Μουσείο για το τυρί στην καρδιά του Παρισιού - Εγκαίνια για το MUSÉE DU FROMAGE - Με χιλιάδες σπάνια & λατρεμένα γαλλικά τυριά
Ποιος είναι ο ιδρυτής;
Το πρώτο μουσείο τυριού άνοιξε τις πόρτες του στο Παρίσι, στο 4ᵉ διαμέρισμα, στις 13 Ιουνίου 2024!
Ένα ζωντανό μουσείο που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τη μεγάλη γαλλική τεχνογνωσία, την παρασκευή των διαφόρων τυριών, την ιστορία και τις πολλές ποικιλίες που μπορούμε να ανακαλύψουμε σε όλη τη Γαλλία.
Οπως γράφει o Guardian, το πρώτο γαλλικό μουσείο τυριών είναι αφιερωμένο στην αρχαία τέχνη της τυροκομίας και επιφυλάσσει για τους επισκέπτες πολλές γευσιγνωστικές εμπειρίες, ενώ τους μαθαίνει και πώς να «διαβάζουν» το γάλα!
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 17ου αιώνα στο Île Saint-Louis στο Παρίσι, σε μικρή απόσταση από την Παναγία των Παρισίων.
Εναντι 20 και 10 ευρώ αντίστοιχα, οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μια επίδειξη του τρόπου παρασκευής διαφόρων τυριών, να λάβουν μέρος σε γευσιγνωσία και να μάθουν την ιστορία του τυριού και των τοπικών ποικιλιών μέσω διαδραστικών προβολών.
Για αγρότες και φοιτητές γεωπονίας η είσοδος είναι δωρεάν. «Ακούμε πολλά για τα κρασιά και την παραγωγή τους, αλλά τίποτε για το τυρί.
Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ: musee-fromage-paris.com
Επιπλέον, όλοι θέλουν να το τρώνε αλλά ελάχιστοι θέλουν να κάνουν καριέρα σχετική με αυτό. Γι’ αυτό ήθελα να κάνω κάτι για να φέρω τους ανθρώπους σε επαφή με την ιστορία και το savoir faire του τυριού» λέει στον Guardian ο ιδρυτής του μουσείου, Πιερ Μπρισόν.
Ο Μπρισόν είναι 38 ετών, γιος οινοποιών της Βουργουνδίας, και είχε από μικρός πάθος με τα τυριά.
«Ο πατέρας μου με πήγαινε στο τυροκομείο κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία. Ισα που έφτανα να δω την προθήκη με τα τυριά. Ηθελα να μάθω τα πάντα για το πώς φτιάχνονται».
Σπούδασε στην Εθνική Σχολή Γαλακτοβιομηχανίας, ίδρυσε το Paroles de Fromagers, που οργανώνει μαθήματα ερασιτεχνικής τυροκομίας για το κοινό και σεμινάρια για επαγγελματίες, και ύστερα από μια δεκαετία έρευνας και προετοιμασίας έκανε πράξη το όνειρό του: το Μουσείο Τυριού.
«Οταν μετακόμισα στο Παρίσι συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν πολλά μέρη που προωθούσαν το κρασί, τον πολιτισμό του και τον τρόπο παρασκευής του και πολλά καταστήματα που πωλούν τυρί, αλλά τίποτα που να παρουσιάζει στον κόσμο τον τρόπο παραγωγής του» επισημαίνει.
Κάπως έτσι τού γεννήθηκε η ιδέα για το Μουσείου Τυριού. Στο μουσείο έχουν τοποθετηθεί δύο πλακέτες με ισάριθμες «ιστορικές» ατάκες για το τυρί. Η μία είχε βγει από τα χείλη του στρατηγού Ντε Γκολ: «Πώς μπορεί κανείς να κυβερνήσει μια χώρα όπου υπάρχουν 258 ποικιλίες τυριών;»
Η δεύτερη αποδίδεται στον Γουίνστον Τσόρτσιλ. Φέρεται να είπε για τη Γαλλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Μια χώρα που είναι ικανή να δώσει στον κόσμο 300 διαφορετικά τυριά δεν μπορεί να πεθάνει». Ο Μπρισόν έχει προσλάβει μισή ντουζίνα τυροκόμους. Αυτοί θα αναλάβουν να μυούν τους επισκέπτες στην τέχνη της παραγωγής διαφορετικών ποικιλιών τυριού. Θα εξηγούν, επίσης, πώς «διαβάζεται» το γάλα (πως αξιολογείται, δηλαδή, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του, ώστε να ξέρουμε τι τύρι θα προκύψει από αυτό).
«Είναι μια πολύ ατομική διαδικασία, που εξαρτάται από τόσα πολλά πράγματα, ακόμα και από το χιούμορ των ζώων των οποίων το γάλα χρησιμοποιείται. Μπορείτε να φτιάχνετε το ίδιο καλό τυρί κάθε μέρα και κάθε μέρα να έχει διαφορετική γεύση. Απλώς δεν μπορεί να γίνει βιομηχανικά» τονίζει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr