η δίωξη του Αυστραλού θα παραβίαζε τους νόμους περί ελευθερίας του λόγου που δικαιούται ως δημοσιογράφος. Το BBC εκτιμά ότι κίνηση αυτή των ΗΠΑ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο δραματική αναδίπλωση της αρχικής τους θέσης.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: 17 νέες κατηγορίες για κατασκοπεία ασκήθηκαν σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ