Ο γόης με το σκληρό πρόσωπο, Γκαμπριέλ Γκρέγκο που έστειλε τους Κουτσολιούτσους στη φυλακή: Ποιος είναι ο Ιταλός αδιάφθορος – «Έκλεισε» 2 ελληνικές εταιρίες και πάει γι άλλα (βίντεο)

Ο άνθρωπος που γκρέμισε την οικογένειας Κουτσολιούτσου

Έξι χρόνια πριν, τον Μάιο του 2018, η Folli Follie  ήταν μία επιτυχημένη ελληνική εταιρεία, το εμπορικό σήμα της οποίας διεκδικούσε τη δική του θέση πέρα από τα ελληνικά σύνορα. 

Την ωραία εικόνα της εταιρίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου έκανε θρύψαλα ένας άγνωστος έως εκείνη την περίοδο, διαχειριστής κεφαλαίων, ο 45χρονος Γκάμπριλ Γκρέγκο, επικεφαλής του fund Quintessential Capital Management LLC (QCM) με μια έκθεση-κόλαφο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του, ήταν ξεκάθαρα:

Στην ελληνική εταιρεία Folli Follie, είχε στηθεί ένας απίστευτος μηχανισμός παραποίησης στοιχείων. Το δίκτυο των σημείων πώλησης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που ισχυριζόταν η εταιρεία, τα στοιχεία για τα κέρδη και τα έσοδα ήταν παραποιημένα ενώ έκανε λόγο και για «σκοτεινούς» ορκωτούς λογιστές από την Ασία. 

Η μετοχή της Folli Follie κατέρρευσε κι έκτοτε άρχισε να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το κουβάρι σε ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο δικαστικά έληξε πριν λίγες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα: Σκάνδαλο Folli Follie: Κατ΄οίκον περιορισμό 17 χρόνια για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο & 10 για τη σύζυγό του Καίτη – 11 χρόνια φυλακή θα πάει ο γιός του Τζώρτζης

Δείτε τι είχε πει ο Γκάμπριλ Γκρέγκο για την εταιρία

 

Ποιος είναι Γκάμπριλ Γκέγκο

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον 51χρονο σήμερα επενδυτή που έχει καταφέρει μέσα στην τριετία 2015-1018 να οδηγήσει στο κλείσιμο δύο ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις σε ομιλίες, η πορεία της καριέρας του ήταν αντισυμβατική και χρειάστηκε να αλλάξει αρκετά επαγγελματικά μονοπάτια μέχρι να καταλήξει ένας ακτιβιστής short seller.

Αφού αποφοίτησε από το Tufts University , άρχισε να εργάζεται σε ένα hedge fund στο Λονδίνο. Ένα χρόνο μετά αποφάσισε να τα παρατήσει όλα για να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό.

Η στρατιωτική καριέρα δεν τον κέρδισε και επέστρεψε στον επενδυτικό κόσμο, αυτή τη φορά στην μονάδα της επενδυτικής τραπεζικής, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Σχολή Διοίκησης SDA Bocconi για το ΜΒΑ του.

Η χρηματοπιστωτική κρίση τον οδήγησε στην ανεργία, με τον ίδιο να μην τον βάζει κάτω.

Ξεκίνησε να παρακολουθεί ένα μάθημα χρηματοοικονομικής στο Columbia, ενώ παράλληλα άρχισε να διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα αλλά και κάποιων φίλων του ως value investor.

To 2013 ίδρυση την Quintessential Capital Management ως ένα value fund.

O Grego ξεκίνησε ακολουθώντας έναν δημοφιλή δρόμο για όσους επενδυτές θέλουν να κερδίσουν εύκολα χρήμα και αναγνώριση, λαμβάνοντας θέση short σε εταιρείες.

Εκείνη την περίοδο πολλές κινεζικές εταιρείες προσέφεραν φθηνές μετοχές για διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ. Είχαν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλές αποδόσεις και πολλά μετρητά. Ο  Grego ξεκίνησε να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές τις «επενδυτικές ευκαιρίες» και μεταπήδησε από την πλευρά ενός απλού short-seller σε αυτή του ακτιβιστή short-seller.

Ο ακτιβισμός στο σορτάρισμα και οι δύο ελληνικές εταιρείες

Στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές επενδυτές να διενεργούν μεγάλες έρευνες για εταιρείες με δημοφιλείς μετοχές αλλά σκοτεινό υπόβαθρό. Στο πρόσφατο παρελθόν ακόμα και μεγιστάνες έχουν δει την περιουσία τους να καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες, γιατί ένας ακτιβιστής επιχειρηματολόγησε με στοιχεία και με έρευνες ετών γιατί επέλεξε να λάβει θέση short στη μετοχή μιας εταιρείας.

Ο Grego ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ασχολήθηκε με την περίπτωση της Ελλάδας δύο φορές.

Το 2015, η Globo αποτελούσε τότε έναν από τους μεγάλους τεχνολογικούς παίκτες στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Είχε χαρακτηριστεί ελληνική «εταιρεία-θαύμα» με το 90% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό.

Όλα άλλαξαν όμως όταν ήρθε η δημοσιοποίηση κατηγοριών από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management για λογιστικές αλχημείες και παραποίηση οικονομικών δεδομένων, προκαλώντας ένα μπαράζ παραιτήσεων στο ΔΣ της εταιρείας.

Τρία χρόνια μετά, ασχολείται με την περίπτωση της Folli Follie, γκρεμίζοντας τη μετοχή και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για να ξεδιπλωθεί το μέγεθος του σκανδάλου, πίσω από το οποίο ήταν η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Η καταδίκη των μελών της οικογένειας πριν λίγες ημέρες έφερε ικανοποίηση στην εταιρεία του Greco, η οποία ανέφερε: «Αυτή η απόφαση ορόσημο χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι οικονομικές παραβάσεις δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γκάμπριλε Γκρέγκο για την απόφαση του δικαστηρίου τόνισε: «Αυτή η ετυμηγορία είναι μία νίκη για τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχουμε υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό την επιβολή αυστηρών μέτρων κατά της εταιρικής απάτης και η απόφαση της δικαιοσύνης υπογραμμίζει τη σημασία της επαγρύπνησης και της λογοδοσίας».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr