Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει την πεντανόστιμη τούρτα-πασπαρτού - Βάζει βερίκοκο αλλά μπορείτε να την κάνετε με όλα τα φρούτα !

Τέλεια!

Υλικά

Για τη βάση

  • 12 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα

Για την πανακότα

  • 70 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό προς ζεστό
  • 150 γρ. σκόνη για φρουί ζελέ βερίκοκο (ζυγίζω τη σκόνη που περιέχει η συσκευασία)
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 200 γρ. βερίκοκα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • λίγα κερασάκια για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη βάση

  • Ντύνω με διάφανη μεμβράνη το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ, φροντίζοντας να καλύψω καλά τα τοιχώματα και τον πυθμένα και οι άκρες τις μεμβράνης να εξέχουν καλά από τη φόρμα.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω το γάλα και μουσκεύω εκεί τα 6 μπισκότα σαβαγιάρ, και καλύπτω της βάση της φόρμας.
     

Για την πανακότα

  • Σε ένα μπολ βάζω το ζεστό γάλα και προσθέτω τη ζυγισμένη σκόνη για ζελέ. Ανακατεύω καλά με το σύρμα για να διαλυθεί και αφήνω κατά μέρος.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και τη σκόνη βανίλιας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Μόλις η κρέμα πάει να κοχλάσει ρίχνω το μείγμα γάλακτος-σκόνης ζελέ, ανακατεύω καλά και απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνω λιγάκι να κρυώσει (όχι πάνω από 2 - 3 λεπτά γιατί θα σφίξει η σκόνη του ζελέ!) και ρίχνω το γιαούρτι, ανακατεύοντας έντονα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κόψει το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα τελείως λείο.
  • Τέλος, ρίχνω τα κομματάκια βερίκοκου, ανακατεύω και αδειάζω το μείγμα στη φόρμα του κέικ, πάνω από τη βάση μπισκότων. Μουσκεύω τα υπόλοιπα μπισκότα και καλύπτω την κρέμα. Σκεπάζω την πανακότα με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν από τη φόρμα και τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι η πανακότα να σφίξει καλά.
  • Για να σερβίρω, βγάζω τη φόρμα από το ψυγείο και ανασηκώνω το γλυκό μαζί με τη μεμβράνη, προσεκτικά. Ξετυλίγω, κόβω όσες φέτες θέλω και τυλίγω ξανά την πανακότα με τη μεμβράνη. Τη βάζω πάλι στο ψυγείο. Σκορπάω λίγα κερασάκια και σερβίρω.
     

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ