Λεπέν-Μπαρντελά: Γιατί ενώ έλαβαν 3 εκατ. περισσότερες ψήφους, έχασαν - Τα 3 σενάρια διακυβέρνησης (βίντεο)

Το παράδοξο ων γαλλικών εκλογών, όλες οι έδρες είναι... μονοεδρικές

Με μία πρώτη, βιαστική ματιά στην κατανομή εδρών, η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά είναι ο μεγάλος ηττημένος των γαλλικών εκλογών, αφού στόχευε στην πρωτιά και έμεινε στην τρίτη θέση.

Όμως κοιτώντας πιο προσεκτικά τα αποτελέσματα και το σύστημα των γαλλικών εκλογών μπορεί να βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα. 

Αν δει κανείς τον απόλυτο αριθμό των ψήφων, τότε το κόμμα της Λεπέν ήταν πρώτο.

  • Η Εθνική Συσπείρωση έλαβε 10,1 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 37,05%.
  • Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής νύχτας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (η αριστερή συμμαχία στην οποία συμμετείχαν η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και Οικολόγοι), έλαβε 7 εκατομμύρια ή 25,7%
  • Και η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν έλαβε 6,3 εκατομμύρια ψήφους και 23,15%.


Ακόμη και μία ψήφος κρίνει την έδρα

Η τρίτη θέση της Λεπέν που πρώτευσε σε ψήφους εξηγείται από το ένα εκλογικό σύστημα, με βάση το οποίο «ο νικητής τα παίρνει όλα», είναι δηλαδή μονοεδρικό. Ενώ αριστεροί και κεντρώοι απέσυραν εκατοντάδες υποψηφίους από τον δεύτερο γύρο, η Εθνική Συσπείρωση κράτησε τους περισσότερους δικούς της στη μάχη. 

Οι υποψήφιοι της RN συμμετείχαν σε 90 αναμετρήσεις με τουλάχιστον τρεις υποψηφίους. Σε αυτές τις αναμετρήσεις όποιος κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, πήρε και την έδρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς που ήρθαν δεύτεροι, δεν εξασφάλισαν καμία έδρα για το RN στη Βουλή.

Η επόμενη μέρα φέρνει τη Γαλλία αντιμέτωπη με τρία σενάρια διακυβέρνησης:

  1. Να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, γιατί κανένα κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 289 εδρών.
  2. Να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, είτε μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρου, είτε του Κέντρου και της Δεξιάς, χωρίς τα άκρα.
  3. Να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Δεν έφεραν πρωτιές οι υποψήφιοι της Λεπέν

Σε δεκάδες περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε της Αριστεράς είτε του Μακρόν ήρθε οριακά πρώτος, με αποτέλεσμα να παίρνει την έδρα. Συνολικά οι υποψήφιοι της RΝ (αθροίζοντας δηλαδή και εκείνους που ήρθαν δεύτεροι ή τρίτοι)  συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους. Δεν έφεραν όμως τις απαιτούμενες πρωτιές. Και αυτό είναι που μετράει.

Να θυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Βρετανία. Ο Φάρατζ με 4.075.985 ψήφους έβγαλε 4 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 3.489.534 ψήφους πήραν 63 έδρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ